Ειδήσεις

Όλοι περιμένουν τις βάσεις των πανελλαδικών

Κανείς δεν μπορούσε μέχρι αργά χθες το βράδυ να πει με σιγουριά την ημέρα ανακοίνωσης των φετινών βάσεων εισαγωγής. Ως η πιο πιθανή ημερομηνία εμφανιζόταν χθες η αυριανή, δηλαδή η Τετάρτη 26 Αυγούστου. Υπάρχει, όμως, το ενδεχόμενο να μην είναι έτοιμο το υπουργείο Παιδείας και να πάμε τελικά για την Πέμπτη 27 ή για την Παρασκευή 28 Αυγούστου.

Έτσι, κορυφώνεται η αγωνία τόσο για τη σχολή επιτυχίας, όσο και για ένα μέλλον που οι πρόωρες εκλογές καθιστούν ακόμα πιο αβέβαιο... Ποιοι θα περάσουν; Πού θα περάσουν; Θα μπορέσουν οι γονείς να τους στηρίξουν οικονομικά για να σπουδάσουν; Και όταν οι σπουδές τους ολοκληρωθούν, τι θα συμβεί; Θα βρουν δουλειά ή θα κληθούν να δουλεύουν για ψίχουλα παρά τα μεταπτυχιακά στη σειρά;

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγάλη πτώση στις δημοφιλείς σχολές, αλλά και σε συγκεκριμένες σχολές της περιφέρειας, στις οποίες αναμένεται να υπάρξουν ακόμη και κενές θέσεις. Παράλληλα, προβλέπεται μικρή άνοδος σε κάποιες από τις σχολές που κινούνται μεταξύ 11.000 και 13.000 μορίων.

Συγκεκριμένα, οι χαμηλές βαθμολογίες των υποψηφίων σε μαθήματα κατεύθυνσης, όπως στα Αρχαία, τα Μαθηματικά και τη Φυσική, που έχουν αυξημένο συντελεστή βαρύτητας, αποτελούν έναν από τους παράγοντες που θα οδηγήσουν τις βάσεις σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Επιπλέον, μεγάλο ρόλο φαίνεται ότι θα παίξει η επιλογή αρκετών υποψηφίων να δηλώσουν σχολές κοντά στον τόπο διαμονής τους, κυρίως λόγω του νέου νομοθετικού πλαισίου που περιορίζει τον αριθμό δικαιούχων μετεγγραφών.

Για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής και των ονομάτων των επιτυχόντων αγωνιούν περίπου 68.500 υποψήφιοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δεν αγωνιούν μόνο όσοι δεν τα πήγαν όπως θα ήλπιζαν, αλλά και πολλοί από εκείνους που αρίστευσαν. Και αυτό γιατί, παρά τη διαφαινόμενη μεγάλη πτώση των βάσεων στη συντριπτική πλειονότητα των δημοφιλών σχολών (Νομικές, Πολυτεχνικές και Ιατρικές Σχολές, καθώς και τις υψηλόβαθμες Οικονομικές), υπάρχουν και φέτος αριστούχοι που θα μείνουν εκτός των αμφιθεάτρων τους.

Ηλεκτρονικές εγγραφές

Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να θέσει από φέτος σε εφαρμογή το νέο καινοτόμο σύστημα εγγραφών των πρωτοετών. Οι φετινοί επιτυχόντες θα μπορούν να εγγραφούν στη σχολή τους από το σπίτι τους, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, χωρίς να πρέπει να μεταβούν αναγκαστικά σε άλλες πόλεις και να επιβαρυνθούν με άσκοπα έξοδα.

Η εξέλιξη αυτή εξυπηρετεί κυρίως τους επιτυχόντες που εγγράφονται για να έχουν τα προνόμια του φοιτητή, αλλά στη συνέχεια δεν παρακολουθούν τα μαθήματα. Εκείνους που προτιμούν να ξαναδώσουν για να πετύχουν σε μια "καλύτερη" ή "κοντινότερη" σχολή.

Προτιμούν σχολές κοντά στα σπίτια τους

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βάσεων των πανελλαδικών εξετάσεων να εντείνει την αγωνία και τον Αύγουστο να τελειώνει, πολλοί είναι οι φοιτητές που ετοιμάζονται για τη μετάβαση από τη μαθητική τους ζωή σε αυτήν της φοιτητικής, που θα τους μείνει αξέχαστη.

Παρά την αγωνία πολλών υποψηφίων, υπάρχουν και εκείνοι που έχουν ήδη κατασταλάξει για τη σχολή που θέλουν να εισαχθούν και είναι σίγουροι για την επιτυχία τους στην επιλογή τους. Έτσι, η επόμενη αγωνία των παιδιών, αλλά κυρίως των γονιών τους, είναι η εύρεση στέγης που να εξυπηρετεί και το φοιτητή αλλά και την τσέπη εκείνου που πληρώνει.

Με τις πολιτικές εξελίξεις, όμως, να βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους και την οικονομική κατάσταση της χώρας να γίνεται ασφυκτική, τα περιθώρια στενεύουν και έτσι πολλά παιδιά συμπλήρωσαν το μηχανογραφικό τους και τις πόλεις με τις επιθυμητές σχολές βάσει των κοντινότερων δυνατών αποστάσεων. Η έδρα της οικογένειας έπαιξε πρωταρχικό και σε κάποιες περιπτώσεις καθοριστικό ρόλο, αφού τα έξοδα της οικογένειας μειώνονται αισθητά σε συνάρτηση με τα μεταφορικά, αλλά και τα εισιτήρια - ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά ανά περίπτωση.

Πολλές βέβαια είναι και οι περιπτώσεις όπου οι μελλοντικοί φοιτητές δήλωσαν σχολές που βρίσκονταν μόνο στην πόλη τους ώστε να μένουν με την οικογένειά τους και να μη χρειαστεί να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ στα ενοίκια και τα μεταφορικά κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, που στην καλύτερη περίπτωση και σε ένα μέσο όρο ανέρχονται στα 4-6 χρόνια. Ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που ανέρχεται σε χιλιάδες ευρώ ανά οικογένεια.

Ωστόσο, υπάρχει και η επιλογή της διαμονής στις φοιτητικές εστίες των σχολών. Μεγάλα μειονεκτήματα όμως παραμένουν οι αυστηρές προϋποθέσεις των οικογενειακών καταστάσεων και των εισοδημάτων των γονέων, καθώς για τα λίγα δωμάτια που υπάρχουν η ζήτηση κάθε χρόνο είναι τεράστια και τα παιδιά που τελικά γίνονται δεκτά δεν είναι καν τα μισά από όσα αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.  

Φέτος, από την άλλη πλευρά, αναμένεται να αυξηθούν κατά πολύ οι αιτήσεις για μεταγραφές σπουδαστών σε σχολές που βρίσκονται στην πόλη κατοικίας τους, αφού ο φόβος των capital controls και της κατάστασης που επικρατεί δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για μετακομίσεις σε άλλη πόλη.

Άλλη μια λύση, και μάλιστα αρκετά συνήθης, είναι και εκείνη της συγκατοίκησης. Φίλοι και συμμαθητές, απλά γνωστοί ή φοιτητές και φοιτήτριες που δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζονται από πριν ή να κάνουν παρέα, ζουν στο ίδιο σπίτι δυο-δυο ή και περισσότεροι με σκοπό να μειώσουν τα λειτουργικά έξοδα και τους λογαριασμούς του σπιτιού στο λιγότερο δυνατόν.

Ο Νίκος Π., από το Ηράκλειο, μίλησε στη "Νέα Κρήτη" και υποστήριξε πως ήδη αναζητά το συγκάτοικό του μέσω αγγελιών. «Ξέρω πως η συγκατοίκηση με ένα άλλο άτομο ίσως δεν αποδειχτεί και η καλύτερη λύση, και ιδιαίτερα με κάποιον άγνωστο. Παρ' όλα αυτά, δεν έχω άλλες επιλογές, αφού τα οικονομικά μας δε μου επιτρέπουν τόσα έξοδα. Μάλιστα, σκέφτομαι, μόλις προσαρμοστώ στη σχολή και τα μαθήματα, να βρω κάποια απασχόληση ώστε να έχω ένα παραπάνω έσοδο».

Γενικότερα, όμως, η συγκατοίκηση κατά τη φοίτηση ενός παιδιού ήταν και παλαιότερα συχνή επιλογή. Στις μέρες μας το ποσοστό που αποφασίζει να ζει με κάποιο άλλο άτομο έχει αυξηθεί κατά πολύ, αφού αποτελεί για πολλά παιδιά τη μόνη λύση, αν θέλουν να φοιτήσουν μακριά από την πόλη τους, όταν οι γονείς τους στενεύονται οικονομικά.

Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια