default-image

Προετοιμασία και ζυμώσεις για τις εκλογές 20 ή 27 Σεπτέμβρη

Κρήτη
Προετοιμασία και ζυμώσεις για τις εκλογές 20 ή 27 Σεπτέμβρη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τις "κορώνες" και τα επικοινωνιακά σόου, τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί αρχίζουν και επικεντρώνονται στην προετοιμασία της εκλογικής μάχης που όλοι θεωρούν πλέον δεδομένη, μιας και δεν αναμένεται να βγάλει αποτέλεσμα ο νέος γύρος της διερευνητικής εντολής σχηματισμού κυβέρνησης που βρίσκεται από χθες το πρωί στα χέρια του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο ίδιος ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας είχε χθες τις πρώτες συναντήσεις με τους άλλους αρχηγούς, όχι όμως και με τον Αλέξη Τσίπρα, που αρνήθηκε να τον συναντήσει. Οι επαφές θα συνεχιστούν και το επόμενο διήμερο, μέχρι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης να επιστρέψει πίσω την εντολή το πρωί της Πέμπτης και να πάμε επισήμως στην προκήρυξη εκλογών. Είτε για τις 20 Σεπτεμβρίου, που επιθυμεί η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και μοιάζει η επικρατέστερη ημερομηνία, είτε για τις 27 Σεπτεμβρίου, όπως επιθυμούν και θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, τα κόμματα αρχίζουν και ανεβάζουν στροφές, δίχως να περιμένουν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, που θα είναι εξάλλου εξπρές. Σε ένα πολιτικό προεκλογικό παζλ που δεν έχει πάρει ακόμα την πλήρη του μορφή, αφού ταυτόχρονα έχουμε ζυμώσεις και διαβουλεύσεις κομματικών συνεργασιών, αλλά και εσωτερικό ξεκαθάρισμα των κομμάτων...

"Όχι" Τσίπρα σε Λαφαζάνη

Ξεκινώντας από τα επίσημα πολιτικά δρώμενα, ξεχωρίζει το τηλεφώνημα που έκανε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στον Αλέξη Τσίπρα. Στο πλαίσιο της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης, που έλαβε χθες το πρωί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον απερχόμενο πρωθυπουργό και του ζήτησε να συναντηθούν. Ο πρωθυπουργός ρώτησε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη αν κρίνει ότι μια τέτοια συνάντηση είναι δυνατόν να συμβάλει στο σχηματισμό κυβέρνησης. Ο κ. Λαφαζάνης  απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας ωστόσο ότι επιθυμεί να καταθέσει στον πρωθυπουργό σειρά προτάσεων που σχετίζονται με τον εκλογικό νόμο και τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.  

Κάπου εκεί ήρθε και το "όχι". Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι τέτοιου είδους προτάσεις είναι ευπρόσδεκτες, ευθύς μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, κατά τη διάρκεια των οποίων οι συναντήσεις ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς έχουν ως αποκλειστικό αντικείμενο τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.  

Όπως ανακοίνωσε πάντως λίγο αργότερα ο ίδιος ο κ.Λαφαζάνης, σκοπός του ήταν να ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα την άμεση κατάργηση του μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα και την εφαρμογή απλής αναλογικής.

Όπως είπε, ζητάει «να συζητηθεί άμεσα στη Βουλή και να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες πρόταση για την κατάργηση στον εκλογικό νόμο του απαράδεκτου μπόνους των 50 βουλευτικών εδρών στο πρώτο κόμμα και η καθιέρωση της απλής αναλογικής».

«Αυτή η πρόταση ήταν και ρητή προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύουμε ότι πρέπει να ψηφιστεί από όλα τα κόμματα και τους βουλευτές, ώστε να καταστεί εκλογικός νόμος με τον οποίον θα διεξαχθούν οι προσεχείς εκλογές, για να εκφραστεί δημοκρατικά και ανόθευτα η βούληση του ελληνικού λαού», υπογράμμισε.

Λαφαζάνης με Θεοδωράκη

Η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών ήταν και το μοναδικό θέμα που τέθηκε επί τάπητος στο ραντεβού που είχε χθες το απόγευμα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Συζήτηση φυσικά ως προς μια κυβερνητική συνεργασία δεν έγινε και δεν είχε νόημα - όπως παραδέχτηκαν και οι δύο πολιτικοί - να γίνει, δεδομένων των μεγάλων πολιτικών διαφορών που τους χωρίζουν.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξέφρασε τη συμφωνία του με την πρόταση για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την εφαρμογή της απλής αναλογικής, ενώ εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών στις 27 Σεπτεμβρίου. Κάτι που ζήτησε στη μεταξύ τους συνάντηση και ο ίδιος ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι εκλογές δε θα γίνουν στα μουλωχτά αλλά με την άνεση που προβλέπει το Σύνταγμα».

Τα ίδια βέλη περί εκλογών στα μουλωχτά είχε εξαπολύσει, με αποδέκτη φυσικά τον Αλέξη Τσίπρα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και νωρίτερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την ανάληψη της διερευνητικής εντολής που είχε μόλις παραδώσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Κατά τη συνάντηση και το διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Λαφαζάνης επιτέθηκε στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας πως είναι αντιδημοκρατικό ολίσθημα ή εκτροπή το γεγονός ότι κρύβουν από τον ελληνικό λαό τις συνέπειες του μνημονίου.

Εν μέσω επαφών αλλά και πυρών προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατέθεσε χθες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αίτηση ίδρυσης του κόμματός του με την επωνυμία Λαϊκή Ενότητα.

Τσίπρας: «Καθαρή εντολή»

Τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές της προεκλογικής δουλειάς για το ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην εισήγησή του στο διευρυμένο όργανο της Πολιτικής Γραμματείας. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι εκλογικός στόχος είναι η καθαρή εντολή τετραετίας, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τις συστημικές δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος.

Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε την αναγκαιότητα οργανωτικής ανασύνταξης του κόμματος και εξωστρεφούς δράσης με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ». Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε τη συγκρότηση ενός πανελλαδικού σώματος, αποτελούμενο από τα μέλη της Κ.Ε. και των μελών νομαρχιακών επιτροπών και βουλευτών, όπου και θα αποφασιστεί το εκλογικό πρόγραμμα. Επιπλέον, ο απερχόμενος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν πρέπει η εκλογική μάχη να μετατραπεί σε έναν εμφύλιο της Αριστεράς, αλλά «θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να προβάλει το αριστερό ριζοσπαστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, σε αντιπαράθεση με τη νεοφιλελεύθερη δόμηση της Ευρώπης αλλά και με το εγχώριο συστημικό μπλοκ».

«Στόχος μας», υπογράμμισε, «είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου για την υλοποίηση ενός προγράμματος προοδευτικών αλλαγών, για το σταδιακό απεγκλωβισμό της χώρας από την επιτροπεία και τα μνημόνια».

Παραίτηση Κορωνάκη

Η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύτηκε και από μια ηχηρή παραίτηση. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης υπέβαλε την παραίτησή του, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση για εκλογές έρχεται σε αντίθεση με την τελευταία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, στερώντας τη δυνατότητα για στοιχειώδη συζήτηση στις οργανώσεις. Ο ίδιος υπενθύμισε τη διαφωνία του με την πολιτική γραμμή του κόμματος, ενώ έκανε λόγο για υποτίμηση του κόμματος το τελευταίο διάστημα.

Αναφέρθηκε στην πόλωση που επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ, στην απογοήτευση και την αποστράτευση μελών του κόμματος. Σημείωσε ότι αυτό, μετά την πρωτοφανή μάχη που δόθηκε στη διαπραγμάτευση και την επτάμηνη διακυβέρνηση, απαιτούσε μια σοβαρή διαδικασία αποτίμησης, αυτοκριτικής και παραγωγής ενός νέου σχεδίου επανακαθορισμού της στρατηγικής και απεμπλοκής από τα μνημόνια.

Ο παραιτηθείς γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε καυστικός και για την Αριστερή Πλατφόρμα, σημειώνοντας ότι φέρθηκαν σαν να ήταν έτοιμοι από καιρό για τη σύγκρουση και ότι τα στελέχη της άλλοτε τάσης του κόμματος χρησιμοποίησαν ανέξοδη ρητορεία για το εθνικό νόμισμα.

Ο Τάσος Κορωνάκης θα παραμείνει, όπως είπε, στο κόμμα προσδοκώντας να διεξαχθούν οι κατάλληλες εσωκομματικές διαδικασίες.

Ανεβάζουν στροφές στη Νέα Δημοκρατία

Στη Νέα Δημοκρατία συνεχίζεται η τακτική των υψηλών τόνων και της σφοδρής κριτικής προς την κυβέρνηση, με σημείο αναφοράς το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα: την αποδόμηση του προφίλ του, που έχει τεθεί εξαρχής ως το μεγάλο στοίχημα ενόψει κάλπης στη "γαλάζια" παράταξη. Ενδεικτικά είναι τα νέα "καρφιά" κατά του πρωθυπουργού, που εξαπέλυσε χθες από το Προεδρικό Μέγαρο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Με αιχμή την άρνηση του πρωθυπουργού να ανταποκριθεί στην πρόσκλησή του για συνάντηση, ο κ. Μεϊμαράκης, απευθυνόμενος στον Πρ. Παυλόπουλο, επανέλαβε την εκτίμησή του ότι είναι δυνατή, ακόμη και τώρα, η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές.

«Έκανα χρήση της εντολής, γιατί αυτό προβλέπει το Σύνταγμα, γιατί η εθνική συνεννόηση χρειάζεται ώστε να λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα. Το Σύνταγμα δεν προβλέπει φιλικές συζητήσεις, αλλά θεσμικές. Το ξέρετε ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου», επισήμανε ο κ. Μεϊμαράκης προς τον κ. Παυλόπουλο και πρόσθεσε: «Η χώρα οδηγείται σε καταστροφική πορεία, που θα μπορούσε να αποφευχθεί, με ευθύνη του κ. Τσίπρα. Πιστεύω ότι ακόμα και τώρα μπορεί να γίνει συμφωνία. Ακόμη και τώρα, να καταλάβει ο πρωθυπουργός ότι πρέπει να συναντηθούμε και να μιλήσουμε. Εσείς παίζετε καθοριστικό ρόλο. Θα ανταποκριθώ σε κάθε προσπάθεια, που γνωρίζω ότι κάνετε, για να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις. Έχουμε ακόμη χρόνο στη συνεδρίαση υπό την προεδρία σας, για να πρυτανεύσει η λογική της εθνικής συνεννόησης».

«Οι πολίτες να γνωρίζουν ότι ο Τσίπρας ξέρει ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξουν μέτρα πιο επώδυνα λόγω των εκλογών. Λέει ο Τσίπρας ότι θα είναι πρώτο κόμμα μετά τις εκλογές, αλλά με ποιον θα κάνει κυβέρνηση;», κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.

Παράλληλα με τις προσωπικές επιθέσεις κατά του Αλέξη Τσίπρα, η Ν.Δ. προχωρά στην προετοιμασία της για τις εκλογές και με απόφαση του κ. Μεϊμαράκη συγκροτήθηκε Κεντρική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα, στην οποία μετέχουν όλα τα κορυφαία στελέχη, σε μια λογική ενότητας, ώστε να σταλεί και το μήνυμα πως το κόμμα πορεύεται ενωμένο με όλες του τις δυνάμεις.

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, που έχει έντονο κρητικό άρωμα, έγινε χθες το απόγευμα και μετείχαν ως μέλη της, πλην του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, οι Αγοραστός Κωνσταντίνος, Αντωνίου Μαρία, Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης, Βλάχος Γεώργιος, Βορίδης Μάκης, Βούλτεψη Σοφία, Βρούτσης Γιάννης, Γεωργιάδης Άδωνις, Γιακουμάτος Γεράσιμος, Δακής Γεώργιος, Δασκαλάκης Μενέλαος, Δένδιας Νικόλαος, Ιωαννίδης Αθανάσιος, Κακλαμάνης Νικήτας, Καλαφάτης Σταύρος, Καλογερόπουλος Δημήτριος, Καραγκούνης Κωνσταντίνος, Καρακόλη Μάγδα, Κεδίκογλου Σίμος, Κεφαλογιάννη Όλγα, Κεφαλογιάννης Εμμανουήλ, Κουμουτσάκος Γεώργιος, Μακρή-Θεοδώρου Ελένη, Μητσοτάκης Κυριάκος, Μπακογιάννη Θεοδώρα, Μπούρας Αθανάσιος, Παναγιωτόπουλος Νικόλαος, Παπαμιμίκος Ανδρέας, Πατούλης Γεώργιος, Πλακιωτάκης Ιωάννης, Σταϊκούρας Χρήστος, Σταμάτης Δημήτριος, Σταυράκογλου Σταύρος, Στυλιανίδης Ευριπίδης, Τασούλας Κωνσταντίνος, Ταυρής Φίλιππος, Τσιμάρας Κωνσταντίνος και Χατζηδάκης Κωστής.

Επί ποδός βρίσκεται και η τοπική Ν.Δ.

Ο κομματικός μηχανισμός της ΝΟΔΕ/Ν.Δ. στο νομό Ηρακλείου βρίσκεται σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα ενόψει των επικειμένων εκλογών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην όποια μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Αυτό διαπιστώθηκε κατά τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνεδρίαση της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο με την παρουσία του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, μέλους της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Ν.Δ., του τομεάρχη του κόμματος, βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, των πολιτευτών και στελεχών του κόμματος, που συζήτησαν αναλυτικά για τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, καθώς επίσης και για την οργανωτική προετοιμασία ενόψει των επικείμενων Εθνικών εκλογών».

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Θέμης Τζουλιαδιάκης και τα στελέχη της τόνισαν ότι όλοι μαζί θα δώσουν τη μάχη που θα είναι νικηφόρα για την παράταξη, επισημαίνοντας ότι στις εκλογές αυτές οι πολίτες θα δώσουν ιστορική νίκη για τη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να διασφαλίσει ένα ασφαλές και χωρίς αμφιταλαντεύσεις ευρωπαϊκό μέλλον για τη χώρα.

Κατά τη συνεδρίαση τόσο ο Λευτέρης Αυγενάκης όσο και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης επισήμαναν ότι «η Νέα Δημοκρατία συμπεριφέρθηκε πάντα με σοβαρότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης». Και οι δύο τόνισαν ότι η Ν.Δ. έλεγε πάντα την αλήθεια στο λαό και στήριξε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ενώ κατέβαλε διά του προέδρου της Ευάγγελου Μεϊμαράκη κάθε προσπάθεια για να αποτραπούν οι εκλογές, εν μέσω διάλυσης της οικονομίας και περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Επιστρέφουν στο ΠΑΣΟΚ - Τίτλοι τέλους για ΚΙΔΗΣΟ

Προ των πυλών φαίνεται πως είναι η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου και πρώην στελεχών που τον ακολούθησαν στο ΚΙΔΗΣΟ. Το φλερτ που φαίνεται να οδηγεί σε πολιτικό "γάμο" επιβεβαίωσε άλλωστε χθες ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος προανήγγειλε το άδοξο τέλος του Κινήματος που ίδρυσε πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, εκφράζοντας τη διάθεση να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ.

Όπως είπε σε δήλωσή του, «είναι αναγκαίο να ανασυνταχθούν οι δυνάμεις του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Να υπάρξουν άμεσα συγκλίσεις στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο».

Μάλιστα, έκανε λόγο για «εκλογική σύμπραξη κομμάτων, κινήσεων και προσωπικοτήτων του ευρύτερου χώρου», τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να είναι μόνο η αρχή «που θα σηματοδοτήσει τη συμμετοχική ανανέωση και ανασυγκρότηση του χώρου, μέσα από ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες».

Κατηγορηματικά ενάντιος στο "γάμο" με τον Γιώργο Παπανδρέου εμφανίζεται πάντως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που διεμήνυσε χθες πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει θέση στο ΠΑΣΟΚ.

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News