Ειδήσεις

Λαπαβίτσας:"Θα θέσουμε θέμα συμμετοχής της Ελλάδας στην ΟΝΕ"

Στην παρουσίαση του προγράμματος της «Λαϊκής Ενότητας» προχώρησε ο βουλευτής Κώστας Λαπαβίτσας σήμερα, σε συνέντευξή του σε γνωστό τηλεοπτικό σταθμό. Στο πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνονται η ανάπτυξη πρωτογενούς τομέα παραγωγής, η στάση πληρωμών για το χρέος, η εθνικοποίηση των τραπεζών, η μείωση της φορολογίας και η αντιμετώπιση της ανεργίας.

Για την εφαρμογή του προγράμματος αυτού, όπως δήλωσε, «η Η Λαϊκή Ενότητα δεν φοβάται να δηλώσει ότι θα θέσει θέμα συμμετοχής της χώρας μας στην ΟΝΕ», δηλαδή εξόδου από το ευρώ.

«Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι περίοδος της μεγαλύτερης δυσκολίας θα κρατήσει μερικούς μήνες και μετά η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει. Με κοινωνική συσπείρωση και στιβαρό χέρι στη διακυβέρνηση, οι επιπτώσεις θα είναι διαχειρίσιμες και η Ελλάδα θα περάσει σε ταχύρυθμη ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και νυν βουλευτής της ΛΑΕ Κώστας Λαπαβίτσας τόνισε ότι «η δραχμή δεν είναι η λύση του προβλήματος, αλλά μέσο για την επίτευξη της λύσης». Αναφορικά με την «λύση ανάταξης της χώρας», ο βουλευτής έδωσε μερικά στοιχεία από το πρόγραμμα της παράταξής του, που αναφέρονται αναλυτικότερα σε άρθρο του στην ιστοσελίδα iskra.

Όπως αναφέρεται, «η Λαϊκή Ενότητα έχει επίσης το μόνο εφικτό και υλοποιήσιμο πρόγραμμα για τη χώρα σε αντίθεση με το πρόγραμμα των μνημονίων. Πολύ συνοπτικά, το πρόγραμμα στοχεύει μακροπρόθεσμα στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, με περιορισμό του τομέα των υπηρεσιών και παράλληλη τόνωση της αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης. Αυτός είναι ο δρόμος για ταχύρυθμη ανάπτυξη που θα είναι υπέρ του κόσμου της εργασίας και κατά του κεφαλαίου.

Βραχυπρόθεσμα το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, άρση της λιτότητας, δημόσια ιδιοκτησία και διαχείριση του τραπεζικού συστήματος, δημόσιες επενδύσεις, στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς και αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου με απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

Το πρόγραμμα της Λαϊκής Ενότητας θα φέρει βαθύτατες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και την κοινωνία, αρχής γενομένης από το άρρωστο και εκμεταλλευτικό τραπεζικό σύστημα. Η Ελλάδα χρειάζεται ολοκληρωτική αναδόμηση των τραπεζών σε δημόσια βάση για να στηριχτεί η ανάπτυξη και παράλληλα "σεισάχθεια" στα χρέη των εταιρειών και των νοικοκυριών.

Χρειάζεται επίσης ολοκληρωτική αλλαγή σε κεντρικούς τομείς εθνικής σημασίας, όπως η ενέργεια και οι μεταφορές. Χρειάζεται, τέλος, δομικές αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό για να δοθεί χτύπημα στη διαπλοκή και να υπάρξει μια νέα σχέση ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα που θα προωθεί  την ανάπτυξη. Η πραγματική μεταρρυθμιστική δύναμη στην Ελλάδα είναι η Λαϊκή Ενότητα, έχοντας στόχο την ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη».

Αναφορικά με το ζήτημα της δραχμής, συνδυαστικά με τις «οικονομικές φουρτούνες» των διεθνών αγορών λόγω της Κίνας, ο Κώστας Λαπαβίτσας τόνισε πως «το εθνικό νόμισμα δεν είναι βιβλική καταστροφή και όσες χώρες δεν είναι στο ευρώ, αλλά ανήκουν στην ευρωζώνη δεν είναι κατεστραμμένες».

Ταυτόχρονα ανέφερε πως «η συντεταγμένη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα είναι απολύτως εφικτή, πράγμα που γνώριζε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ήθελε επ' ουδενί να εξετάσει με σοβαρότητα γιατί η ηγεσία του ήταν προσκολλημένη στο ευρώ. Ποτέ δεν υπήρξε κυβερνητικό Σχέδιο Β, παρά τα αβάσιμα που αναφέρουν τα ΜΜΕ εκ του πονηρού».

Στο άρθρο του βουλευτή της ΛΑΕ στην ιστοσελίδα iskra αναφέρεται πως «η μετάβαση περιλαμβάνει μέτρα όπως στάση πληρωμών στο δημόσιο χρέος με στόχο τη διαγραφή του, μετατροπή χρεών, καταθέσεων και μισθών στο νέο νόμισμα με αναλογία 1:1, άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών και εξομάλυνση των κεφαλαιακών και τραπεζικών ελέγχων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κρατικές εγγυήσεις, ιεράρχηση των εισαγωγών για να υπάρξει επάρκεια στα φάρμακα, τα τρόφιμα και τα καύσιμα. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για δελτίο, όπως συχνά και κακόβουλα λέγεται.

Το νέο νόμισμα θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να δημιουργεί ρευστότητα μακριά από τα νύχια του κ. Ντράγκι, στηρίζοντας έτσι τις επενδύσεις και την οικονομική δραστηριότητα. Αναμφίβολα το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί στις διεθνείς αγορές, ίσως κατά 15-20% όταν θα φτάσει στη νέα θέση ισορροπίας. Η υποτίμηση θα δώσει ώθηση στην εγχώρια παραγωγή, στη βιομηχανία και στον αγροτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι θα έχουν όφελος γιατί θα τονωθεί η απασχόληση. Από την άλλη θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα των εργαζομένων και στο κόστος παραγωγής των μικρομεσαίων απαιτώντας κρατική παρέμβαση για τη στήριξή τους».

Στον αντίποδα ο κ.Λαπαβίτσας, αναφέρει πως με την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου «θα υπάρξει λιτότητα για 2-3 χρόνια και μετά η Ελλάδα θα είναι μια φτωχή και περιθωριακή χώρα, με αναιμική και ασταθή ανάπτυξη και ταυτόχρονα τίθεται ζητήματα εθνικής κυριαρχίας».

Αναφορικά με το ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως «μπορεί σε ένα κόμμα να υπάρχουν αντιμνημονιακές δυνάμεις που άλλες να τάσσονται υπέρ του ευρώ και άλλες κατά του ευρώ, αλλά δεν γίνεται σε ένα κόμμα να υπάρχουν ταυτόχρονα μνημονιακές και αντιμνημονιακές δυνάμεις. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε μνημονιακός και αυτό οδήγησε στη ρήξη».

Στην ερώτηση αναφορικά με την ανταπόκριση του κόσμου στο νέο κόμμα, ο βουλευτής της ΛΑΕ δήλωσε πως «είναι θετική, αναφερόμενος σε πολίτες που ψήφισαν "όχι" στο δημοψήφισμα και τους προέκυψε ένα τέρας». Τέλος τόνισε πως «Εμείς έχουμε αξιοπιστία· είμαστε συνεπείς».

Σχόλια