Ειδήσεις

Στο "κόκκινο" σήμερα όλη η Κρήτη

Σε επιφυλακή βρίσκεται σήμερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε όλη την Κρήτη, καθώς οι δυνατοί άνεμοι που επικρατούν σε πολλές περιοχές και στους τέσσερις νομούς του νησιού, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, ευνοούν την εκδήλωση και τη γρήγορη εξάπλωση πυρκαγιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα και με το Χάρτη Πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός (κατηγορία κινδύνου "4") για όλη την περιφέρεια Κρήτης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι αρμόδιοι φορείς, οι Δήμοι και φυσικά η Περιφέρεια Κρήτης, βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια η οποία ενδέχεται να προκαλέσει πυρκαγιά. Συγκεκριμένα, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πετάμε αναμμένα τσιγάρα, ούτε φυσικά να προσπαθούμε να κάψουμε ξερά χόρτα, κλαδιά ή σκουπίδια, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο.

Ταυτόχρονα, καλό είναι να μην επιχειρήσουμε να ψήσουμε σε ανοικτό χώρο, ενώ θα πρέπει να αποφευχθεί και η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως είναι τα δισκοπρίονα και οι συσκευές συγκόλλησης. Αξίζει να υπενθυμίσουμε σ' αυτό το σημείο ότι εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, απαγορεύεται από το νόμο να ανάβουμε φωτιά σε χωράφια.

Τι κάνουμε;

Σε περίπτωση που αντιληφθούμε την ύπαρξη φωτιάς ή καπνού, ειδοποιούμε άμεσα την Πυροσβεστική, καλώντας - χωρίς χρέωση - στον τηλεφωνικό αριθμό 199. Εάν βρισκόμαστε σε χώρο όπου έχει ήδη εκδηλωθεί πυρκαγιά, απομακρυνόμαστε άμεσα, αφενός για τη δική μας ασφάλεια και αφετέρου για να διευκολύνουμε τους πυροσβέστες στο έργο της κατάσβεσης.

Στο "κόκκινο"

Πάντως, εκτός από την Κρήτη, σε επιφυλακή θα βρίσκονται σήμερα οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, όπου επίσης υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς. Πρόκειται για την Αθήνα, την ανατολική Αττική, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία. Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό από έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μόνο το 10-15% των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν τα τελευταία χρόνια σε όλη τη χώρα οφείλεται σε φυσικά αίτια.

Συγκεκριμένα, από το 2000 μέχρι και τις 24 του περασμένου Ιουλίου, συνελήφθησαν συνολικά 6.583 (!) άτομα, τα οποία φέρονται να προκάλεσαν πυρκαγιές σε αγροτικές και δασικές εκτάσεις. Από αυτούς, οι 1.604 οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα στο πλαίσιο της διαδικασίας του αυτοφώρου, ενώ 26 από αυτούς κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Ρέθυμνο: Απαγόρευση κυκλοφορίας

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, σήμερα, για όλο το 24ωρο, απαγορεύεται η κυκλοφορία (είτε πεζή, είτε με οχήματα) σε πολλές περιοχές των δήμων Ρεθύμνου, Αγίου Βασιλείου και Μυλοποτάμου. Ειδικότερα, όσον αφορά στο Δήμο Ρεθύμνου, δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στα περιαστικά δάση Ευληγιά, Αγίου Ιωάννη και Προφήτη Ηλία. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, συνεργεία του Δήμου θα αποκλείσουν τις εισόδους πρόσβασης στις εν λόγω περιοχές. Στο Δήμο Αγίου Βασιλείου, απαγορεύεται η κυκλοφορία στα περιαστικά δάση του Κισσού, των Αγκουσελιανών και του Αγίου Ιωάννη, ενώ η απαγόρευση ισχύει και για την περιοχή του Πρέβελη (εκτός της παραλίας). Τέλος, για σήμερα, δεν επιτρέπεται η πρόσβαση και στο φαράγγι Μαργαριτών του δήμου Μυλοποτάμου.

Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια