Ειδήσεις

Προκλητικές δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα

Σε «θυελλώδεις» δηλώσεις προχώρησε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, μετά τις καταστροφές, που προκάλεσαν οι δημοτικές αρχές στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες Χειμάρρας με το πρόσχημα ότι αποτελεί αυθαίρεκτο κτίσμα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της χώρας του, ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την εκκλησία «γκαράζ». Και σήμερα, εκατοντάδες κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί έξω από τον ήδη μισογκρεμισμένο ναό, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στις αρχές να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο.

Καθώς τα επεισόδια και οι προσπάθειες τον αλβανικών αρχών να κατεδα?ίσουν το Ναό του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Δρυμάδες της Χειμάρρας, οι κάτοικοι του οποίου είναι ελληνικής καταγωγής, με το επιχείρημα ότι ανεγειρει αυθαίρετα χωρίς άδεια το 1994, συνεχίζουν, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα φαίνεται να ρίχνει λάδι στην φωτιά. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Έλληνα εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Κούτρα, που καταδίκασε τις εν λόγω ενέργειες.

Όταν ερωτήθηκε από πολίτη στο twitter κατά την διάρκεια ανοιχτής επικοινωνίας με το κοινό, για το πώς σχολιάζει της δηλώσεις των ελληνικών αρχών για το θέμα του Ναού του Αγίου Αθανασίου και αν της βλέπει ως παρέμβαση στα εσωτερικά της Αλβανίας απάντησε: «Το κάνανε συχνά στο παρελθόν, Το κάνουν ακόμα, αλλά πιο σπάνια. Θα τους χρειαστεί λίγος ακόμη χρόνος να το συνειδητοποιήσουν».

Μάλιστα ο Έντι Ράμα δεν δίστασε να ρίξει και άλλο λάδι στην φωτιά, αφού όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Balkaneb, την οποία επικαλείται σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για τις καταστροφές στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, ανέφερε : «Είναι για γέλια και για κλάματα που ένα οικοδόμημα σαν γκαράζ το ονομάζουν εκκλησία και διαμαρτύρονται γιατί επαναφέρουμε στη ζωή την κληρονομιά μας!».

Η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας καταδίκασε τα γεγονότα, «που θίγουν» όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «την περιουσία και την ελευθερία της θρησκευτικής πίστεως». Απευθύνει παράλληλα έκκληση στους πιστούς «να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους ενώπιον των προκλήσεων και να παραμείνουν αποφασισμένοι στην υπεράσπιση του ναού». Απαιτεί ακόμη από το κράτος «να αναλάβει τις νομικές ευθύνες που απορρέουν από το Νόμο αρ. 10057/22.01.2009 «Για την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας» που εγγυάται το άθικτο (απαραβίαστο) των χωρών λατρείας και την προστασία τους από το κράτος».

Η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας ανακοίνωσε επίσης ότι θα ανασκευάσει το Ναό του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες, ο οποίος είναι περιουσία της βάσει νομικών πράξεων και δικαστικών αποφάσεων.

«Η Εκκλησία είναι η μόνη αρχή, αναγνωρισμένη δια του νόμου, η οποία μπορεί να αναλάβει την ανέγερση των ορθόδοξων χώρων λατρείας. Είναι γνωστό κι από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ινστιτούτο Μνημείων ότι αυτός ο ναός δεν είναι πολιτιστικό μνημείο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια» κατήγγειλε την «κατάπτυστη αυτή επιχείρηση των υπαλλήλων του Δήμου Χειμάρρας», επισημαίνοντας ότι ο συγκεκριμένος ναός είχε κατεδαφιστεί από το κομουνιστικό καθεστώς και ανακατασκευάστηκε το 1992 από τους πιστούς του χωριού οι οποίοι θεωρούσαν αδιανόητο πως θα βίωναν ξανά το ίδιο μαρτύριο, σε χρόνους δημοκρατίας.

«Είμαστε βέβαιοι πως δεν πρόκειται για αφέλεια και ανευθυνότητα κάποιων υπαλλήλων αλλά για οργανωμένο σχέδιο που θέλει να προσβάλει το ορθόδοξο συναίσθημα των κατοίκων της περιοχής. Η ενέργεια αυτή έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά περιοδικών επιθέσεων κατά ορθόδοξων ναών και του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου», αναφέρει η ανακοίνωση της «Ομόνοιας».

Το συμβάν κατήγγειλε και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χαρακτηρίζοντάς το απόδειξη της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας.

ΝΔ: «Προκλητικές, αμετροεπείς και εθνικιστικές οι δηλώσεις του Ράμα»

«Ο Αλβανός Πρωθυπουργός κ. Έντι Ράμα με τις διαδικτυακές δηλώσεις του ξεπέρασε σε προκλητικότητα και αμετροέπεια τον ίδιο τον εαυτό του. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Balkaneb, ο κ. Ράμα απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με τα απαράδεκτα γεγονότα στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες ανέφερε:

«Είναι για γέλια και για κλάματα που ένα οικοδόμημα σαν γκαράζ το ονομάζουν εκκλησία και διαμαρτύρονται γιατί επαναφέρουμε στη ζωή την κληρονομιά μας!» αναφέρει ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β' Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Μετά τα προ μηνών, σαφή εθνικιστικά υπονοούμενα περί «Μεγάλης Αλβανίας», μετά τις δηλώσεις αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας σε θαλάσσιες ζώνες της, τώρα ο κ. Ράμα χαρακτηρίζει σαν «γκαράζ» την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες.

Οι δηλώσεις αυτές του Αλβανού Πρωθυπουργού δημιουργούν διαβρωτική ένταση. Με τέτοιες δηλώσεις υποσκάπτει ο ίδιος τις ευρωπαϊκές προοπτικές της χώρας του».

Πηγή: ethnos.gr

Σχόλια