Ειδήσεις

Τα κολονάκια που διχάζουν στην Αγία Πελαγία

Προκλητική και άδικη χαρακτηρίζεται από αρκετούς επισκέπτες, αλλά και κατοίκους της Αγίας Πελαγίας, η πρόσφατη τοποθέτηση κολονακίων γύρω από το δημοτικό πάρκινγκ. Όπως υποστηρίζουν, το εγχείρημα αυτό δεν αφήνει κανένα περιθώριο να γλιτώσουν τα 2 ευρώ της στάθμευσης σε μια περίοδο που ο κόσμος μετρά μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

Υπάρχουν επισκέπτες που σκέφτονται μάλιστα να αραιώσουν τις βόλτες τους στην παραλιακή ζώνη, κάνοντας λόγο πως και τα 2 ευρώ που δίνουν σε μια ομπρέλα του Δήμου τούς φαίνονται πολλά.

«Για μια τριμελή οικογένεια στοιχίζει ένα μπάνιο αμέσως-αμέσως 8 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων του πάρκινγκ, της ομπρέλας και δύο απλώστρων. Και δε βάζουμε τους καφέδες ή ένα παγωτό. Δεν μπορείς να έρχεσαι για μπάνιο και Σάββατο και Κυριακή, πόσω μάλλον σε καθημερινή βάση. Εξάλλου πολλές φορές δεν υπάρχει, με τόσους πολλούς λουόμενους, χώρος να στήσεις τη δική σου ομπρέλα. Ο Δήμος με τον εξοπλισμό του έχει καταλάβει το 90% της παραλίας», αναφέρουν με παράπονο.

Η "Νέα Κρήτη" απευθύνθηκε στην πρόεδρο της Μονομετοχικής Ανώνυμης Εταιρείας του Δήμου Μαλεβιζίου Εύα Αποστολάκη, η οποία εξήγησε καταρχάς πως, για να μπορέσει να συντηρηθεί μια παραλία όπως αυτή της Αγίας Πελαγίας σε ένα επίπεδο, να είναι καθαρή και να προσφέρει ασφάλεια στο λουόμενο, έχει έξοδα. «Ό,τι εισπράττει ο Δήμος το επιστρέφει στους λουόμενους», τόνισε, κάνοντας λόγο για τον εξοπλισμό του Δήμου πως είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτήν τη στιγμή και ότι υπάρχουν πολλά κενά επί της παραλίας που μπορούν οι λουόμενοι να στήσουν τη δική τους ομπρέλα, όπως για παράδειγμα μπροστά στον ποταμό και στη σχολή δυτών.

Παράλληλα, είπε πως εργάζεται αρκετός κόσμος, όπως τέσσερις εργάτες για την καθαριότητα, πέρα από τους εισπράκτορες, αλλά και 3 ναυαγοσώστες, οι οποίοι μάλιστα θα βρίσκονται στην παραλία έως τις 30 Σεπτεμβρίου, παρά το νόμο που υποχρεώνει την Εταιρεία του Δήμου να τους κρατήσει μέχρι τέλος Αυγούστου.

Επίσης, επισήμανε πως το 20% από τις εισπράξεις στο χώρο αυτό κρατά η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Η κ. Αποστολάκη εξέφρασε πάντως τη δυσαρέσκειά της για όσους πετούν στην παραλία τα αποτσίγαρα δίχως να σέβονται το περιβάλλον και σημείωσε πως «οι εισπράκτορες διαθέτουν χάρτινα σταχτοδοχεία και μάλιστα διανέμονται δωρεάν, μιας και οι γόπες δε φυτρώνουν στην παραλία».

Έκαναν παράπονα οι τουρίστες

Όσον αφορά στα κολονάκια, που τοποθετήθηκαν στις 30 Ιουνίου μετά από έγκριση του Τοπικού Συμβουλίου και της Αρμόδιας Επιτροπής Κυκλοφορίας του Δήμου, όπως μας διευκρίνισε η κ. Αποστολάκη, μπήκαν περιμετρικά του πάρκινγκ για την ασφάλεια των πεζών. «Θελήσαμε να οργανώσουμε κυκλοφοριακά την περιοχή και να υπάρχει ασφάλεια των πεζών. Τα παράπονα των τουριστών και των κατοίκων ήταν μεγάλα. Τόσο στη βόρεια, όσο και στη νότια πλευρά, εξωτερικά του πάρκινγκ, η στάθμευση γινόταν πάνω στα πεζοδρόμια.

Το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει σεβασμός στους πεζούς. Έχουμε τύχει και σε καβγά, όταν ζευγάρι Ολλανδών δεν μπορούσε να περάσει με το καρότσι εξαιτίας της άναρχης και πάνω στα πεζοδρόμια στάθμευσης. Μας έβαλαν και στο διαδίκτυο. Αυτοί που παρκάρουν πάνω στα πεζοδρόμια είναι πρόκληση», ανέφερε και τόνισε πως κανένα πρόστιμο δεν έχει κοπεί το τρέχον έτος για τέτοια παράβαση στην περιοχή.

Το ότι μπήκαν τα κολονάκια 40 πόντους πέρα από το τσιμεντένιο πεζοδρόμιο ήταν γιατί έχουν φτιαχτεί με προχειρότητα τα πεζοδρόμια περιμετρικά του πάρκινγκ. Πάντως κατέστησε σαφές πως τα 2 ευρώ δεν είναι πολλά για το δημοτικό χώρο στάθμευσης, ο οποίος είναι ανοικτός από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και από 'κει κι έπειτα είναι δωρεάν, ενώ βγαίνουν και κάρτες, όπως επισήμανε, για τους ντόπιους, προκειμένου να πληρώνουν συνολικά 80 ευρώ για όλη τη σεζόν.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο δρόμος στην πάνω πλευρά του πάρκινγκ είναι τελικά όχι διπλής, αλλά μονής κατεύθυνσης και από εκεί φεύγουν από την παραλία οι οδηγοί. Όμως, δεν υπάρχει κάποιο σήμα του ΚΟΚ, παρά μόνο ίσως το σήμα απαγόρευσης στάθμευσης, που κι αυτό μπορεί ήδη να έχει εξαφανιστεί, όπως μας είπε η κ. Αποστολάκη, γιατί... κάποιοι βγάζουν τα σήματα...

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια