default-image

Χ. Δραγασάκης:"Ζήτημα ηθικής,δημοκρατικής τάξης οι εκλογές"

Λασίθι
Χ. Δραγασάκης:"Ζήτημα ηθικής,δημοκρατικής τάξης οι εκλογές"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε δηλώσεις προχώρησε ο Χαράλαμπος Δραγασάκης, μέλος νομαρχίας ΣΥΡΙΖΑ νομού Λασιθίου, αναφορικά με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και το διακύβευμα που τίθεται για το μέλλον της Ελλάδας.

Πιο αναλυτικά, «η προσφυγή στις κάλπες ήταν πρώτα-πρώτα ζήτημα ηθικής και δημοκρατικής τάξης. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας όφειλαν να  απευθυνθούν στο λαό μετά τη συμφωνία με τους δανειστές. Η Αριστερά δεν μπορεί να παίζει το κρυφτούλι με τη λαϊκή εντολή. Με τη συμφωνία  ξεπεράστηκαν τα όρια της λαϊκής εντολής του Γενάρη και ο μόνος αρμόδιος να αποφανθεί αν καλώς έγινε αυτό είναι ο ίδιος ο ελληνικός λαός.

Από ένα σημείο και πέρα όμως η προσφυγή στις κάλπες έγινε και ζήτημα συνταγματικής τάξης. Η κυβέρνηση, λόγω της στάσης μιας ομάδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έχασε τη δεδηλωμένη. Θα ήταν εκτροπή  ακόμα και να σκεφτεί να ξαναφέρει από το παράθυρο στην εξουσία το παλιό και φθαρμένο πολιτικό συνονθύλευμα που ο λαός έδιωξε από την πόρτα. Η μόνη δημοκρατική διέξοδος ήταν οι εκλογές και αυτό έκανε χωρίς καμιά ταλάντευση. Ο λόγος στο λαό για όλους και για όλα.  

Στις συνθήκες αυτές μόνο περιφρόνηση της λαϊκής βούλησης, και προάγγελο δεινών αποτελεί η άποψη ότι οι εκλογές είναι εκτροπή. Ποτέ και πουθενά οι ελεύθερες εκλογές δεν υπήρξαν εκτροπή. Εκτροπή, αντίθετα, είναι τα παιγνίδια με τη δεδηλωμένη, οι κυβερνήσεις-κουρελούδες που είδαμε τα  τελευταία χρόνια, η ανάδειξη στην κυβέρνηση κομμάτων που δεν είχαν τη λαϊκή στήριξη.

Στις επικείμενες εκλογές δεν θα κριθεί μόνο η διαπραγμάτευση και το αποτέλεσμά της. Θα κριθούν επίσης:

Η στάση του παλιού συστήματος κατά τη διάρκεια της σκληρής διαπραγμάτευσης. Η προσπάθειά τους, που σιγοντάριζε τους εκβιασμούς των δανειστών για όπως-όπως συμφωνία. Η καλλιέργεια από τη μεριά τους της ασύδοτης κινδυνολογίας του Grexit, που έδινε σκοινί στους δανειστές να κρεμάσουν τη χώρα. Το φανατικό τους Ναι στο δημοψήφισμα, που αφαιρούσε δύναμη από την Ελλάδα. Και φυσικά οι μνημειώδεις μνημονιακές τους δεσμεύσεις, που περιόρισαν ασφυκτικά τις δυνατότητες της διαπραγμάτευσης.

Η στάση επίσης εκείνων που εν μια νυκτί πέρασαν από διακηρύξεις στήριξης της κυβέρνησης και εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό στην ανατροπή και της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Και οι οποίοι, λες και αυτό είναι το πιο φυσικό και ηθικό πράγμα, έκαναν κύριο στόχο τους τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Και συγκολλητική ουσία του μετώπου που συγκροτούν την  επιστροφή στη δραχμή, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και το λαό της Ελλάδας.

