default-image

Ήρθε για σπουδές και έμεινε για πάντα στην Κρήτη

Κρήτη
Ήρθε για σπουδές και έμεινε για πάντα στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλωσε σ' ένα χωριό έξω από τη Θήβα. Ήρθε για πρώτη φορά στο Ηράκλειο πριν από 11 χρόνια για να σπουδάσει και να ξαναφύγει. Ερωτεύτηκε, όμως, την Κρήτη, από την οποία άλλωστε κρατά η "σκούφια" του, καθώς ο πατέρας του κατάγεται από το Ρέθυμνο. Πλέον, μένει μόνιμα στο Ηράκλειο. Ο λόγος για τον Γιώργο Αναγνωστάκη, τον εμπνευστή, ιδρυτή και μέλος του κουκλοθέατρου Κρήτης, του θιάσου που τα τελευταία χρόνια έχει κλέψει τις καρδιές μικρών και μεγάλων - εντός κι εκτός νησιού - ανεβάζοντας θεατρικά έργα με την τεχνική του "Μαύρου Θεάτρου".

Με αφορμή την αποψινή παράσταση με τίτλο "Δροσουλίτες", που ανεβάζει το Κουκλοθέατρο Κρήτης στην Πύλη Βηθλεέμ (9 το βράδυ), η "Νέα Κρήτη" συνομίλησε με τον Γιώργο Αναγνωστάκη.

Ο Γιώργος Αναγνωστάκης γεννήθηκε το 1985. Μεγάλωσε στις Ερυθρές, ένα χωριό έξω από τη Θήβα. Ο πατέρας του, Ηλίας, κατάγεται από το Ρέθυμνο, εξ ου και το επίθετό του... Ο Γιώργος ήρθε για πρώτη φορά στην πατρίδα του πατέρα του σε ηλικία 19 χρονών. Το Φεβρουάριο του 2004 εγκαταστάθηκε ως φοιτητής στο Ηράκλειο για να σπουδάσει στο τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων του ΤΕΙ Κρήτης.

Πάντα ενδιαφερόταν για τις σπουδές του. Ωστόσο, στο πίσω μέρος του μυαλού του στριφογυρνούσε πάντα το "σαράκι" του κουκλοθέατρου, που του είχε κολλήσει ο πατέρας του. Ο κύριος Ηλίας ξεκίνησε να ανεβάζει θεατρικά έργα το 1980 στη Λήμνο. Συνέχισε να ασχολείται με το κουκλοθέατρο και όταν μετακόμισε στις Ερυθρές Θήβας, δίνοντας παραστάσεις στα γύρω χωριά - και όχι μόνο - παίρνοντας μάλιστα μαζί του το μικρό τότε Γιώργο... Όταν ο τελευταίος πήρε το πτυχίο του και ξεμπέρδεψε με το φανταρικό του, είχε ζήσει ήδη έξι "γεμάτα" χρόνια στο Ηράκλειο. Ως αποτέλεσμα, δεν μπορούσε να αποχωριστεί την αγαπημένη του πλέον πόλη.

Και εγένετο... Κουκλοθέατρο Κρήτης

Ξεκίνησε λοιπόν να καταστρώνει το σχέδιό του, προκειμένου να κάνει πραγματικότητα το παιδικό του όνειρο. Το 2010 άρχισε να ασχολείται ξανά με το κουκλοθέατρο, εισάγοντας μάλιστα την τεχνική του "Μαύρου Θεάτρου": «Χρησιμοποιούμε black light, το οποίο "σβήνει" την ανθρώπινη παρουσία, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό έντονα, εντυπωσιακά χρώματα», μας λέει ο Γιώργος Αναγνωστάκης και προσθέτει: «To Koυκλοθέατρο Κρήτης δε στηρίζεται πάντως μόνο στην εν λόγω τεχνική, αφού συνδυάζει ακόμη στοιχεία από τον κινηματογράφο, το θέατρο, την ταχυδακτυλουργική και τα κόμιξ, ενώ ακολουθεί και τις αρχές του Muppet Show».

