default-image

Μέρκελ: Κέντρα καταγραφής προσφύγων σε Ελλάδα-Ιταλία

Κόσμος
Μέρκελ: Κέντρα καταγραφής προσφύγων σε Ελλάδα-Ιταλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ενιαία» απάντηση της Ευρώπης στην προσφυγική κρίση ζήτησαν Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ από το Βερολίνο, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ενιαίο σύστημα χορήγησης ασύλου.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε εκ νέου ίση κατανομή των προσφύγων που δικαιούνται άσυλο, ενώ η Γερμανία καγκελάριος υπογράμμισε ότι πρέπει να ιδρυθούν από φέτος τα κέντρα καταγραφής προσφύγων και μεταναστών στις χώρες πρώτης εισόδου, όπως είναι η Ιταλία και η Ελλάδα.

«Θα πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή ένα ενιαίο σύστημα χορήγησης ασύλου» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια «πρωτόγνωρη κατάσταση που θα έχει διάρκεια».

Η Μέρκελ από την πλευρά της σημείωσε ότι, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε συνολικά το ίδιο καθεστώς όσον αφορά την παροχή ασύλου, τότε όλες οι χώρες θα έπρεπε να το εφαρμόσουν «όσο το δυνατόν συντομότερα».

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε επίσης την επιθυμία να ιδρυθούν από φέτος τα κέντρα καταγραφής των μεταναστών «στις χώρες πρώτης εισόδου, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία», μεταδίδει το in.gr.

Κανένα από αυτά τα κέντρα, όπου θα διαχωρίζονταν οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα στο άσυλο από τους υπόλοιπους, δεν έχει συγκροτηθεί μέχρι σήμερα μολονότι η ίδρυσή τους αποφασίστηκε στα τέλη Ιουνίου. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε μία τέτοια καθυστέρηση» τόνισε.

Ο Φρανσουά Ολάντ, υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία και η Γερμανία είναι «αλληλέγγυες» στο θέμα αυτό, ζήτησε και πάλι «μια ίση κατανομή των προσφύγων που δικαιούνται άσυλο» στις ευρωπαϊκές χώρες και «τον αξιοπρεπή επαναπατρισμό εκείνων που περνούν παράνομα» στην Ευρώπη.

«Θα πρέπει επίσης να εφαρμόσουμε ένα ενιαίο σύστημα ασύλου» καθώς και μια «κοινή μεταναστευτική πολιτική με κοινούς κανόνες», συνέχισε, κάνοντας λόγο για «προϋποθέσεις υποδοχής» και για «τον ορισμό των ασφαλών χωρών».

«Υπάρχουν στιγμές στην ευρωπαϊκή ιστορία που αντιμετωπίζουμε έκτακτες καταστάσεις. Σήμερα πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση που όμως θα έχει διάρκεια», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News