default-image

Έκτακτη σύσκεψη δημάρχων και υπουργείου για το προσφυγικό

Ελλάδα
Έκτακτη σύσκεψη δημάρχων και υπουργείου για το προσφυγικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι διεθνές, ούτε καν ευρωπαϊκό», ήταν οι δηλωσεις της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ με θέμα το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα.

Όπως η ίδια ανέφερε «λόγω της ραγδαίας αύξησης των ροών τους τελευταίους μήνες, κατέρρευσαν εν τοις πράγμασι οι Συνθήκες Δουβλίνο ΙΙ , Δουβλίνο ΙΙΙ και η Σύμβαση Σέγκεν, σημειώνοντας ότι -σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία- στη Γερμανία μέχρι στιγμής έχουν μπει 350.000 άνθρωποι και στην Αυστρία 180.000».

«Αυτοί δεν φυλάνε τα σύνορά τους; 'Η τους έκαναν νεύμα 'Ελάτε'» απάντησε έντονα και χαιρέτισε τις δηλώσεις γερμανίδας καγκελαρίου, πρόσθεσε πως «η Ευρώπη δεν είναι μόνο ευρώ, υπάρχει και ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός και δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για τη δημιουργία δομών, ούτε για να εξαφανίζονται οι μετανάστες».

Τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα νησιά που δέχονται το κύμα των προσφύγων και των μεταναστών ενώ παράλληλα κατήγγειλε ότι υπάρχει μια μειοψηφία πολιτών «που έχει πλουτίσει. Γιατί οι Σύριοι που έρχονται, ήταν η αστική και πνευματική τάξη στη χώρα τους. Και μακάρι να μπορούσαμε να τους κρατήσουμε εδώ. Αλλά δυστυχώς θα πάρουν άλλοι αυτούς τους επιστήμονες.»

Αναφορικά με τα ευρωπαϊκά κονδύλια η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε πως «τα 472 εκατ. ευρώ αφορούν χρηματοδότηση δράσεων που έχει ήδη καταθέσει η κυβέρνηση. Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει εκταμίευση των πρώτων 30 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη εκταμιευθεί 2,7 εκατ. ευρώ ως έκτακτη χρηματοδότηση για τη δημιουργία Κέντρα Πρώτης Υποδοχής στην Κω και στη Λέρο, για προμήθειες και κάλυψη άλλων αναγκών.»

Σε δηλώσεις προχώρησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, αμέσως μετά, αναφέροντας πως «είναι υποχρέωσή μας, ως δημάρχων, να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στους πολίτες μας. Δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε σε ασυνέπεια το κεντρικό κράτος. Οι ευθύνες πρέπει να μοιραστούν ισοβαρώς μέσα στη χώρα, όπως ζητάμε άλλωστε και από τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης. Η επιβάρυνση των ακριτικών νησιών και της πόλης της Αθήνας είναι δυσανάλογα μεγάλη.

Με λύπη μου ακούω εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης να λένε 'εγώ δεν θα δεχθώ ούτε έναν'. Σε ποιο πλανήτη βρίσκονται; Μπορεί αυτή η στάση να γίνει ανεκτή; Πώς αντιλαμβάνονται κάποιοι την αποστολή και το ρόλο της Ένωσής μας; Για πόσο ακόμη νομίζετε ότι μπορεί να είμαστε 'μαζί στη διεκδίκηση, χώρια στην ευθύνη;'»

Ταυτόχρονα ο δήμαρχος Αθηναίων εξέφρασε την απογοήτευσή του για το ότι η κυβέρνηση δεν δεσμεύτηκε μελλοντικά για το θέμα αυτό, λέγοντας πως «δεν ακούσαμε τίποτα για άδεια στρατόπεδα και εγκαταστάσεις, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Μήπως δεν θέλουν να δυσαρεστηθεί ο Υπουργός Άμυνας; Για ποιό λόγο για παράδειγμα δεν χρησιμοποιείται η πρώην Αμερικάνικη βάση της Νέας Μάκρης για Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων;»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News