Ειδήσεις

Μειώσεις έως και 14% στις επικουρικές από Νοέμβριο 2015

Ως και 14% είναι οι πιθανές μειώσεις και, μάλιστα, αναδρομικά, οι επικουρικές συντάξεις από το Νοέμβριο του 2015.

Η ενσωμάτωση 11 επικουρικών ταμείων και κλάδων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) από την 1η Σεπτεμβρίου 2015, όπως προβλέπει η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση του Παύλου Χαϊκάλη,  κάθε άλλο παρά κάνει δυνατή τη μείωση του ελλείμματος ύψους τουλάχιστον 330 -350 εκατ. ευρώ το οποίο προβλέπεται να έχει φέτος το ΕΤΕΑ.

Το έλλειμμα αυτό το οποίο αντιστοιχεί στο 14% των δαπανών του Ταμείου για συντάξεις σε ετήσια βάση (2,35 δισ. ευρώ) ευθύνεται για τις πιθανές περικοπές στις συντάξεις του ETEA κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2015.

Έτσι φαίνεται, προς ώρας, αναπόφευκτη η μείωση των επικουρικών συντάξεων. Αυτό ειδικά θα συμβεί, αν οι ελληνικές αρχές δεν βρουν ισοδύναμα μέτρα στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου 2015, όπως προβλέπει το νέο Μνημόνιο. Στελέχη του ΕΤΕΑ πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, αναζητούν και άλλες εναλλακτικές λύσεις ενίσχυσης των εσόδων του ταμείου μέσω αξιοποίησης της περιουσίας του η αξία της οποία αγγίζει τα 2,7 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, οι προβλέψεις για έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές προμηνύονται αρνητικές μέχρι τέλος του 2015 αλλά και αρχές του 2016, λόγω της ύφεσης στην οποία έχει μπει η ελληνική οικονομία. Ηδη στο πρώτο εξάμηνο του 2015 τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία είναι κατά 9,6% (855 εκατ. ευρώ) χαμηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Το έλλειμμα των άλλων 11 επικουρικών ταμείων τα οποία θα ενσωματωθούν στο ΕΤΕΑ εκτιμάται γύρω στα 50 -100 εκατ. ευρώ. Κατά 5,2% θα μειωθούν άμεσα οι επικουρικές συντάξεις των ασφαλισμένων που θα ενταχθούν στο ΕΤΕΑ από την 1η Σεπτεμβρίου 2015. Στις παραπάνω μειώσεις δεν συμπεριλαμβάνεται η έμμεση μείωση (6%) η οποία θα προκληθεί στις επικουρικές συντάξεις από τη νέα εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ και που θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου του 2015.

Να σημειωθεί ότι στο τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2015, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας κ. Κατρούγκαλου θα "μοιραστεί" σε τρεις ισόποσες δόσεις η εισφορά 6% στις επικουρικές συντάξεις του διμήνου Ιουλίου και Αυγούστου 2015 αναδρομικά. Συνεπώς, στις επικουρικές συντάξεις του τελευταίου τριμήνου του έτους η εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ θα ανέλθει στο 10% μηνιαίως (6% για τον κάθε μήνα συν 4% η αναδρομική μείωση).

Εξάλλου, ο προκάτοχος του κ. Χαϊκάλη, ο Δημήτρης Στρατούλης, από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα μέσα Ιουλίου δεν είχε υπογράψει δύο υπουργικές αποφάσεις που προέβλεπαν διαδοχικές μειώσεις 8% και 7% στις επικουρικές συντάξεις, κινούμενος πάνω στη προγραμματική "γραμμή" της κυβέρνησης περί μη - μείωσης των συντάξεων.

Να σημειωθεί επίσης ότι σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, το ΕΤΕΑ δεν μπορεί να αντλήσει πόρους από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), γεγονός που αναμένεται να οξύνει το πρόβλημα ρευστότητας του εν λόγω Ταμείου, σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του 2015 το ΕΤΕΑ έχει λάβει 50 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος έχει ήδη μιλήσει για μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις άνω των 2000 ευρώ. Υπηρεσιακά στελέχη του υπ. Εργασίας ερμηνεύουν ότι η  "γραμμή" του κ. Κατρούγκαλου οδηγεί κυρίως σε μειώσεις των επικουρικών συντάξεων οι οποίες αποτελούν κατά μέσο όρο το 15% των αποδοχών ενός απομάχου της δουλειάς από συντάξεις.

Σχόλια