Ειδήσεις

Μεϊμαράκης-Λαφαζάνης: Κοινό μέτωπο κατά εκλογών-εξπρές

Τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών ζήτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευ. Μεϊμαράκης, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο κ. Λαφαζάνης με τη σειρά του επανέλαβε την έκκλησή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην ορίσει τις εκλογές νωρίτερα από τις 27 Σεπτεμβρίου.

«Στο πλαίσιο του Συντάγματος και της διερευνητικής εντολής την οποία έχει ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, συναντηθήκαμε πριν από λίγο. Είχαμε μια μακρά και εποικοδομητική συζήτηση. Είναι γνωστό ότι έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές. Μας χωρίζει άβυσσος, θα έλεγα, για τις διαφορές μας. Παρ' όλα αυτά, όμως, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε, ότι δεν πρέπει να διαλεγόμαστε, ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε να βρούμε σημεία συνεννόησης και σύγκλισης», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. μετά το πέρας της συνάντησης με τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας.

«Και γι' αυτό ακριβώς, θεωρώ αδιανόητο και απαράδεκτο, ένας αρχηγός κόμματος, που σήμερα είναι και πρωθυπουργός, να μη θέλει να έρθει σε συζητήσεις και συνεννοήσεις με τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων, όχι μόνο για να δούμε αν μπορεί να βρεθεί μια κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, αλλά και για να συζητήσουμε, ώστε να δούμε πώς μπορεί να διαμορφωθεί το σκηνικό ακόμα και μετά τις εκλογές», πρόσθεσε.

«Ακούγοντας και διαβάζοντας ταυτόχρονα μια διαρροή, επίσημη όμως, ότι δε θα συγκληθεί το Συμβούλιο Αρχηγών, θέλω να εκφράσω και δημόσια τη θέση της Νέας Δημοκρατίας: Κατά τη γνώμη μας και σύμφωνα με τους ειδικούς που έχουμε στη Νέα Δημοκρατία και τους συνταγματολόγους, απαιτείται από το Σύνταγμα να γίνει η σύσκεψη των αρχηγών και, αν κάποιοι δε θέλουν να έρθουν, μπορεί η θέση τους να μείνει κενή. Επίσης απαιτείται να υπάρξει και δεύτερη σύσκεψη ή μπορεί να γίνει εκείνη την ημέρα με δεύτερο θέμα ημερήσιας διάταξης για να δούμε αν μπορούμε να συμφωνήσουμε ή όχι στο θέμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Αν τελικά δε βρεθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, ορίζει το Σύνταγμα ότι ο πρόεδρος ενός εκ των τριών ανώτατων δικαστηρίων αναλαμβάνει την πρωθυπουργία και συζητούν οι αρχηγοί τα ονόματα των υπουργών που θα συμφωνούσαμε όλοι μαζί, ώστε να προχωρήσουμε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.

«Ως εκ τούτου, θα πρότεινα να συγκληθεί η Σύνοδος Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως αν κάποιοι δεν έρθουν. Και εφόσον δεν έρθουν, να συζητηθεί το θέμα τουλάχιστον της υπηρεσιακής κυβέρνησης, γιατί είναι - κατά τη γνώμη μου - πάρα πολύ σοβαρό με ποια κυβέρνηση θα προχωρήσουμε μέχρι τις εκλογές», κατέληξε.

Αύριο ο κ. Μεϊμαράκης θα έχει συνάντηση στις 5 το απόγευμα με πολιτευτές και αυτοδιοικητικά στελέχη της Ν.Δ., όπως γράφει το ethnos.gr. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Συγγρού.

«Δεν είναι εντολοδόχος του Μαξίμου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας»

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απευθύνθηκε εκ νέου Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του στις εκλογές-εξπρές και θεωρώντας «απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο» να ορίσει τη διαδικασία νωρίτερα από την 27η Σεπτεμβρίου.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι δυνατόν από την πλευρά του να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επίσπευση. Δεν μπορεί να πάρει απόφαση ως εντολοδόχος του Μαξίμου. Είναι Πρόεδρος όλων των Ελλήνων και πρέπει να δώσει χρόνο ώστε να υπάρξει η πληρέστερη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών γύρω από τις συνέπειες του μνημονίου. Δεν μπορεί να βάλλει εκλογές νωρίτερα από τις 27 Σεπτεμβρίου, θα είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο αν το κάνει. Απευθύνομαι στον ίδιο και τον καλώ να κινηθεί με βάση τους κανόνες της δημοκρατίας, ώστε να έχει ο λαός την πληρέστερη ενημέρωση», ανέφερε ο κ.Λαφαζάνης.

Είπε επίσης ότι, καθώς είναι ανοικτή ακόμη η Βουλή, υπάρχει η δυνατότητα να ψηφίσει την ακύρωση του φεουδαρχικού μπόνους των 50 εδρών του εκλογικού νόμου. «Αν η πρότασή μου βρει ανταπόκριση, και πρέπει να βρει ανταπόκριση, μπορούμε να πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική για την ανόθευτη έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού. Δεν πήρα απάντηση από το Μαξίμου. Καλώ τον πρωθυπουργό να πάρει θέση, εκτός αν είναι και αυτό στις προδιαγραφές του μνημονίου».

Αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με τον κ. Μεϊμαράκη λέγοντας ότι οι διαφορές των κομμάτων τους είναι αγεφύρωτες, ωστόσο έπρεπε να συναντηθεί μαζί του για να ασκήσει το θεσμικό του ρόλο στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που πήρε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο επικεφαλής της ΛΑΕ είναι βέβαιο ότι θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια που του δίνει το Σύνταγμα, παρά το γεγονός ότι δε θα υπάρξει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 20 Σεπτεμβρίου, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πρόβλημα προθεσμιών, αφού όλα θα λήξουν την Πέμπτη, όταν και ο κ. Λαφαζάνης επιστρέψει την εντολή στον κ. Παυλόπουλο.  

Σήμερα, τόσο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνεντεύξεις τους, εξαπέλυσαν ολομέτωπη επίθεση κατά του πρωθυπουργού. Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να εξηγήσει στους πολίτες για ποιο λόγο πηγαίνει σε εκλογές, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να κρύψει τους λογαριασμούς του φθινοπώρου πίσω από τις κάλπες.

Εντωμεταξύ η 20ή Σεπτεμβρίου φαίνεται πως θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών καθώς οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον Προκόπη Παυλόπουλο να προσανατολίζεται στο να μη συγκαλέσει την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Σχόλια