default-image

Λασίθι: Παρουσίαση βιβλίου "Αύριο, νυχτώνει φθινόπωρο"

Πολιτισμός
Λασίθι: Παρουσίαση βιβλίου "Αύριο, νυχτώνει φθινόπωρο"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βιβλίο της Τζερμιαδιανής συγγραφέως Χαρούλας Βερίγου με τίτλο "Αύριο, νυχτώνει φθινόπωρο" παρουσιάζουν μεθαύριο Παρασκευή 28 Αυγούστου ο Σύλλογος Γυναικών "Ρέα" και ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου. Η παρουσίαση θα γίνει την Παρασκευή στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα "Αντώνης Βορεάδης". Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο δήμαρχος κ. Γ. Στεφανάκης.

 Για το βιβλίο θα μιλήσει ο τέως δήμαρχος κ. Γιάννης Μηλιαράς. Την παρουσίαση και το συντονισμό έχει αναλάβει η τ. σχολική σύμβουλος κ. Μαρία Τζενάκη. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο συγγραφέας και ποιητής κ. Γιάννης Μουδάτσος. Στο τέλος της εκδήλωσης θα ακουστούν μελοποιημένοι στίχοι της συγγραφέως.

Η υπόθεση: Η ελληνική κοινωνία έχει να θυμάται πολλές τραγικές περιπτώσεις σαν αυτήν της ηρωίδας του βιβλίου, της Ζωής. Το "τι θα πει ο κόσμος" και "αυτό είναι για το καλό σου και το ξέρω μόνο εγώ" ταλαιπώρησαν γενιές. Ο έρωτας κρίθηκε διακοσμητικός και είχε ενδιαφέρον μόνο ως ανάγνωσμα, όχι σαν στάση ζωής. Κι αν σταθείς τυχερός και τον συναντήσεις στη ζωή σου, οφείλεις να τον προσπεράσεις...

Αυτό επέβαλλαν οι κανόνες, όχι πολλές δεκαετίες πριν: Έρωτας γητευτής δίνει νόημα στη Ζωή, αποπνέοντας ένα ιδιαίτερο πνευματικό άρωμα, γι' αυτό και του αφήνεται με εμπιστοσύνη. Μαθαίνει να ονειρεύεται και μεταμορφώνεται απολαμβάνοντας τη μουσική και τη ζωγραφική. Ξυπνά από την άφεγγη νύχτα και κλείνει ξανά ραντεβού με το φως στα μάτια του.

Στα μάτια του Αλέξανδρου, τα γεμάτα μελαγχολία και μυστήριο, όλα είναι ξεκάθαρα. Τα δικά της συχνά σκοτεινιάζουν από φόβο, κι ας ακούει την ίδια κάθε φορά υπόσχεση... «Αύριο, νυχτώνει φθινόπωρο».

Η εξαιρετική ελευθερία που αντλεί από τον έρωτα θα την οδηγήσει στη σύγκρουση με το οικογενειακό περιβάλλον. Για τη Ζωή, είναι δεδομένο πως η ικανότητα της ανθρώπινης φύσης να αλλάζει και να εξελίσσεται είναι ατελής χωρίς τον έρωτα, την τέχνη και την αγάπη.

Για τη μητέρα της, πάλι, ακριβώς το αντίθετο... «Χρειάζεσαι έναν άνθρωπο οικονομικά εύρωστο και διασφαλίζεις τα πάντα», συνηθίζει να λέει. Ο θείος και ο εξάδελφος Αντώνης έχουν εντολή να την "προστατεύουν", φυσικά αστυνομεύοντας τις κινήσεις της. Άνθρωποι γεμάτοι εγωισμό, καχυποψία, εκδικητικότητα. Είναι εκείνοι που θα επιβεβαιώσουν την πραγματικότητα του κακού, όταν τυφλωμένοι από μίσος δε θα διστάσουν να παραδώσουν στις φλόγες το ατελιέ του Αλέξανδρου και να χτυπήσουν ανελέητα τον ίδιο.

Η πλοκή εξελίσσεται μέσα από έντονη συναισθηματική φόρτιση, με ακραίες σκηνές οικογενειακής βίας. Θα ζήσουν όμως και οι δυο τους στιγμές πρωτοφανείς, σε μια εξιδανικευμένη ερωτική συνάντηση, εκεί που ο ενθουσιασμός και η περηφάνια συναντιούνται με το ήθος και την ψυχική ολοκλήρωση.

Η συνείδηση θα φέρει μεγαλύτερο πόνο από τον ίδιο τον όλεθρο και την απώλεια στη Ζωή. Μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας, θα γλιτώσει από το αρρωστημένο οικογενειακό περιβάλλον. Στην καρδιά της, που δεν περιορίζεται από τον ανθρώπινο παράγοντα και το χρόνο, θα κρατήσει οικεία την εικόνα του με σεβασμό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News