Κυρίως όμως αυτό που θα κριθεί στις εκλογές δεν είναι το χτες και η αποτίμησή του. Είναι το αύριο και η διαχείρισή του. Είναι ποιος θα εφαρμόσει τη δύσκολη συμφωνία, με γνώμονα την ελάφρυνση των βαρών για τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, και τους αγρότες. Ποιος θα επιδιώξει να μην πληρώσουν πάλι οι συνταξιούχοι τα σπασμένα. Ποιος θα δώσει τη μάχη για να μπει τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα.

Ποιος είναι σε θέση να διαπραγματευτεί πιο αποφασιστικά και αποτελεσματικά για την ελάφρυνση του χρέους, που προβλέπεται από τη συμφωνία. Και ποιος θέλει και μπορεί να βάλει χέρι στους φεουδάρχες, να αντιμετωπίσει την επιδημία της διαπλοκής και της διαφθοράς, να πατάξει τη φοροδιαφυγή, τον κομματισμό, και το ρουσφέτι. Και να δώσει τη μάχη των μαχών για την εκ βάθρων αλλαγή του κράτους.

Θα ζητήσουμε την αυξημένη εμπιστοσύνη του λαού και την ισχυρή εντολή του καλώντας τον να αναλογιστεί τον τρόπο που εμείς διαπραγματευτήκαμε, και τον τρόπο που διαπραγματεύτηκαν οι άλλοι. Το πώς στεκόμαστε εμείς απέναντι στα μνημόνια και πώς οι άλλοι. Το τι κάναμε εμείς στο ελάχιστο διάστημα που κυβερνήσαμε και τι οι άλλοι. Πώς αντιμετωπίζουμε τη διαπλοκή και πώς οι άλλοι. Πώς αντιμετωπίζουμε εμείς τα καθημερινά προβλήματα, με γνώμονα το συμφέρον τίνος, και πώς οι άλλοι.

Προσφεύγουμε στο λαό γιατί αυτόν εμπιστευόμαστε. Αντίθετα με άλλους δεν δραπετεύουμε, δεν φοβόμαστε να εκθέσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις μας. Δεν φοβόμαστε να επωμιστούμε την ευθύνη της διακυβέρνησης.

Πιο ώριμοι, πιο αποφασιστικοί, πιο προσγειωμένοι, είμαστε η μεγάλη εγγύηση αυτή τη στιγμή για τη δημοκρατία, τη διαφάνεια, την πρόοδο, τη διαχείριση της καθημερινότητας με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών και όχι  τα κέρδη των λίγων.

Στο κάτω-κάτω εμείς οι αριστεροί δεν θεωρούμε ότι ήρθε το τέλος της ιστορίας. Ξέρουμε ότι όλα είναι σε κίνηση. Κι αν αποδεχόμαστε μια πραγματικότητα δεν είναι για να υποκλιθούμε σ' αυτή, αλλά για να την αλλάξουμε.

Σε κρίσιμες ιστορικές καμπές, όταν η ηγεσία ενός κόμματος, και πολύ περισσότερο μιας χώρας, καλείται να πει το μεγάλο Ναι, ή το μεγάλο Όχι, είναι φυσικό να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις, διαφωνίες, αποσκιρτήσεις, αντιρρησίες συνείδησης. Ο καθένας παίρνει την ευθύνη των πράξεών του σήμερα, πολύ περισσότερο εκείνοι που προσπαθούν να ακυρώσουν τη μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης Τσίπρα και την προοπτική της Αριστεράς να κερδίσει εκ νέου τη λαϊκή στήριξη.

Το σίγουρο είναι ότι όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο δεν αναδείχτηκαν μόνο οι διαφωνίες και οι αποχωρήσεις. Αναδείχτηκε και μια νέα αριστερή αποφασιστικότητα. Η αποφασιστικότητα να σταθούμε συνεπείς απέναντι στο λαό που μας εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση της χώρας, έστω κι αν αυτό συνεπαγόταν προσωπικό, κομματικό, συντροφικό κόστος. Και η αλήθεια είναι ότι αυτή η αποφασιστικότητα από την ηγεσία της κυβέρνησης και την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ απέτρεψε καταστροφικές εξελίξεις για την Ελλάδα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News