default-image

Αλ. Τσίπρας: "Η απόφαση εξόδου θα ήταν ανείπωτη καταστροφή"

Ελλάδα
Αλ. Τσίπρας: "Η απόφαση εξόδου θα ήταν ανείπωτη καταστροφή"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αισθάνομαι περήφανος για τη διαπραγμάτευση. Το δημοψήφισμα άνοιξε μεγάλη ρωγμή στην Ευρώπη και εξέφρασε τη διαφωνία του ελληνικού λαού», δήλωσε στην πρώτη προεκλογική τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας.

«Από τις 12 Ιουλίου αποφάσισα την προσφυγή στις εκλογές», τόνισε μιλώντας στον Alpha ο απερχόμενος πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι εξάντλησε τα όρια της λαϊκής εντολής που είχε λάβει στις 25 Ιανουαρίου.

Όπως επίσης είπε, «η απόφαση της εξόδου θα ήταν μια ανείπωτη καταστροφή. Δε ζήτησα το όχι για να μην κάνω συμφωνία, ούτε να βγάλω τη χώρα από το ευρώ».

Αναφορά και πάλι στο έργο του αεροδρομίου στο Καστέλι

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που υπέγραψε η κυβέρνηση τη 12η Ιουλίου είπε ότι δε δέχεται την ιδιοκτησία τους αλλά θα τα εφαρμόσει αναζητώντας όμως το σταδιακό απεγκλωβισμό, ενώ αναφέρθηκε και στην ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, την οποία και χαρακτήρισε προσυμφωνημένη από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως αν ήταν στο χέρι του η λογική θα ήταν διαφορετική και, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα και πάλι το έργο του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι, υπογράμμισε πως η συμφωνία με ξένους επενδυτές είναι κοντά με τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου κατά 51%.

«Θα δώσουμε μάχη για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων - Δε δεχόμαστε την ιδιοκτησία των έργων»

«Θέλουν ουσιαστικά αυτή τη μεγάλη ζημιά σε ηθικό επίπεδο που υπέστησαν να τη μετατρέψουν και σε δική μας ηθική ήττα. Όχι, εμείς θα τηρήσουμε τη συμφωνία επειδή είμαστε υποχρεωμένοι να την τηρήσουμε δίνοντας παράλληλα μάχες για να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις της, αλλά ποτέ δε θα δεχτούμε την ιδιοκτησία αυτών των μέτρων», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα το εφαρμόσουμε», συμπλήρωσε, «για να φύγουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, ψάχνοντας ταυτόχρονα να βρούμε τους τρόπους των αντισταθμιστικών μέτρων που θα απαλύνουν τις πληγές εκεί που είναι άδικο και σκληρό».

Για την προσφυγή στις κάλπες είπε πως «αυτή είναι η αξία της δημοκρατίας, να αποφασίζει ο λαός» και σημείωσε ότι επί επτά μήνες πορεύτηκε με μια λαϊκή εντολή υποσχόμενος στον ελληνικό λαό μια σκληρή διαπραγμάτευση και πιστεύει ότι εξάντλησε τα όρια αυτής της εντολής.

Πρόσθεσε ότι δεν είχε το δικαίωμα να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του εξαντλώντας μια εντολή που δόθηκε «σε διαφορετικές συνθήκες».

«Στιγμή ανάτασης των Ελλήνων το δημοψήφισμα»

Ερωτηθείς για το δημοψήφισμα υπερασπίστηκε την επιλογή του να διενεργηθεί, κάνοντας λόγο για μια πολύ μεγάλη «ιστορική στιγμή ανάτασης του ελληνικού λαού» αλλά και διασαφηνίζοντας ότι έγιναν προσπάθειες υπεράσπισης του δικαίου των Ελλήνων αλλάζοντας την Ευρώπη, «όχι βγάζοντας την Ελλάδα από την Ευρώπη».

Αναγνώρισε ότι μέσα στο 63% υπάρχει μέρος λαού που δεν ήθελε καμία συμφωνία αλλά τόνισε ότι αυτό είναι μειοψηφικό και εκτίμησε ότι το δημοψήφισμα κερδήθηκε γιατί την παραμονή του ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι την άλλη εβδομάδα θα πάει σε συμφωνία.

«Μνημόνιο δεν ήθελα ούτε εγώ, ήταν κατάληξη μιας διαπραγματευτικής μάχης 7 μηνών και επί 17 ώρες έδινα μάχη μέτρο προς μέτρο σε ένα πολύ σκληρό πλαίσιο. Θεσμικό πρόβλημα Δημοκρατίας έχει η Ευρώπη. Καταφέραμε, όμως, μια νέα διαίρεση της Ευρώπης ανάμεσα σε προοδευτικές δυνάμεις και σε δυνάμεις της συντήρησης, ανοίγοντας δυνατότητες για νέες συμμαχίες», τόνισε. «Απέναντί μου είχα τους περισσότερους Ευρωπαίους ηγέτες με τιμωρητική διάθεση. Το Grexit ήταν σχέδιο των πιο ακραίων δυνάμεων», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το δίλημμα ήταν αν θα σηκωθώ να φύγω και θα γύρναγα πίσω ως ήρωας να με αποθεώνει το κόμμα μου αλλά την επόμενη μέρα θα είχα να αντιμετωπίσω μια χώρα υπό κατάρρευση, οι τράπεζες θα κατέρρεαν και οι καταθέσεις των Ελλήνων θα εξανεμίζονταν».

