Ειδήσεις

Ζωή: "Ακραία εκδήλωση βίας εναντίον του Συντάγματος"

Την τελευταία της φράση ως πρόεδρος της Βουλής είπε το βράδυ της Τετάρτης από την έδρα της Ολομέλειας η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας για «ακραία εκδήλωση βίας κατά του Συντάγματος» και καλώντας σε υπεράσπιση των ιστορικών αγώνων που δόθηκαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κηρύσσοντας τη ματαίωση της συνεδρίασης της Ολομέλειας για το λογιστικό έλεγχο του χρέους (λόγω έλλειψης απαρτίας), η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για εκβιαστική επίθεση εναντίον της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, για βίαιη κατάλυση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, για βίαιη επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα και για κατάργηση των κεκτημένων ελευθεριών.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι η κληρονομιά που θα παραδώσουμε και καλούμαστε να παλέψουμε ώστε κανείς να μην κλαδέψει αυτά που άλλοι μας κληροδότησαν κι αυτά για τα οποία πολλοί έδωσαν ιστορικούς αγώνες, αντιστάθηκαν, τίμησαν τη Δημοκρατία, την Αντίσταση και την Αριστερά», επισήμανε η πρόεδρος της Βουλής.

Αναφερόμενη στην απόφαση της κυβέρνησης για εσπευσμένη προσφυγή στις κάλπες, εκτίμησε ότι έγινε ώστε «να μην ολοκληρώσουν το έργο τους οι Επιτροπές για το δημόσιο χρέος, για τις γερμανικές αποζημιώσεις, για τη Siemens, για το μνημόνιο αλλά και για να μη δημιουργηθεί Επιτροπή για τις δικογραφίες εναντίον των κυβερνητικών στελεχών».

Προηγουμένως ο Π. Λαφαζάνης, στην πρώτη του τοποθέτηση ως πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, είπε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει Δημοκρατία αλλά μια ιδιόμορφη δικτατορία του μνημονίου, υπερασπιζόμενος το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος που το χαρακτηρίζει «παράνομο και επονείδιστο». Ακόμη, επανέφερε την πρότασή του για κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ ότι και σε αυτό υπαναχώρησε ως κυβέρνηση από τα όσα έλεγε προεκλογικά.

«Σήμερα η Βουλή είχε κρίσιμη συνεδρίαση για ένα τεράστιο για τη χώρα θέμα. Η οικονομία έχει πληγεί, η Ελλάδα είναι μια αποικία χρέους που ζει κάτω από μνηνονιακή υποδούλωση κα κάποιοι συνομολόγησαν νέο μνημόνιο για να κάνουν την πενταετία οκταετία», είπε ο κ. Λαφαζάνης, καταγγέλλοντας όλα τα υπόλοιπα κόμματα και τους αρχηγούς που δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση.

«Δεν έχουμε απαρτία, δεν μπορώ να διατάξω βίαιη προσαγωγή Στουρνάρα»

Στην έλλειψη απαρτίας προσέκρουσε η επιδίωξη της κ. Κωνσταντοπούλου να φέρει τον κ. Γιάννη Στουράρα στη Βουλή προκειμένου να εξεταστεί από τα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens.

Στην επανάληψη της διακοπείσας συνεδρίασης διαπιστώθηκε και πάλι έλλειψη απαρτίας καθώς παρέστησαν μόλις τέσσερα από τα συνολικά είκοσι μέλη της Επιτροπής.

Ωστόσο, αυτή τη φορά υπήρχαν ρεαλιστικές προϋποθέσεις για τη διαταγή της βίαιης προσαγωγής του κ. Στουρνάρα και αυτό γιατί η πρόεδρος, εκμεταλλευόμενη την επιπολαιότητα των περισσοτέρων Κοινοβουλευτικών Ομάδων και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, που αγνόησαν την επιστολή της, με την οποία τις καλούσε να ορίσουν τους νέους βουλευτές που θα μετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (σ.σ. προς αντικατάσταση όσων ανεξαρτητοποιήθηκαν και όσων υπουργοποιήθηκαν στον πρόσφατο ανασχηματισμό), όρισε μόνη της τη νέα σύνθεση της επιτροπής. Ο Κανονισμός της Βουλής, άλλωστε, της δίνει αυτή τη δυνατότητα.

Συγκεκριμένα, ως νέα μέλη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τοποθέτησε τους Νάντια Βαλαβάνη, Βασίλη Χατζηλάμπρου και Γιάνη Βαρουφάκη. Όμως, και οι τρεις, αν και παραμένουν τυπικά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικά έχουν διαφοροποιηθεί.

Κατ' επέκταση, η νέα σύνθεση της έδινε τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις και να μην προσκρούει στο εμπόδιο της έλλειψης απαρτίας. Συγκεκριμένα, με τη νέα σύνθεση η κυρία Κωνσταντοπούλου ελέγχει το ένα τέταρτο της Επιτροπής, και αυτό γιατί μεταξύ των 20 μελών περιλαμβάνονται η ίδια η Ζ. Κωνσταντοπούλου και οι Ν. Βαλαβάνη, Β. Χατζηλάμπρου, Ραχήλ Μακρή, Θανάσης Πετράκος.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το protothema.gr, οι Νάντια Βαλαβάνη και Γιάνης Βαρουφάκης απέφυγαν να παραστούν στη συνεδρίαση της επιτροπής, αν και σύμφωνα με πληροφορίες ενημερώθηκαν για την κρισιμότητά της.

Σχόλια