default-image

Διεθνής Αμνηστία: Να ερευνηθούν καταγγελίες φόνων Αφγανών

Κόσμος
Διεθνής Αμνηστία: Να ερευνηθούν καταγγελίες φόνων Αφγανών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

H Διεθνής Αμνηστία σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα υπογράμμισε πως οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής πρέπει να διεξαγάγουν μια αυστηρή και εξονυχιστική έρευνα αναφορικά με τις καταγγελίες περί δολοφονιών Αφγανών αμάχων από τις Ειδικές Δυνάμεις του αμερικανικού στρατού τα τελευταία χρόνια.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ άνοιξαν ξανά την έρευνα για μια μονάδα των ΕΔ που πιστεύεται ότι ευθύνεται για εξωδικαστικές δολοφονίες, βασανισμούς και εξαφανίσεις από τον Νοέμβριο του 2012 και τον Φεβρουάριο του 2013.

«Τα θύματα και τα μέλη των οικογενειών τους στο Αφγανιστάν πρέπει να εξασφαλίσουν τη δικαιοσύνη και τις αποζημιώσεις που δικαιούνται», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ΜΚΟ, Διεθνής Αμνηστία

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η μονάδα φέρεται να δολοφόνησε ως και 18 ανθρώπους στις περιοχές Νερχ και Μαϊντάν Σαχρ της επαρχίας Ουάρντακ,

«Αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη αλλά πολύ καθυστερημένη κίνηση από τις στρατιωτικές αρχές των ΗΠΑ. Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων στο Αφγανιστάν ακόμη περιμένουν να αποδοθεί δικαιοσύνη, παρά τα συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία περί του ότι οι δολοφονίες στη Νερχ και στη Μαϊντάν Σαχρ αποτελούσαν εγκλήματα πολέμου», ανέφερε ο Ρίτσαρντ Μπένετ, ο επικεφαλής της διεύθυνσης που είναι αρμόδια για την Ασία στη Διεθνή Αμνηστία, στην ανακοίνωση της οργάνωσης.

Η ΜΚΟ πρόσθεσε ότι είχε καταγράψει τις δολοφονίες σε μια έκθεσή της το 2014, που περιείχε «άφθονες» και «συντριπτικές αποδείξεις» για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην υπόθεση των φόνων στις περιοχές Νερχ και Μαϊντάν Σαχρ.

Καταλήγοντας ο Μπένετ είπε «Αυτή η υπόθεση, παρότι εξαιρετικά σοβαρή, είναι μία ανάμεσα σε πολλές. Έχουμε δει ξανά και ξανά πώς το σύστημα στρατιωτικής δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν καταφέρνει να διεξαγάγει έρευνες και να ασκήσει διώξεις για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου με άμεσο, δίκαιο και αμερόληπτο τρόπο».

Κατά την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, ο τρόπος που λειτουργεί το στρατιωτικό δικαστικό σώμα των ΗΠΑ έχει σοβαρά ελαττώματα και επομένως στερεί από τα θύματα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στο Αφγανιστάν την ευκαιρία να δουν να απονέμεται δικαιοσύνη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News