Ειδήσεις

Κομισιόν: "Θέμα της Ελλάδας η σταθερότητα και η πρόοδος"

«Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στη σταθερότητα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Zeit». Ταυτόχρονα, όμως επισήμανε πως η παροχή περαιτέρω οικονομικής βοήθειας προς τη Ελλάδα συνδέεται με την πραγματική πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Ο Ντομπρόβσκις σε ερώτηση αναφορικά με το αν οι επερχόμενες εκλογές αποτελούν κίνδυνο για να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Αθήνα, απάντησε ότι «πρόκειται για ένα εσωτερικό θέμα της Ελλάδας, αλλά από την άλλη μεριά πρόκειται και για μια συμφωνία των πιστωτών με το ελληνικό κράτος, η οποία υπεγράφη προ ορισμένων ημερών και αυτό ανεξάρτητα από το ποια είναι η κυβέρνηση».

«Αυτή η συμφωνία είναι η βάση για τη μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδας και το κλειδί βρίσκεται στο να θέσουν σε εφαρμογή οι ελληνικές αρχές τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις και μάλιστα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου, δεδομένου μάλιστα, ότι τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης τις υπερψήφισαν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Την πεποίθησή του εξέφρασε για το αν ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει μέχρι τον Οκτώβριο να αλλάξει ριζικά το ασφαλιστικό σύστημα όπως προβλέπεται από το μνημόνιο, αναφέροντας ότι «τα αναγκαία και φιλόδοξα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα προβλέπονται από το μνημόνιο, ενώ κάθε βήμα θα παρακολουθείται από τους θεσμούς και οι καταβολές των χρημάτων θα εξαρτώνται από το αν πράγματι θα υπάρχει πρόοδος».

Για τις αλλαγές ορισμένων θεμάτων των διαπραγματεύσεων με το νέο υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, αναφέρθηκε ωστόσο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, χαρακτηρίζοντας τον, «ιδιαίτερα επαγγελματία και πιο συνεργάσιμο από τον προκάτοχό του, δεδομένου ότι από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του κατεγράφη μια αλλαγή, η οποία κατέστησε δυνατή την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ενώ ξεπεράστηκαν πάμπολλα εμπόδια κατά τις συνομιλίες». Ο Ντομπρόβσκις μάλιστα, επαινεί τον κ. Τσακαλώτο για το θετικό του ρόλο και εκφράζει την ελπίδα να υπάρξει ανάλογη συνέχεια.

«Δεν προέκυψε συμφωνία λόγω της σκληρής στάσης της γερμανικής κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Ντομπρόβσκις σε ερώτηση της γερμανικής εφημερίδας. Ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων -παράλληλα με την αλλαγή της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης- έχει να κάνει και με το γεγονός ότι το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε μια σειρά μέτρων που είχαν προτεραιότητα.

Αναφορικά για την έγκαιρη καταβολή της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι «το μεγαλύτερο εμπόδιο τους περασμένους μήνες ήταν η οικονομική αστάθεια στην Ελλάδα καθώς και η έλλειψη ρευστότητας. Με το νέο πρόγραμμα βοήθειας από το ταμείο αντιμετώπισης κρίσεων ESM, η Αθήνα μπορεί να επιστρέψει στο μονοπάτι της σταθερότητας. Το αν θα τεθούν στη διάθεσή της τα προβλεπόμενα κεφάλαια εξαρτάται κατά μεγάλο βαθμό από το εάν οι ελληνικές αρχές συμφωνήσουν γρήγορα».

«Η Κομισιόν κάνει όλα όσα περνούν από το χέρι της, ώστε να διευκολύνει την πρόσβασή τους στα ευρωπαϊκά κεφάλαια. Προτάθηκε συγκεκριμένα να τεθούν στη διάθεση ενός κράτους μέλους της ευρωζώνης κεφάλαια ύψους ενός δισ. ευρώ ταχύτερα από το σύνηθες, αλλά η Ελλάδα χρειάζεται και τις ανάλογες τεχνικές υποδομές», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Η Κομισιόν παρέχει σε χώρες όπως η Ελλάδα τεχνική βοήθεια για δομικές μεταρρυθμίσεις με αιτήματα για ουσιαστική προσπάθεια αξιοποίησης των χρημάτων της Ε.Ε. Μια τέτοια βοήθεια παρέχεται από την Κομισιόν και στην περίπτωση δημιουργίας ενός αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος ή της καταπολέμησης της απάτης και της διαφθοράς», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ.Ντομπρόβσκις.

Σχόλια