Ειδήσεις

Το Χαρασό γιόρτασε την "Κρητολαλιά"

Τα χρόνια περνάνε γρήγορα και το μόνο που μας δένει πλέον με τις παραδόσεις της Κρήτης είναι κάποιες ζεστές βραδιές του καλοκαιριού που γεμίζουν από μουσικές και παραδόσεις. Μια από αυτές τις παραδόσεις που διατηρεί ο κρητικός λαός από τα αρχαία κιόλας χρόνια είναι το κρητικό γλέντι, το οποίο έχει δώσει στην Κρήτη μια από τις πιο υψηλές θέσεις στη χώρα όσο αφορά τη διασκέδαση.

Μια τέτοια βραδιά έλαβε χώρα στο Χαρασό Ηρακλείου το περασμένο Σάββατο, η οποία είχε διπλή σημασία για τους παρευρισκομένους. Το Χαρασό είναι, όπως φαίνεται, ένα χωριό πού συνεχίζει μέσα στο πέρασμα των χρόνων να διατηρεί τα έθιμα και τις συνήθειες μιας όχι και τόσο περασμένης εποχής.

Το συγκεκριμένο γλέντι διοργανώθηκε για έβδομη συνεχόμενη χρονιά με αφορμή το παγκρήτιο διαγωνισμό μαντινάδας με θέμα την "Κρητολαλιά".

Οι μαντινάδες και τα δίστιχα ποιητικά αριστουργήματα της κρητικής γλωσσικής παράδοσης... φόρεσαν τα γιορτινά τους ρούχα και αποδέχτηκαν τη χαρασανή πρόσκληση στη μουσικοχορευτική εκδήλωση.

Όπως είναι γνωστό, τα τετράστιχα ήταν εδώ και αιώνες η μόνη διέξοδος κάθε συναισθήματος των Κρητικών. Μέσω των μαντινάδων εξέφραζαν τη χαρά, τον έρωτα, τη θλίψη, το θάνατο, το χωρισμό, ακόμη και γεγονότα από την καθημερινότητά τους. Άλλες με έντονη την αίσθηση του χιούμορ, άλλες σατιρικές, άλλες πικάντικες, ήταν όλες ξεχωριστές.

Και πώς θα μπορούσε να συνοδευτεί μια βραδιά μαντινάδας χωρίς το μεγάλο κρητικό γλέντι; Εκατοντάδες μαντινάδες ειπώθηκαν από ντόπιους αλλά και καλλιτέχνες υπό τους ήχους της κρητικής μουσικής.

Μια βραδιά με άρωμα Κρήτης έδωσε την ευκαιρία σε όσους επισκέπτες βρέθηκαν στο Χαρασό όχι μόνο να ακούσουν μαντινάδες και να διασκεδάσουν με τη μελωδία της λύρας, αλλά και να δοκιμάσουν παραδοσιακές γεύσεις της κρητικής κουζίνας.

Το κλίμα της βραδιάς ήταν τόσο ζεστό και φιλόξενο ώστε να κάνει κάποιον να ξεχάσει το κρύο αεράκι που φυσούσε λόγω του υψομέτρου του χωριού.

Μουσική, χορός, τσικουδιά και άφθονο κέφι ήταν αρκετά για να υπενθυμίσουν σε όσους βρέθηκαν στο Χαρασό ότι ένας λαός ζει μέσα από τις παραδόσεις του, να θυμίσει στους παλιούς και να μάθει στους νέους την παράδοση του κρητικού γλεντιού, κάτι για το οποίο είναι ξακουστό το νησί μας σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Μαρία Σφακιανάκη

Σχόλια