Ειδήσεις

Κόντρα Αντωνοπούλου-Γεννηματά για τα προγράμματα ανεργίας

Με «καρφιά» απάντησε η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα, κατά τη συνάντησή της με το προεδρείο της ΓΣΕΕ διατύπωσε ότι «είναι ντροπή με ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας να λιμνάζουν εμπροσθοβαρή προγράμματα ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν σε 140 χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας υπογραμμίζει πως «κανένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας δεν λιμνάζει. Μέχρι σήμερα 106 χιλιάδες άνεργοι έχουν ήδη ενταχθεί σε προγράμματα ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα ενεργοποιηθούν 10 επιπλέον προγράμματα, ώστε ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων ανέργων να ανέλθει στις 210 χιλιάδες.

Σε ό,τι αφορά τις συγκεκριμένες τέσσερις προτάσεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ανεργίας, δεν είναι καινούριες καθώς επαναλαμβάνουν δράσεις οι οποίες ήδη έχουν δρομολογηθεί και δημοσιευτεί στα Μέσα Ενημέρωσης».

Τονίζεται ωστόσο από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας πως «η ενεργοποίηση ορισμένων εμπροσθοβαρών προγραμμάτων μετατέθηκε χρονικά, διότι ήταν απαραίτητος ο ανασχεδιασμός τους προκειμένου να ωφελούνται ουσιαστικά οι άνεργοι και όχι οι Πάροχοι Κατάρτισης ή οι κάθε λογής μεσάζοντες που λυμαίνονται τον χώρο των δράσεων της ανεργίας απορροφώντας τους κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση το περιβόητου voucher 29-64, συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατομμυρίων ευρώ, για 16.000 ανέργους το οποίο ανακλήθηκε με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού. Το εν λόγω πρόγραμμα απεντάχθηκε διότι διαπιστώθηκε ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος που είχε γίνει από την προηγούμενη ηγεσία ήταν σκανδαλώδης.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος η κατανομή των κονδυλίων γινόταν προς όφελος των Παρόχων Κατάρτισης και των εταιριών που εξασφάλιζαν δωρεάν εργατικά χέρια και όχι των ανέργων. Το 75% των κονδυλίων θα κατέληγε στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) και μόλις το 25% στους ανέργους.

Το voucher 29-64 ανασχεδιάστηκε με τους ίδιους πόρους και είναι έτοιμο προς υλοποίηση, με τη διαφορά όμως ότι πλέον απευθύνεται σε 26.000 ανέργους και όχι σε 16.000, όπως προβλεπόταν αρχικά, παρέχει εγγυημένη απασχόληση στο σύνολο των ανέργων και όχι στο 25%, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός».

Σχόλια