«Τα Μνημόνια απέτυχαν γιατί ήταν λάθος η συνταγή, όχι γιατί δεν εφαρμόστηκαν σωστά. Αν δεν εφαρμοζόταν το Μνημόνιο που υπογράψαμε θα ήταν καλύτερα, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να το εφαρμόσουμε».

Τα «όχι» μένουν στην Ιστορία

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε περήφανος για τη διαπραγμάτευση που έκανε τονίζοντας ότι «πολλές φορές τα όχι στην Ιστορία έχουν λυγίσει σε εξελίξεις υπαναχώρησης» αλλά μένουν στην Ιστορία. «Είμαι περήφανος και για την επιλογή να μην οδηγήσω στο τέλος τον ελληνικό λαό σε μια «ανείπωτη καταστροφή», πρόσθεσε τονίζοντας ότι σε όλα του τα διαγγέλματα πριν το δημοψήφισμα έλεγε ότι διεκδικεί το όχι για καλύτερη συμφωνία.

«Το όχι σε μια κακή συμφωνία το έκανα ναι σε μια συμφωνία που έχει προβλήματα αλλά δίνει προοπτική», είπε χαρακτηριστικά, και τόνισε ότι, «αν συγκρίνουμε το πρώτο μνημόνιο, το δεύτερο μνημόνιο και την πρόταση Γιούνκερ με αυτό που έχουμε τελικά, θα δούμε ότι οι αριθμοί και μόνο δείχνουν τη διαφορά. Όλες οι δανειακές συμβάσεις συνοδεύονται από ένα Μνημόνιο. Ο πυρήνας των δύο πρώτων ήταν οι μειώσεις μισθών, συντάξεων και είχαν ετήσιο κόστος 17 δισ., το δεύτερο 10 δισ. και το τρίτο 2,9 δισ. Με βάση τα νούμερα δεν είναι το πιο σκληρό μνημόνιο λοιπόν».

Ωστόσο πρόσθεσε ότι «ψάχνουμε τον τρόπο για το διαρκή απεγκλωβισμό και πατάμε στην πραγματικότητα για να την αλλάξουμε». «Η συμφωνία σταθεροποιεί οικονομικά τη χώρα και για πρώτη φορά θα συζητήσουμε το χρέος, που όλοι οι άλλοι το θεωρούσαν "βιώσιμο". Επιπλέον το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε το 50% των εσόδων για το χρέος και το 50% για την ανάπτυξη».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι υλοποίησε το σχέδιό του με ένα μήνα καθυστέρηση εξαιτίας του γεγονότος ότι η συμφωνία της 12ης Ιουλίου δε σήμαινε αυτομάτως σταθεροποίηση.

«Μόλις η χώρα πάτησε σε στέρεο έδαφος υλοποίησα το σχεδιασμό, την απόφασή μου να θέσω στην κρίση του ελληνικού λαού αυτή την εξέλιξη και την επιλογή μου», είπε.

«Το εναλλακτικό σχέδιο της δραχμής ήταν το σχέδιο του αντιπάλου»

«Δεν ήταν επιλογή», τόνισε, «η επιστροφή στη δραχμή», γιατί, όπως είπε, γνωρίζει ότι αυτή η επιστροφή δεν είναι «επαναστατική ούτε αριστερή επιλογή» αλλά το αντίβαρο της εσωτερικής υποτίμησης μέσα από την υποτίμηση του νομίσματος.

«Βλέπω την Ευρώπη σαν ένα υπερωκεάνιο σε συνθήκες τρικυμίας που πορεύεται σε λάθος πορεία. Κάποιοι απολαμβάνουν στην πρώτη θέση και κάποιοι στο κατάστρωμα και στη λάντζα και ο ελληνικός λαός είναι στο κατάστρωμα μαζί με άλλους λαούς για χρόνια τώρα. Όμως η επιλογή για να αντιδράσεις σε αυτή την αδικία και τη λάθος πορεία του πλοίου δεν είναι εν μέσω της τρικυμίας να πέσεις στη θάλασσα ή σε μια φουσκωτή λέμβο διότι δε θα σωθείς, θα είναι χειρότερα τα πράγματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παραδέχτηκε ότι δεν είχε υπολογίσει το μέγεθος της αντίδρασης από τους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης και ότι υπερτίμησε «τη δύναμη του δίκιου». «Υποτιμήσαμε τη δύναμη του χρήματος και των τραπεζών», τόνισε.

