Ειδήσεις

Οι αριστούχοι του Εσπερινού Λυκείου Ηρακλείου

Για άλλη μία χρονιά τα ποσοστά επιτυχίας του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, παρά τη δυσκολία των θεμάτων φέτος. Κι αν κάποιοι δεν πέρασαν ο λόγος κυρίως ήταν ότι δε δήλωσαν σχολές εκτός Ηρακλείου, εξαιτίας οικονομικών δυσχερειών. Άνθρωποι βιοπαλαιστές, όπως αγροτοκτηνοτρόφοι, υδραυλικοί, οικοδόμοι, λιμενεργάτες, σιδεράδες, ψάλτες, υπάλληλοι καταστημάτων, δημόσιοι υπάλληλοι, μητέρες με παιδιά, ακόμη και ποδοσφαιριστές (!), έκλεβαν πολύτιμο από το λιγοστό ελεύθερο χρόνο τους για να υλοποιήσουν τα όνειρά τους. Φέτος όλοι αυτοί κατάφεραν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από το Εσπερινό Λύκειο Ηρακλείου.

Επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια ο αγροτοκτηνοτρόφος Παντελής Ζερβός, μετά το γυμνάσιο Δεύτερης Ευκαιρίας, κυνηγούσε το όνειρο να γίνει φιλόλογος και τα κατάφερε περνώντας στην Καλαμάτα. Όταν πρωτοπήγε στο Εσπερινό, τρόμαξε ότι δε θα τα κατάφερνε, κι όμως με την προτροπή του κοντοχωριανού του Λευτέρη Μαρτιμιανάκη και τη βοήθεια των καθηγητών, όπως μας είπε, βγήκε κερδισμένος ακόμη και σε δυνατές φιλίες που δημιουργήθηκαν.

Ο Μανόλης Αρβανίτης, που έχει τελειώσει το μουσικό σχολείο και παίζει μπουζούκι, δουλεύει σιδεράς και πλέον θα σπουδάσει Οδοντιατρική στη Θεσσαλονίκη, χάρις στο θείο του Πολυχρόνη Βενιανάκη, που τον προέτρεψε και τον οποίο είχε φιλοξενήσει η "Νέα Κρήτη" το 2012 όταν αποφοίτησε από το Εσπερινό και είχε περάσει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Έπιανε πολλές ιατρικές σχολές, αλλά λόγω ηλικίας επέλεξε σχολή με 5ετή φοίτηση.

Ο διοικητικός υπάλληλος των ΤΕΙ κ. Αντώνης Ψιμουλάκης, μετά από μια προσωπική πρόκληση που δέχθηκε από τον ίδιο του τον εαυτό, αποφάσισε να καθίσει στα θρανία του Εσπερινού μετά από ένα μακρύ χρονικό διάστημα των 25 ετών. Ενώ στην αρχή το είδε σαν μια μορφή ψυχαγωγίας, με τη βοήθεια και την προτροπή των δασκάλων του είδε την προοπτική της Ανώτατης Εκπαίδευσης να τον πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής. Μετά από μια από κοινού προσπάθεια, το όνειρό του να ασχοληθεί με την οικονομική επιστήμη πήρε σάρκα και οστά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ στα θεωρητικά μαθήματα δεν είχε ιδιαίτερη κλίση, αρίστευσε και μάλιστα έκανε και μια εργασία μετάφρασης της τραγωδίας του Σοφοκλή με τίτλο "Αντιγόνη στην κρητική διάλεκτο" και συγκεκριμένα όλα τα χορικά σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο κ. Ψιμουλάκης μαζί με το διάβασμα κατασκεύασε επιπλέον για το μάθημα της Φυσικής έναν ξύλινο ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος δουλεύει κανονικά και φιλοξενείται στο μουσείο του σχολείου. Ακόμη, κατασκεύασε ένα ελλειψογράφο του Αρχιμήδη για το μάθημα των Μαθηματικών, που λειτουργεί επίσης κανονικά.

