default-image

Μητρώο ασθενών με ηπατίτιδα C δημιουργεί το υπουργείο Υγείας

Υγεία
Μητρώο ασθενών με ηπατίτιδα C δημιουργεί το υπουργείο Υγείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητρώο ασθενών με ηπατίτιδα C δημιουργεί το υπουργείο Υγείας, μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας.

Ο ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο της βελτιστοποίησης της κάλυψης των αναγκών των ασφαλισμένων και του πληρέστερου σχεδιασμού των υπηρεσιών υγείας, ανέπτυξε και υλοποιεί αυτό το μητρώο, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Πελοποννήσου, υπό την επιστημονική ευθύνη των καθηγητών, Άγγελου Χατζάκη και Κυριάκου Σουλιώτη.

Σκοπός του μητρώου είναι η καταγραφή συγκεκριμένων, κρίσιμων κλινικά, επιδημιολογικών ατομικών δεδομένων, η αξιολόγηση συγκεκριμένων, προκαθορισμένων αποτελεσμάτων για έναν πληθυσμό-στόχο και η υποστήριξη εμπεριστατωμένης απόφασης για τη δίκαιη κατανομή των πόρων.

Από το μητρώο, ο ΕΟΠΥΥ στοχεύει στη συλλογή τεκμηριωμένης πληροφορίας για τη συχνότητα της πάθησης, τα χαρακτηριστικά των ασθενών και την αποδοτικότητα του συστήματος διαχείρισης πρόσβασης στη θεραπεία και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας από αυτήν. Αυτά τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για τη λήψη αποφάσεων για στοχευμένες παρεμβάσεις με μετρήσιμους (ποσοτικοποιημένους) δείκτες αποτελέσματος για τη θεραπεία και αποτελεσματική διαχείριση της νόσου, τη δευτερογενή πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, καθώς και την πρωτογενή πρόληψη.

Το παρόν έργο έγινε αζημίως για τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας, καθώς το κόστος του καλύφθηκε με ιδίους πόρους από τους επιστημονικούς φορείς που ανέλαβαν την υλοποίησή του.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στους εξουσιοδοτημένους χρήστες στη διεύθυνση: www.hepcregistry.gr.

Ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του μητρώου ορίζεται η 14η Σεπτεμβρίου 2015 και η συμπλήρωσή του θα είναι υποχρεωτική για όλους τους ασθενείς με ηπατίτιδα C που λαμβάνουν θεραπεία από τον ΕΟΠΥΥ. Αναλυτικές οδηγίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ, www.eopyy.gov.gr.

Τις προσεχείς ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία και το μητρώο καταγραφής ασθενών με Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία, το οποίο υλοποιείται, επίσης, στο πλαίσιο της ανωτέρω συνεργασίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News