Ειδήσεις

Χαρίζουν τα ενοίκια για να γλιτώσουν το φόρο

Εκατοντάδες είναι οι φορολογούμενοι Ηρακλειώτες που έσπευσαν και φέτος στην εφορία προκειμένου να δηλώσουν στο Δημόσιο ανείσπρακτα ενοίκια του 2014 για να μη φορολογηθούν γι' αυτά. Μόνο τους τελευταίους δύο μήνες, όπως τόνισε η υπάλληλος του Τμήματος Εισοδήματος κ. Ελένη Φλουρή, υποβλήθηκαν πάνω από 300 τέτοια αιτήματα, που είχαν να κάνουν ουσιαστικά με... χαμένα λεφτά, μιας και οι ενοικιαστές είτε συνεχίζουν να μην πληρώνουν, είτε έχουν αποχωρήσει από τα ακίνητα και οι ιδιοκτήτες δεν είναι σε θέση να τους εντοπίσουν. Μάλιστα, το 30% των υποθέσεων αυτών δεν αφορά ορισμένους μήνες του έτους, αλλά ολόκληρο το 2014!

Η απογοήτευση είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων όσων έσπευσαν να... κερδίσουν τουλάχιστον το φόρο που τους αναλογεί. Πόσω μάλλον όταν επρόκειτο για τρανταχτές περιπτώσεις. Γιατί υπήρχαν, όπως μας είπε η κ. Φλουρή, και άνθρωποι που έχασαν χιλιάδες ευρώ από απλήρωτα ενοίκια σπιτιών, καταστημάτων, ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, ακόμη και ξενοδοχείου, είτε αυτά τα ακίνητα βρίσκονται στην Κρήτη, είτε ακόμη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση φορολογούμενου Ηρακλειώτη που η εκχώρηση που έκανε άγγιζε τις 99.000 ευρώ! Ήταν απλήρωτα ενοίκια ενός ολόκληρου χρόνου για ακίνητο στην Αθήνα. Στο μεταξύ, όπως μας είπε η κ. Φλουρή, ούτε πέρυσι ο εν λόγω ιδιοκτήτης είχε πληρωθεί τα ενοίκια αυτά...

Χθες στη ΔΟΥ Ηρακλείου η "Νέα Κρήτη" συνάντησε μια 52χρονη Ηρακλειώτισσα, στην οποία χρωστούν συνολικά 7,5 χιλιάδες ευρώ για το 2014. Το ποσό αφορά μόνο σε ένα μερίδιο καταστήματος στο κέντρο του Ηρακλείου. Όπως μας είπε, έχει πληρώσει αρκετά χρήματα σε δικηγόρους για εξώδικα και αγωγές, αλλά και σε γιατρούς, γιατί έχει χάσει την ψυχική της ηρεμία με όλα αυτά που περνά πασχίζοντας να πάρει τα χρήματα που οφείλει να της δώσει ο ενοικιαστής, ο οποίος συνεχίζει να έχει το μαγαζί της.

«Εγκλωβισμένοι»

Την ίδια ώρα πληρώνει ένα σωρό φόρους στο κράτος, αλλά και δάνεια. Μας είπε ότι τελικά ακόμη δεν έχει καταλήξει αν θα κάνει εκχώρηση, γιατί στην περίπτωσή της δεν τη συμφέρει, εφόσον τύχει και αποζημιωθεί δικαστικώς. Παράλληλα, ζητά από το κράτος να βρεθεί επιτέλους μια χρυσή τομή που να διασφαλίζει τον κάθε ιδιοκτήτη και να έχει να κάνει με το άμεσο ξενοίκιασμα. «Κύριε, δεν πληρώνεις, να φύγεις και άμεσα. Να υπάρχει μια ισορροπία στη Δικαιοσύνη. Να παίρνουμε τα ενοίκιά μας. Είμαστε εγκλωβισμένοι», ανέφερε με παράπονο, δηλώνοντας ακόμη πως, επειδή διαμένει στην Αθήνα, πληρώνει εισιτήρια για να κυνηγά τον ασυνεπή ενοικιαστή.

Στο γραφείο της κ. Φλουρή συναντήσαμε και τον κ. Νίκο Σεμερτζάκη, ο οποίος θα προέβαινε σε εκχώρηση για λογαριασμό μιας ξαδέλφης του που ζει στην Αυστραλία. Συνολικά 3.360 ευρώ της "έφαγε" ο ενοικιαστής της το 2014 και μέχρι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους δεν έχει πληρώσει τίποτα, ενώ άφησε φεύγοντας και φέσι στη ΔΕΗ περίπου 300 ευρώ.

Όπως μας έλεγε ο κ. Σεμερτζής, είναι χαμένα αυτά τα χρήματα και δεν πρόκειται να τα πάρει ποτέ η ξαδέλφη του, γιατί έχουν χάσει τα ίχνη του ενοικιαστή. Ο ίδιος ζήτησε πάντως να απλουστευτεί το όλο σύστημα σχετικά με τις εκχωρήσεις, για να μην ταλαιπωρούνται τόσο με όλη αυτή τη χαρτούρα οι ιδιοκτήτες φορολογούμενοι.

Μονομερώς...

Άλλη φορολογούμενη Ηρακλειώτισσα, που είναι ιδιοκτήτρια καταστήματος στα Μάλια, μας ανέφερε χθες πως έσπευσε για εκχωρήσεις άνω των 1.000 ευρώ, καθώς πληρώνει μόνο ένα μέρος από το ενοίκιο κάθε μήνα ο ενοικιαστής. Όπως μας εξήγησε, ενώ λόγω κρίσης ο ενοικιαστής ζήτησε μείωση και δικαστικά δεν του δόθηκε, μετά το 2012 πήρε σιωπηρή μείωση και από 1.500 ευρώ πήγε τα ενοίκιο στα 825 ευρώ για το μαγαζί που ενοικιάζει στα Μάλια.

Όμως, από τον περασμένο Ιούλιο προέβη σε αυθαίρετη μείωση και πληρώνει μόνο 625 ευρώ. «Θα πρέπει να υπάρχει μια διασφάλιση του ιδιοκτήτη ακινήτου», ανέφερε και τόνισε πως στο εξωτερικό υπάρχει μεσιτικό γραφείο που αναλαμβάνει τα πάντα. Από το χτίσιμο, το βάψιμο, τις φθορές μέχρι και τις αποζημιώσεις σε περίπτωση που δεν πληρώνει κάποιος το συμφωνηθέν ενοίκιο ή έχει αφήσει... φέσι φεύγοντας.

Οι ιδιοκτήτες σπιτιών καταβάλλουν στο γραφείο αυτό συγκεκριμένη προμήθεια και μόνο όσα έχουν συμφωνήσει και είναι διασφαλισμένοι για μια ζωή. Πλέον εκεί δεν υπάρχουν ενοικιαστές που να φεσώνουν τον κόσμο, μετακομίζοντας από σπίτι σε σπίτι ή από κατάστημα σε κατάστημα.

Προθεσμία μέχρι τις 30 Αυγούστου για ιδιοκτήτες ακινήτων...

Το γεγονός πάντως ότι οι εκχωρήσεις σημαίνουν και την αυτόματη καταχώριση της οφειλής στο ΑΦΜ του ενοικιαστή-οφειλέτη είναι ένα από τα ισχυρότερα κίνητρα μέχρι στιγμής στην Ελλάδα προκειμένου να συνετιστούν οι κακοπληρωτές, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, θα βρεθούν αντιμέτωποι κάποια στιγμή με την ίδια την εφορία.

Και όπως τονίζει ο πρόεδρος ιδιοκτητών ακινήτων νομού Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου, πρόκειται για ανθρώπους που στοχοποιούν τους ιδιοκτήτες, προτιμώντας ηλικιωμένους χαμηλοσυνταξιούχους ή ανθρώπους που μένουν μακριά από το ενοικιαζόμενο ακίνητο, δηλαδή ανθρώπους που δύσκολα θα προχωρήσουν σε κινήσεις αναγκαστικής είσπραξης ή έξωσης, τουλάχιστον άμεσα. Παράλληλα, προτιμούν επιπλωμένα διαμερίσματα, ώστε να μην καταβάλλουν και έξοδα μετακόμισης...

Πέρυσι στις εκχωρήσεις ίσχυε άλλο καθεστώς, όπως επισήμανε χθες η κ. Φλουρή, κι έπρεπε οι φορολογούμενοι μέχρι τέλος του χρόνου να προβούν στην ενέργεια αυτή, ενώ φέτος οι εκχωρήσεις γίνονται πριν την υποβολή της δήλωσης, γιατί καταχωρίζεται το νούμερο για διασταύρωση στοιχείων, εξαιτίας της εξέλιξης του Τaxis.

Ελάχιστος χρόνος πάντως απομένει ακόμη στη διάθεση όσων φορολογουμένων δεν έχουν μέχρι τώρα εκχωρήσει και θελήσουν να εκχωρήσουν στο Δημόσιο ανείσπρακτα ενοίκια του 2014, προκειμένου να μη φορολογηθούν γι' αυτά.

Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των φοροτεχνικών Ηρακλείου κ. Παύλος Μπαριτάκης, τα τρία τελευταία χρόνια τα ενοίκια φορολογούνται με δικό τους συντελεστή. Πέρυσι είχαν συντελεστή 10%, φέτος φορολογούνται με 11% έως 12.000 ευρώ, ενώ πάνω από 12.000 ευρώ έχουν συντελεστή φορολόγησης 33%. Και με τη νέα πρόταση αναμένεται το 2015 το 11% να γίνει 15%. Όσοι δηλώνουν πάνω από 12.000 σε κάθε περίπτωση είναι, πάντως, χαμένοι, πόσω μάλλον όταν τύχει και ενοικιάσουν σπίτια ή καταστήματά τους σε ανθρώπους που δε θα πληρώσουν κάποια από τα ενοίκια.

Η απόφαση που υπεγράφη από την αρμόδια Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων πριν μερικούς μήνες προβλέπει ότι η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τη λήξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Δηλαδή -με τη δεύτερη παράταση- μέχρι 30 Αυγούστου, ενώ η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος είναι στις 31 Αυγούστου. Αξίζει να αναφερθεί πως υπολείπονται, σύμφωνα με τον κ. Μπαριτάκη, να υποβληθούν σε όλη τη χώρα 700.000 φορολογικές δηλώσεις.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια