Ειδήσεις

Θέτει θέμα Β. Θάνου ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού η Ν.Δ.

Επίθεση κατά της κυβέρνησης, αλλά και κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου εξαπέλυσε η Ν.Δ., ζητώντας να μην οριστεί πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το Σεπτέμβριο η κ. Βασιλική Θάνου.

Η Ν.Δ. διαμηνύει σε όλους τους τόνους, και κυρίως προς την Προεδρία της Δημοκρατίας, ότι «η χώρα δεν αντέχει άλλα θεσμικά ατοπήματα», θέτοντας, διά του αρμόδιου τομεάρχη της και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, θέμα μη επιλογής της κ. Θάνου στη θέση της υπηρεσιακής πρωθυπουργού, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι ακόμα και η ανάδειξή της ως προέδρου του Αρείου Πάγου πάσχει.

Μάλιστα ο βουλευτής Λέσβου προτάσσει το επιχείρημα ότι, εκτός από το ηθικό μέρος για τη μεθόδευσή της επιλογής της, δεν τηρήθηκε και η διαδικασία που ο νόμος επιβάλλει.

Σε δήλωσή του ο κ. Αθανασίου διερωτάται εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ορίσει την κ. Θάνου υπηρεσιακή πρωθυπουργό ή, κατ' εφαρμογή του εδαφίου γ' της παρ. 3 του άρθρου 37 του Συντάγματος, θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό εξωκοινοβουλευτική προσωπικότητα, με μόνο σκοπό τη διενέργεια των εκλογών.

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. τονίζει πως «επελέγη ως πρόεδρος ειδικού σκοπού, για να υπηρετεί τα κομματικά συμφέροντα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και ήδη επιδίδεται σε σωρεία πρωτοφανών ενεργειών, προσπαθώντας να ενοχοποιήσει δικαστικούς λειτουργούς που χειρίστηκαν, με σθένος και ευθυκρισία, συγκεκριμένες ευαίσθητες πολιτικές υποθέσεις, χωρίς λόγο και χωρίς να έχει καμιά, απολύτως, αρμοδιότητα, με μοναδικό σκοπό να αποτελέσουν αυτές αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης.

Κατά την ακρόαση των υποψηφίων για την επιλογή της συγκεκριμένης προέδρου του Αρείου Πάγου, η πρόεδρος της Βουλής παρέστη με διπλή ιδιότητα, ήτοι ως πρόεδρος της Βουλής και ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, πράγμα που απαγορεύεται, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, σύμφωνα με τον οποίο ουδείς μπορεί να συμμετέχει με διπλή ιδιότητα σε συλλογικά όργανα», αναφέρει ο κ. Αθανασίου και συνεχίζει:

«Συνεπώς η επιλογή της κ. Θάνου ως προέδρου του Αρείου Πάγου πάσχει, εκτός του ηθικού μέρους για τη μεθόδευση επιλογής της, και λόγω μη τήρησης της διαδικασίας που ο νόμος επιβάλλει».

Στη Ν.Δ. επισημαίνουν πως «στις 30 Ιουνίου αποχώρησαν από την υπηρεσία, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, οι πρόεδροι του Συμβουλίου Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και δώδεκα αντιπρόεδροι των ανωτάτων αυτών Δικαστηρίων» και καταγγέλλουν την κυβέρνηση πως «κίνησε τη διαδικασία και προέβη στην επιλογή από το Υπουργικό Συμβούλιο, μόνο του προέδρου του Αρείου Πάγου, επιλέγοντας (περί ώρα 02:00 μεταμεσονυχτίως της 29ης/6/2015, ήτοι πριν τη λήξη της θητείας του προέδρου), ως πρόεδρο του δικαστηρίου αυτού, την τέταρτη κατά σειρά αρχαιότητας αντιπρόεδρο, κατά κατάφωρη παραβίαση της επετηρίδας, την οποία (επετηρίδα) οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης κ.κ. Ρουπακιώτης και Αθανασίου είχαν τηρήσει με ευλάβεια και με στόχο τη διαφύλαξη του κύρους της Δικαιοσύνης σε περιόδους κρίσιμες για τη χώρα».

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, «η επιλογή της είχε αποφασιστεί πριν από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος (προκηρύχθηκε Παρασκευή), γι' αυτό, εξάλλου, κλήθηκαν εσπευσμένα στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, προς ακρόαση, οι δικαστές του Αρείου Πάγου μόλις την προηγούμενη ημέρα (Πέμπτη)».

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, μέχρι σήμερα δεν καλύφθηκαν οι θέσεις των προέδρων των άλλων δύο δικαστηρίων (ΣτΕ και Ελεγκτικού Συνεδρίου), ούτε οι θέσεις των αντιπροέδρων.

Κατόπιν των ανωτέρω, στη Ν.Δ. διερωτώνται «αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα την ορίσει υπηρεσιακό πρωθυπουργό ή, κατ' εφαρμογή του εδαφίου γ' της παρ. 3 του άρ. 37 του Συντάγματος, θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό εξωκοινοβουλευτική προσωπικότητα, με μόνο σκοπό τη διενέργεια των εκλογών».

«Η χώρα δεν αντέχει άλλα θεσμικά ατοπήματα», τονίζει τέλος ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ.

Σχόλια