Ειδήσεις

Αναζητείται ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών

Στην αναζήτηση υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών στο μεσοδιάστημα έως την διεξαγωγή των εκλογών είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων, καθώς θα επιλεγεί να συντονίσει σημαντικά ζητήματα, που αφορούν την εφαρμογή του νέου προγράμματος στήριξης. Πρέπει να σημειωθεί πως στην περίπτωση, που οι διερευνητικές εντολές αποβούν άκαρπες, σύμφωνα με το Σύνταγμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων για να συμπράξουν.

Αν και μετά από αυτή την προσπάθεια επαναληφθεί και επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναθέσει στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου ως την αρχαιότερη των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων το σχηματισμό Κυβέρνησης για να διενεργήσει εκλογές.

Βάσει του συντάγματος η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, κάτι που συνεπάγεται πως οι προτεινόμενοι υπουργοί θα πρέπει να λάβουν την έγκριση της πλειοψηφίας των κομμάτων.

Καθώς η πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα υποβάλει την πρόταση για την σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης μετά από διαβούλευση με τα κόμματα το πρόσωπο που θα τοποθετηθεί στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να φέρει τουλάχιστον την έγκριση του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ και των ΑΝΕΛ.

Για την θέση του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών ακούγονται ήδη πολλά ονόματα στα οποία συγκαταλέγονται ο νυν υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, οι οποίοι έχουν χειρισθεί τα θέματα της τρέχουσας διαπραγμάτευσης. Εν τούτοις, πληροφορίες φέρουν τους κ.κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη να μην επιθυμούν την ανάληψη της θέσης του υπηρεσιακού υπουργού.

Από στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι προτείνονται ως οι καλύτερες λύσεις ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου και πρώην πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς, αλλά και ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο οποίος φέρεται να συγκεντρώνει την έγκριση και μικρότερων κομμάτων, όπως αναφέρει το in.gr.

Σχόλια