default-image

Δέσμευση Παππά για διαχωρισμό των περιφερειακών καναλιών

Κρήτη
Δέσμευση Παππά για διαχωρισμό των περιφερειακών καναλιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ξεκάθαρη δέσμευση ότι τα περιφερειακά κανάλια θα διαχωριστούν από τα εθνικής εμβέλειας στο νομοσχέδιο που τέθηκε υπό διαβούλευση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις τηλεοπτικές άδειες έδωσε την Τετάρτη ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό SBC σημείωσε ότι, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και πάλι κυβέρνηση, θα προχωρήσει στο διαχωρισμό αυτό, καθώς όπως τόνισε τα περιφερειακά μέσα συμβάλλουν στην περιφερειακή ανάπτυξη και έχουν επιχειρηματικά τελείως διαφορετική φύση λειτουργίας από τα εθνικής εμβέλειας.

Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και αρμόδιος για το νομοσχέδιο με τις τηλεοπτικές άδειες έδωσε σαφή δέσμευση ότι μετά τις εκλογές και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση ο διαχωρισμός θα υπάρξει, καθώς, όπως είπε, τα περιφερειακά μέσα έχουν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας αλλά και διαφορετική προσφορά στις τοπικές κοινωνίες, σε αντίθεση με τα εθνικής εμβέλειας.

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου του SBC Βασίλη Ταλαμάγκα αν ισχύει η δέσμευση περί διαχωρισμού των εθνικών και των περιφερειακών καναλιών ο κ. Παππάς απάντησε:

«Απολύτως. Είναι διαφορετικές επιχειρήσεις, εντελώς διαφορετική η φύση της λειτουργίας τους, γιατί τα τοπικά, τα περιφερειακά κανάλια μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση της περιφέρειας, αναπαράγοντας στο κοινό τις τοπικές ειδήσεις. Έχουν ένα ξεχωριστό ρόλο. Δυστυχώς τα κακώς κείμενα με τους σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας τα γνωρίζουν όλοι με τις διαπλοκές, τις πιέσεις, τους εκβιασμούς, τις επιχειρηματικές διασυνδέσεις. Πράγματα για τα οποία όλοι πρέπει να βρούμε τρόπους, και όταν λέω "όλοι" εννοώ και τους πολιτικούς αντιπάλους. Δε θεωρώ ότι αυτή η μάχη θα πρέπει να είναι προνόμιο της αριστερής παράταξης. Θεωρώ και η κεντροδεξιά, η δεξιά παράταξη θα έπρεπε να θέλει ένα καθαρό τοπίο στα πλαίσια και των δικών της αρχών και πεποιθήσεων. Δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι ο ένας εκ των δύο ή των περισσοτέρων κατέχει το απόλυτο ποσοστό της αλήθειας αλλά το να μπει μία τάξη είναι προς το συμφέρον όλων και των ιδιοκτητών των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησε στις 5 Αυγούστου κατέληξε σε μία σειρά από διαφωνίες για το νομοσχέδιο καλώντας την κυβέρνηση να εισακούσει τη φωνή αγωνίας των περιφερειακών μέσων. Ανάμεσα σε αυτές ήταν ο διαχωρισμός των περιφερειακών καναλιών από εκείνα της εθνικής εμβέλειας, κάτι που μετά τις σημερινές δεσμεύσεις του Νίκο Παππά δείχνει να βρίσκει πρόσφορο έδαφος. Παράλληλα από την Ε.Ε.Τ.Ε.Π. είχε σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο δεν αναγνωρίζει τη νόμιμη εδώ και δεκαετίες λειτουργία περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών αγνοώντας το παρελθόν και την κοινωνική προσφορά τους.

Στην ίδια συνέντευξη στο δημοσιογράφο Βασίλη Ταλαμάγκα, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες το οποίο είχε δοθεί το προηγούμενο διάστημα σε διαβούλευση και το οποίο, όπως είπε, θα είχε ψηφιστεί εάν η χώρα δεν οδηγούνταν σε εκλογές. Σημείωσε με έμφαση ότι η θέτει την αδειοδότηση  των καναλιών από μηδενική βάση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι όποιος διαθέτει το τίμημα θα παίρνει και την άδεια. Μάλιστα, όπως ο Νίκος Παππάς σημείωσε, θα πρέπει να διασφαλιστεί και η θωράκιση νομικά του ΕΣΡ ως προς τη σύνθεσή του.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_g7o9gej4/
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News