Ο Παναγιώτης Νομικός εργάζεται ως υδραυλικός κι ερχόταν στο Εσπερινό ακόμη και με τα ρούχα της δουλειάς. Πέρασε Γυμναστική Ακαδημία στην Κομοτηνή.

Ο Σταύρος Φασουλάς ασχολείται με την ψαλτική στον Άγιο Γεώργιο το Σεληνάρη και πέρασε Παιδαγωγικό Ρεθύμνου, που ήταν όνειρο ζωής. Ο γνωστός κρεοπώλης Αλέξανδρος Κόκκινος ξυπνούσε από τα χαράματα για να δουλέψει και το βράδυ πήγαινε σχολείο. Τώρα, συνδυάζοντας επαγγελματικές δραστηριότητες στο Ρέθυμνο, θα σπουδάζει παράλληλα εκεί στο Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, που ήταν πρώτη του επιλογή. Εξάλλου, το Ρέθυμνο είναι δίπλα μας και, όπως λέει ο ίδιος, «είναι δύο τσιγάρα δρόμος».

Ο διευθυντής του σχολείου κ. Παύλος Μαυρίδης επισήμανε πως θα πρέπει να τηρήσει την υπόσχεσή της η Πολιτεία, δίδοντας τη δυνατότητα στους μαθητές των Εσπερινών Λυκείων να μπαίνουν στις παραγωγικές σχολές, διότι «είμαστε Ενιαίο Γενικό Λύκειο, ισότιμο με όλα τα ημερήσια λύκεια». Επίσης, τόνισε πως πρέπει να μεριμνήσει η Πολιτεία για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα μαθητές των Εσπερινών να μπορούν να παίρνουν κανονική άδεια την περίοδο των εξετάσεων και πως θα πρέπει και οι καθηγητές της εκπαίδευσης ενηλίκων να έχουν ειδικές γνώσεις για να μπορούν να δημιουργούν το κατάλληλο μαθησιακό κλίμα και συνθήκες για ένα μαθητή που έχει να κάτσει πολλά χρόνια στο θρανίο.

Φοιτητές μάνα και τρία παιδιά

Η κ. Βούλα Κορνελάκη, από το Θραψανό, μητέρα τριών φοιτητών, πέρασε φέτος στο Παιδαγωγικό Ρόδου. Το Παιδαγωγικό ήταν όνειρο ζωής και το είχε κυνηγήσει πριν τρία χρόνια από το Εσπερινό, από όπου αποφοίτησε. Όμως, τότε είχε περάσει στο Μαθηματικό. Έκτοτε περίμενε να εισαχθούν οι δύο κόρες της στη Νοσηλευτική Ηρακλείου και στην Ψυχολογία Ρεθύμνου και ο γιος της στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Ηρακλείου.  

«Μόλις πέρασε η τελευταία μου κόρη κι έκλεισε τα βιβλία, τότε τα άνοιξα εγώ ξανά. Ήταν δύσκολος αγώνας με πολλές αντιξοότητες, διότι έπρεπε να συνδυάσω εργασία στο αγγειοπλαστείο μας, οικογένεια και παιδιά που έχουν ανάγκη από στήριξη σε τούτες τις δύσκολες εποχές. Όμως, είχα πάρει γερές βάσεις από το Εσπερινό και τα κατάφερα».

Από την μπάλα στα θρανία

Οι ποδοσφαιριστές Νίκος Λουμπάκης και Γιάννης Κοιλιάρας επίσης αποφοίτησαν από το Εσπερινό και πέρασαν αντίστοιχα Διοίκηση Επιχειρήσεων στον Άγιο Νικόλαο και στο ΤΕΙ Φυσικών Πόρων στα Χανιά. Κι αυτό χάρις στον Γιάννη Πετράκη που τους ώθησε όταν τους προπονούσε πριν δύο χρόνια στον Εργοτέλη, αλλά και στη βοήθεια των καθηγητών του σχολείου.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια