Ειδήσεις

Μεγάλη πτώση στις βάσεις εισαγωγής - Οι πρώτοι των πρώτων

Πτώση έως και 1.300 μονάδες, ακόμη και σε σχολές που "έχουν ζήτηση", δείχνουν οι βάσεις εισαγωγής στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.

Η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τέλειωσε, αφού πλέον έχουν ανακοινωθεί οι βάσεις εισαγωγής και οι υποψήφιοι μπορούν να βρουν το όνομά τους και τη σειρά επιτυχίας τους (εφόσον πέρασαν στην σχολή προτίμησής τους) στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας

Την ώρα που γραφόταν αυτές οι γραμμές, η ιστοσελίδα είχε "πέσει" λόγω προφανώς της τεράστιας κίνησης δεκάδων χιλιάδων υποψηφίων που προσπάθησαν σχεδόν ταυτόχρονα να αποκτήσουν πρόσβαση.

Η δυσκολία των θεμάτων στις φετινές εξετάσεις, αλλά και η νέα ρύθμιση για τις μετεγγραφές που θα μειώσει δραματικά τον αριθμό τους, είναι οι παράγοντες που επέδρασαν πτωτικά στις βάσεις.

Σε αυτό συνεπικουρεί και η οικονομική κρίση που απέτρεψε πολλούς υποψηφίους να δηλώσουν σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Οι επιτυχόντες δεν έχουν παρά να εισέλθουν από τον υπολογιστή τους με τον ειδικό κωδικό τους στην ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και να ακολουθήσουν τις σχετικές οδηγίες.

Στη συνέχεια βέβαια, θα πρέπει να αποστείλουν ταχυδρομικά τα σχετικά δικαιολογητικά.

Οι εγγραφές αναμένεται να γίνουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Δείτε εδώ τις βάσεις εισαγωγής για τα ημερήσια Λύκεια

Δείτε εδώ τις βάσεις εισαγωγής για τα εσπερινά Λύκεια

Δείτε εδώ τις βάσεις εισαγωγής Αλλογενών-Αλλοδαπών εκτός Ε.Ε.

Και δείτε εδώ τις βάσεις εισαγωγής για ΕΠΑΛ Β' 2014

Οι αριστεύσαντες

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τους πρώτους των πρώτων από το Ηράκλειο, όπως τους κατέγραψε στο ρεπορτάζ της η "ΚΡΗΤΗ ΤV" και η δημοσιογράφος Φωτεινή Μαυροματάκη:

Πώς διαμορφώνονται οι βάσεις

Οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας ανακοινώθηκαν το πρωί της Τετάρτης. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, σημειώθηκε μεγάλη πτώση στις βάσεις, κυρίως στις σχολές της περιφέρειας αλλά και σε δημοφιλείς σχολές, όπως η Νομική και η Ιατρική Αθηνών.

Κατακόρυφη πτώση σημείωσαν όλα τα τμήματα υψηλής ζήτησης σε όλη τη χώρα, με τα Πολυτεχνεία να παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες πτώσεις έως και 1.047 μόρια (Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης). Η Ιατρική Αθηνών πέφτει κάτω από 19.000 μόρια, συγκεκριμένα στα 18.924 (309 μόρια λιγότερα από πέρσι).

Αναλυτικότερα στις σχολές πρώτης ζήτησης μεταβάλλονται ως εξής:

-Στις Ιατρικές Σχολές πτώση σε όλη τη χώρα από -309 (Αθήνα) έως -536 (Αλεξανδρούπολη)

-Στις Νομικές Σχολές πτώση σε όλη τη χώρα από -491 (Αθήνα) έως -757 (Κομοτηνή)

-Στις Αρχιτεκτονικές Σχολές πτώση από -120 (Ξάνθη) έως -1.407 (Θεσσαλονίκη).

-Στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Υπολογιστών πτώση από -532 έως -1.195 (Βόλος)

-Στα Οικονομικά τμήματα άνοδος στην πλειονότητα των τμημάτων από +50 (Αθήνα) έως +591 (Κομοτηνή).

-Μικρή πτώση έως 50 μόρια υπάρχει μόνο στα περιζήτητα τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών

-Την ίδια ώρα πτώση παρουσιάζουν και η Φιλοσοφική και οι Παιδαγωγικές Σχολές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Γενικά 246 πανεπιστήμια και ΤΕΙ πέφτουν σε σχέση με την περυσινή χρονιά και 217 ανεβαίνουν. Μόνο στα πανεπιστήμια 195 τμήματα έχουν φέτος χαμηλότερη βάση σε σχέση με πέρυσι και 87 έχουν μεγαλύτερη άνοδο από πέρυσι.

Η μεγαλύτερη αύξηση μορίων υπάρχει φέτος στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Αθηνών (+8.000) που έφτασε στα 13.000 μόρια και η μεγαλύτερη πτώση στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας Θεσσαλονίκης (-5.664) που έπεσε στα 6.600 μόρια.

Ο πρώτος και ο τελευταίος "των πρώτων"

Ο "πρώτος των πρώτων" μπαίνει εφέτος στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών με 19.880 μόρια, ενώ στην Ιατρική Αθήνας ο πρώτος και καλύτερος φοιτητής φέτος μπαίνει με 19.742 (στην Ιατρική Ιωαννίνων ο πρώτος φοιτητής συμπλήρωσε 19.723).

Ο... τελευταίος φοιτητής μπαίνει φέτος με 5.597 μόρια στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας της Αθήνας και ακολουθούν τα τμήματα Γερμανικής Γλώσσας Αθήνας και Θεσσαλονίκης με μόρια γύρω στα 6.000 (δηλαδή βαθμό "6" κάτω από τη βάση). Συνολικά σε 14 τμήματα σε όλη τη χώρα (Χίο, Ορεστιάδα, Μυτιλήνη) μπαίνουν εισακτέοι με βαθμολογίες κάτω από τη βάση.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 70.988, ενώ το 2014 εισήχθησαν 72.763.

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 104.616 (77.054 με το 90%, 15.640 με το 10%, 11.922 με τα ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α'), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 99.958.

Τα αποτελέσματα έχουν αποσταλεί επίσης ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου εκτυπώνονται οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων, προκειμένου να αναρτηθούν στα σχολεία εντός της ημέρας.

Σχόλια