Το πρώτο έργο του θιάσου που παρουσιάστηκε στο κοινό της Κρήτης ήταν το "Φρίξος και Έλλη" του Ηλία Αναγνωστάκη, το 2011. Η υποδοχή που του επιφύλαξαν μικροί και μεγάλοι ήταν αποθεωτική, ενθαρρύνοντας τον Γιώργο να δει το κουκλοθέατρο ακόμη πιο ζεστά... Ο θίασος ξεκινά περιοδείες σε πόλεις και χωριά σε όλο το νησί, με μεγάλη επιτυχία. Το 2012 ακολουθεί ο "Ερωτόκριτος" του Βιτσέντζου Κορνάρου (μεταφορά: Ηλίας Αναγνωστάκης), ενώ το 2013 ήταν η σειρά του "Ψαροτρομάρα" της Ευφροσύνης Χατόγλου. Η μεγάλη απήχηση που είχε ο "Ψαροτρομάρας" στο κοινό έκανε ακόμη πιο γνωστό το Κουκλοθέατρο Κρήτης.

Επόμενο έργο, οι "Δροσουλίτες" (Ηλίας Αναγνωστάκης-Ανδρέας Μόσχος), οι οποίοι ανεβαίνουν απόψε, στις 9, στην Πύλη Βηθλεέμ, στο Ηράκλειο. Η παράσταση πραγματεύεται την ιστορία του μικρού "Μανωλιού", ο οποίος καλείται να υπερασπιστεί το χωριό του και το Κάστρο του Φραγκοκάστελου ενάντια στους "τρανούς" αγοραστές που θέλουν να γκρεμίσουν το ιστορικό Κάστρο, να κόψουν τα δέντρα και να καταστρέψουν τις παραλίες, προκειμένου να βρουν πετρέλαιο. Οι "Δροσουλίτες" διαρκούν περίπου 50 λεπτά. Επίσης, μεθαύριο Παρασκευή, στις 8:30 το βράδυ, θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο Αρχανών "Ο Παράδεισος" ο "Ψαροτρομάρας".

Το Σεπτέμβριο, το Κουκλοθέατρο Κρήτης θα ανεβάσει τη νέα παράσταση του θιάσου, την "Ειρήνη" του Αριστοφάνη (Ηλίας Αναγνωστάκης-Ανδρέας Μόσχος). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Κουκλοθέατρο Κρήτης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται είτε τον ιστότοπο www.koyklotheatro.gr, είτε τη σελίδα του θιάσου στο facebook. Εναλλακτικά, μπορούν να στείλουν email στο [email protected], ή να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά στο 6977/987.248 (Γιώργος Αναγνωστάκης).

Έχουν "οργώσει" την Ελλάδα

Ο θίασος αποτελείται από τους Γιώργο Αναγνωστάκη (μουσική-τραγούδι-ηχητικά εφέ-φωτισμός), Ειρήνη Σταυρουλάκη, Αλέξανδρο Φραγκιαδούλη, Δήμητρα Κριτσωτάκη, Μιχάλη Φραγκιαδάκη, Γιώργο Χρηστάκη και Ελένη Σαάπογλου. Δεν πρέπει φυσικά να ξεχνάμε τον Ηλία Αναγνωστάκη, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη σκηνοθεσία, το σενάριο, την έρευνα, την κατασκευή κούκλας και σκηνικών.

Το Κουκλοθέατρο Κρήτης έχει δώσει παραστάσεις τα τελευταία χρόνια σε διάφορες περιοχές της χώρας. Εκτός από την Κρήτη, την οποία ο θίασος έχει "οργώσει", έργα του Κουκλοθέατρου έχουν ανέβει, ακόμη, στην Αθήνα, την Πάτρα, τη Θήβα, τη Χίο, τη Λήμνο, τη Ζάκυνθο, την Ιστιαία, ενώ, όπως αποκάλυψε στη "Νέα Κρήτη" ο Γιώργος Αναγνωστάκης, το τελευταίο διάστημα εξετάζονται προτάσεις για περιοδεία σε Γερμανία και Ελβετία.

Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News