Ειδήσεις

Κουράκης, Δοξαστάκης και Μηλιαράς στο φράγμα Αποσελέμη

Επίσκεψη στον ταμιευτήρα του φράγματος Αποσελέμη στην περιοχή "Λαγκάδα" του δήμου Χερσονήσου πραγματοποίησαν την Τετάρτη (26/08/2015) οι τρεις πρώην δήμαρχοι Ηρακλείου, Χερσονήσου και Οροπεδίου, κ. Γιάννης Κουράκης, Ζαχαρίας Δοξαστάκης και Γιώργος Μηλιαράς.

Όπως είναι γνωστό, το έργο του φράγματος Αποσελέμη θα αποτελέσει, από κοινού με τα υφιστάμενα έργα υδροδότησης από γεωτρήσεις, ένα ενιαίο σύστημα υδροδότησης των παραπάνω περιοχών, το οποίο θα έχει σαν στόχο την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος ανεπάρκειας νερού μέχρι το έτος 2035.

Σε κοινή τους δήλωση οι κ. Κουράκης, Δοξαστάκης και Μηλιαράς τόνισαν ότι η επίσκεψη, πέραν της ενημέρωσης για τα εκτελούμενα έργα, είχε σκοπό, κυρίως, να επιβεβαιώσει και να επισφραγίσει τη θέση τους που είχαν εκφράσει τον Απρίλιο του 2014, από τον ίδιο χώρο, ότι η λειτουργική έναρξη του έργου και η υδροδότηση των περιοχών σχεδιασμού θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2015.

Όπως δήλωσαν, ήδη επίσημα έχει ανακοινώσει ο αρμόδιος φορέας επίβλεψης, κατασκευής και λειτουργίας του έργου, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Ανώνυμη Εταιρεία (Ο.Α.Κ. Α.Ε.), ότι άμεσα ο δυτικός αγωγός μεταφοράς νερού προς Ηράκλειο θα δώσει στην κατανάλωση για την περιοχή Χερσονήσου και του Ηρακλείου καταρχήν 15.000 κ.μ. νερού το 24ωρο.

Με την ευκαιρία υπογραμμίζουν ακόμη ότι «η εικόνα του σχεδόν γεμάτου ταμιευτήρα με νερό αρίστης ποιότητας μάς ικανοποιεί και αποτελεί θετική εξέλιξη για την ανάπτυξη του τόπου μας και έγινε μετά από μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια των εμπλεκόμενων φορέων (ΥΠΟΜΕΔΙ, ΟΤΑ, ΟΑΚ Α.Ε. και ανάδοχος), ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες και αντιξοότητες προέκυπταν κατά την κατασκευή του έργου».

Οι κ. Κουράκης, Δοξαστάκης και Μηλιαράς τονίζουν ότι «η λειτουργία του έργου αποτελεί αφετηρία και βάση της ομαλής ολοκλήρωσης των εκκρεμούντων επιμέρους έργων και της αποτελεσματικής λειτουργίας του ενιαίου συστήματος υδροδότησης και βοηθά αναφορικά με τη μεγάλη πίεση που ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κλείσιμο του έργου».

«Άμεσα», σύμφωνα με τους ίδιους, «πρέπει να γίνουν τα παρακάτω:

1. Διασφάλιση και ομαλή εκταμίευση της εγκεκριμένης χρηματοδότησης του έργου από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του συνολικού έργου (σήραγγα Οροπεδίου Λασιθίου).

2. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε το φράγμα και το ενιαίο σύστημα υδροδότησης, ως τεχνητά συστήματα, να έχουν βιωσιμότητα στο μέτρο που αποδεικνύονται συμβατά με το άμεσο και ευρύτερο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον τους.

3. Σε επιταγή της βιωσιμότητας του έργου να προχωρήσουν η εκπόνηση, η χρηματοδότηση και η εφαρμογή Ολοκληρωμένου Προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης και Χωροταξικής Πολεοδομικής και Περιβαλλοντικής Οργάνωσης για τις περιοχές της Λαγκάδας και του Οροπεδίου Λασιθίου και η υλοποίηση όλων των αντισταθμιστικών έργων για τα οποία έχει δεσμευτεί η Πολιτεία και αφορούν τις περιοχές αυτές.

4. Διεκδίκηση της χρηματοδότησης του υποέργου "Έργα προσαγωγής των επιφανειακών απορροών της λεκάνης Οροπεδίου Λασιθίου στον ταμιευτήρα Αποσελέμη" από το Ταμείο Συνοχής.

5. Για τη λειτουργία των έργων του Αποσελέμη, πρέπει να επιλεγεί το σχέδιο διαχείρισης που θα εγγυάται τη μακρά διάρκεια ζωής του έργου και την εξασφάλιση νερού στους καταναλωτές με τη μικρότερη χρέωσή τους. Προς την κατεύθυνση αυτή κυρίαρχο στοιχείο αποτελεί η επιλογή σεναρίου τιμολογιακής πολιτικής που ενσωματώνει στοιχεία μόνο του λειτουργικού κόστους και αποφεύγει την ανάκτηση των αποσβέσεων για τα ποσά της εθνικής συμμετοχής και την επιχορήγηση».

Σχόλια