Ειδήσεις

Βουλευτές ΚΚΕ για την αντισεισμική θώρακιση σχολείων

Για την καταλληλότητα των σχολικών κτηρίων του νομού Ηρακλείου αναφέρονται σε επιστολή του οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Διαμάντω Μανωλάκου και Σταύρος Τάσσος, προς του υπουργούς εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης και πολιτισμού παιδείας και θρησκευμάτων. Σύμφωνα με την επιστολή - ερώτηση, που κατέθεσαν οι βουλευτές επισημαίνουν την επικινδυνότητα για τους μαθητές και καθηγητές των σχολικών κτηρίων, καθώς στερούν αντισεισμικής θωράκισης και ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, για τις προθέσεις τους για την επίλυση των προβλημάτων, καθώς χρειάζεται χρηματοδότηση και πρόσληψη τεχνικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών αυτών.

Όπως αναφέρεται, «πολλά σχολεία στο νομό Ηρακλείου, και ιδιαίτερα στο ενιαίο πολεοδομικό συγκρότημα των δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, είναι παραμελημένα, ασυντήρητα, ενώ πολλά από αυτά έχουν κάνει τον κύκλο τους και δεν σηκώνουν καμία στατική ενίσχυση, ούτε καν επιδιόρθωση. Χιλιάδες παιδιά κάνουν μάθημα μέσα σε ανέλεγκτα κτίρια, σε σχολικές αίθουσες που στην πλειονότητά τους είναι παμπάλαιες, χτισμένες με παλαιούς αντισεισμικούς κανονισμούς χωρίς οικοδομική άδεια, και ως εκ τούτου επικίνδυνες. Υπάρχουν σχολεία και ιδιαίτερα τα Νηπιαγωγεία που στεγάζονται κάτω από πολυκατοικίες, δίπλα σε πρατήρια βενζίνης, σε κοντέινερ, σε υπόγειες αίθουσες, σχολεία σε ακατάλληλα δημόσια και ενοικιαζόμενα κτίρια, επικίνδυνα για την ασφάλεια και υγεία  των παιδιών.

Η αντισεισμική θωράκιση των σχολικών κτιρίων είναι αναγκαία και χρήζει άμεσης επίλυσης, γνωρίζοντας μάλιστα ότι η Κρήτη είναι από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της χώρας.  Ο κίνδυνος ενός ισχυρού σεισμού σε ώρες λειτουργίας των σχολείων θα αποβεί μοιραία, θρηνώντας πολλά θύματα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η κατάσταση έχει χειροτερεύσει με το πέρασμα της ευθύνης των σχολικών κτιρίων στους δήμους, τη διάλυση του ΟΣΚ, τη χρόνια υποστελέχωση των υπηρεσιών πολεοδομίας και τεχνικών υπηρεσιών, καθώς και με την οικονομική ασφυξία που τους έχει επιβληθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθούν από μόνοι τους, στους αυξημένης βαρύτητας δευτεροβάθμιους ελέγχους των σχολείων και συνολικά στη συντήρηση, ενίσχυση και ανέγερση νέων κτιρίων.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου μελέτης πρόληψης και προστασίας, την έλλειψη Μητρώου έργων επισκευής και συντήρησης κάθε σχολικής μονάδας, όπου θα πιστοποιείται η καταλληλότητα του σχολικού κτιρίου από το φορέα που είναι υπεύθυνος για την εξασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας αναδεικνύει τον πολιτικό χαρακτήρα του προβλήματος, τις μεγάλες και σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και των προηγούμενων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα τη μετατροπή σχολικών μονάδων σε πολυθέσια σχολεία, άρα και σε συμπτύξεις τμημάτων με πληθώρα μαθητών, πάνω από το επιτρεπτό. Τη μετατροπή αιθουσών πολλαπλών χρήσεων σε αίθουσες διδασκαλίας αφού τις χωρίζουν με γυψοσανίδες στα 2 ή στα 3. Αποθήκες, εργαστήρια, ακόμη και φυλάκια σχολικών φυλάκων μετατρέπονται σε αίθουσες διδασκαλίας.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί ποια μέτρα και ποιες αποφάσεις θα πάρουν για:

1.Την άμεση και γενναία χρηματοδότηση από τους εθνικούς πόρους για την διενέργεια άμεσων και ουσιαστικών αντισεισμικών ελέγχων των σχολικών μονάδων, καθώς και την εκπόνηση  - υλοποίηση, με αποκλειστική κρατική ευθύνη και υποστήριξη, ενός ολοκληρωμένου πλαισίου της αντισεισμικής προστασίας και αντιμετώπισης της μετασεισμικής κατάστασης.

2.Την άμεση στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών και της πολεοδομίας με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (μηχανικών, πολεοδόμων, εργατοτεχνιτών, κ.λ.π.), για να ανταποκριθούν επαρκώς στις ανάγκες αντισεισμικών ελέγχων, συντήρησης και ανακατασκευή των προβληματικών κτιρίων.

3.Την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, που θα προκύψουν ως αναγκαιότητα, με βάση τα πορίσματα των αντισεισμικών ελέγχων για την ακαταλληλότητα χρήσης κάποιων εξ' αυτών, αλλά και για την κάλυψη των πραγματικών και ολοένα αυξημένων αναγκών προσχολικής και σχολικής στέγης στο Νομό Ηρακλείου.

Οι Βουλευτές

Μανώλης Συντυχάκης

Διαμάντω Μανωλάκου

Σταύρος Τάσσος»

Σχόλια