default-image

Αγανάκτηση για τα "βουνά" σκουπιδιών στη Χρυσή

Κρήτη
Αγανάκτηση για τα "βουνά" σκουπιδιών στη Χρυσή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θλίψη και οργή. Μόνο με τις δυο αυτές λέξεις μπορεί να συνοψίσει κανείς αυτό που αισθάνονται το τελευταίο διάστημα επισκέπτες και κατασκηνωτές στη νήσο Χρυσή, απέναντι από την Ιεράπετρα, οι οποίοι τουλάχιστον  τις τελευταίες πέντε ημέρες, βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιους σωρούς σκουπιδιών σε διάφορες περιοχές του νησιού, το οποίο είναι ενταγμένο στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας Natura 2000.

Όπως μας κατήγγειλαν αναγνώστες της "Νέας Κρήτης", οι οποίοι επισκέφτηκαν προ ημερών τη Χρυσή, σε τουλάχιστον δυο σημεία του νησιού έχουν δημιουργηθεί "βουνά" από σακούλες απορριμμάτων. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε σήμερα, η μια εστία σκουπιδιών βρίσκεται κοντά στο λιμάνι, ενώ η δεύτερη παρατηρείται στο Χατζηβόλακα.

Πέρα από το ότι το θέαμα με τα σκουπίδια είναι αντιαισθητικό για τους εκατοντάδες ντόπιους και ξένους που συρρέουν καθημερινά στη Χρυσή, εγείρεται και σοβαρό υγειονομικό ζήτημα, καθώς οι σωροί των απορριμμάτων αποτελούν εστίες μόλυνσης για τους ανθρώπους, αλλά και για το περιβάλλον. Τα πράγματα, μάλιστα, στον «επίγειο παράδεισο της Κρήτης» (όπως χαρακτηρίζουν πολλοί τη Χρυσή) έχουν γίνει ακόμα πιο δύσκολα τις τελευταίες ημέρες, αφού οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή σκορπίζουν τα σκουπίδια παντού, εξαπλώνοντάς τη βρομιά και τη δυσωδία σε μεγάλο μέρος του νησιού.

Αιχμές προς την Πολιτεία

«Το πρόβλημα με τα σκουπίδια είναι γνωστό στην Πολιτεία, καθώς πριν από μερικές ημέρες αστυνομικοί "επισκέφθηκαν" τη Χρυσή, προκειμένου να σημειώσουν παραβάσεις για επισκέπτες που έκαναν ελεύθερο κάμπινγκ», ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" Ηρακλειώτης που βρέθηκε πρόσφατα στη Χρυσή και ο οποίος προσθέτει: «Δεν είναι δυνατό επίσημος φορέας του κράτους, όπως είναι η Αστυνομία, να έχει γνώση του προβλήματος και αυτό να μην έχει γίνει γνωστό και στους αρμόδιους για την καθαριότητα».

Τα παράπονα των επισκεπτών, ωστόσο, παίρνουν ακόμη πιο συγκεκριμένη κατεύθυνση, καθώς, όπως μας είπε το ίδιο άτομο, «δεν είναι δυνατόν πριν επιβιβαστούμε στα καραβάκια για τη Χρυσή να δίνουμε υποχρεωτικά ένα ευρώ στο Δήμο Ιεράπετρας και ο Δήμος να μη φροντίζει για την απομάκρυνση των σκουπιδιών».

Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News