«Είχαμε», είπε, «την εκτίμηση ότι η αλλαγή η πολιτική στην Ελλάδα θα δημιουργήσει ένα ντόμινο εξελίξεων στην Ευρώπη, δεν το είδαμε αυτό, είδαμε μια αντισυσπείρωση».

«Η μεγάλη διάψευση για μένα», ομολόγησε, «δεν έγινε στη συμφωνία την τελική αλλά όταν ήρθε ο τότε υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης και μου μετέφερε το μήνυμα του Σόιμπλε για τη συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ».

«Τότε συνειδητοποίησα ότι αυτό που κάποιοι σύντροφοί μου έλεγαν ότι είναι το εναλλακτικό σχέδιο ήταν το σχέδιο του αντιπάλου», συμπλήρωσε.

Προεκλογικά, όπως ανέφερε, η εικόνα που είχε ήταν ότι όλοι είχαν προδιαγράψει ότι η βασική επιλογή της Ευρώπης ήταν να διατηρήσει την ενότητά της και ως εκ τούτου όλοι έχουν προδιαγράψει ότι το Grexit δεν είναι επιλογή.

«Το Grexit έγινε επιλογή όχι από τις δυνάμεις της αλλαγής αλλά από τις δυνάμεις της συντήρησης», σημείωσε.

Για τις προηγούμενες κυβερνήσεις είπε: «Είδα τους προηγούμενους να μη δίνουν μάχη αλλά να βγαίνουν και να λένε στον ελληνικό λαό ότι τα μνημόνια ακόμα και αν δεν υπήρχαν θα έπρεπε κάποιος να τα εφεύρει».

«Δεν πιστεύω στο μέτρο για αύξηση του ΦΠΑ, ούτε στα μέτρα λιτότητας. Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη και αλλαγές στο Δημόσιο για να γίνει πιο αποτελεσματικό», τόνισε εξάλλου.

«Οι άλλοι είχαν τη δυνατότητα να κυβερνήσουν, εμείς όχι, γιατί είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις σκληρές συνθήκες, τη μάχη της διαπραγμάτευσης. Δε θα χρεωθώ τις αμαρτίες 40 ετών, των προηγούμενων κυβερνήσεων», υπογράμμισε.

«Δε θα συνεργαστούμε με το παλιό σύστημα»

Αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με το παλιό σύστημα. Δε θα επαναφέρουμε από το παράθυρο αυτούς που ο λαός έδιωξε από την πόρτα».

Σε ό,τι αφορά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «δεν ήταν απροσδόκητη. Οι διαφωνίες ήταν υπαρκτές. Αλλά με πληγώνει ότι ο εσωτερικός εχθρός να είναι ο χειρότερος. Δεν μπορεί όσοι μοιραζόμασταν την ίδια αγωνία μην κλείσει κάποια τράπεζα, όταν διασφάλισα ότι δε θα κλείσει να μου χρεώνουν ότι φταίω. Όλοι κρινόμαστε».

Αναφορικά με τον πρώην υπουργό Οικονομικών τόνισε ότι «ο Γ. Βαρουφάκης είχε χάσει την αξιοπιστία του στους δανειστές. Πιστεύω ότι ως οικονομολόγος έχει σημαντικές περγαμηνές. Ο Γιάνης πίστευε ότι ήταν 50% οι πιθανότητες τελικά να κάνουν πίσω οι δανειστές στο σενάριο της εξόδου, αλλά εγώ δεν μπορούσα να ρισκάρω, να παίξω στα ζάρια τη χώρα».

Ο κ. Τσίπρας εξήρε τη μεγάλη συνεισφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ δεσμευόμενος τέλος για εξισορρόπηση των δύσκολων μέτρων, διαβεβαίωσε ότι κανένας πολίτης δε θα χάσει το σπίτι του με αυτή την κυβέρνηση. «Μπροστά μας θα υπάρχει μια συνεχής διαπραγμάτευση, για τα κόκκινα δάνεια, τα ισοδύναμα μέτρα, τις αξιολογήσεις», είπε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης είπε ότι «οι μέρες αυτές συγκλόνισαν την Ευρώπη. Λυπάμαι που οι σύντροφοί μου ταυτίζονται με τα συστημικά κόμματα ότι πάμε στις κάλπες. Αφήνω μια παρακαταθήκη Δημοκρατίας. Αν έκανα σωστά ή έκανα λάθος, αν είχα εναλλακτική ή όχι, ας με κρίνει ο ελληνικός λαός. Θα ζητήσω να είναι αναθεωρητική η επόμενη Βουλή. Τα δημοψηφίσματα αποτελούν έκφραση δημοκρατίας, όπου θα μπορούσε να τεθεί και το θέμα της εξόδου από το ευρώ», παρόλο που όπως εκτίμησε ότι ο ελληνικός λαός δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News