Ειδήσεις

Παρέμβαση Κεφαλογιάννη για την κατεδάφιση ναού στη Χειμάρρα

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την κατεδάφιση του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες Χειμμάρας, από τις αλβανικές Αρχές, κατέθεσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης κάνοντας λόγο για συνεχιζόμενες προκλητικές δηλώσεις εθνικιστικού χαρακτήρα του Αλβανού πρωθυπουργού.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Σήμερα τα ξημερώματα οι αλβανικές Αρχές προχώρησαν στην οριστική κατεδάφιση του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες Χειμάρρας. Είχαν προηγηθεί βίαια επεισόδια στο ναό, όπου εκατοντάδες κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά των Αρχών της Αλβανίας που είχαν αποφασίσει να τον κατεδαφίσουν.

Συγκεκριμένα, αλβανικές Αρχές άσκησαν βία κατά πιστών, με στόχο να παρεμποδίσουν την είσοδό τους εντός του ναού. Επιπλέον, υπάλληλοι του Δήμου Χειμάρρας προέβησαν σε βανδαλισμούς, πράξεις ιεροσυλίας και εκτεταμένες καταστροφές εντός του ναού, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης εικόνων και ιερών σκευών από το χώρο του. Ερωτηθείς για το συγκεκριμένο περιστατικό, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας χαρακτήρισε το ναό "γκαράζ".

Με βάση τα ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι παραπάνω ενέργειες έρχονται σε συνέχεια δηλώσεων εθνικιστικού χαρακτήρα του Αλβανού πρωθυπουργού περί "Μεγάλης Αλβανίας" και αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Έχει ενημερωθεί σχετικά από την αλβανική κυβέρνηση και την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, η οποία έχει επίσης καταγγείλει τα παραπάνω γεγονότα, και πώς τα σχολιάζει;

2. Ποια είναι η θέση της αναφορικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της θρησκευτικής ελευθερίας και της προστασίας των χώρων λατρείας, στην Αλβανία, μιας υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας;

3. Σκοπεύει να συμπεριλάβει τα γεγονότα αυτά στην ετήσια έκθεσή της για την ενταξιακή πρόοδο της Αλβανίας;».

Σχόλια