default-image

Μαζική είσοδος μεταναστών στη Σερβία από ΠΓΔΜ

Κόσμος
Μαζική είσοδος μεταναστών στη Σερβία από ΠΓΔΜ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχή είναι τα κύματα προσφύγων που φτάνουν στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, με σκοπό στη συνέχεια να εισέλθουν στα Σκόπια και να συνεχίσουν προς τη Σερβία.

Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα συζητήσουν ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η αστυνομία) Μίτκο Τσάβκοφ, που θα συναντηθούν στη Γευγελή.

Η ΠΓΔΜ κήρυξε, την περασμένη Πέμπτη, κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια και βόρεια σύνορα της, λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών κυμάτων και έστειλε στα σύνορα της με την Ελλάδα αστυνομία και στρατό προκειμένου να εμποδίσει χιλιάδες πρόσφυγες που είχαν καταφθάσει στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής να εισέλθουν στο έδαφός της.

Τότε διαδραματίστηκαν δραματικές σκηνές, με τις αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν ακόμη και βόμβες κρότου-λάμψης για να εμποδίσουν τους πρόσφυγες να εισέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Χωρίς τέλος το δράμα των προσφύγων

Τελικά, μετά την κατακραυγή, οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ στην ουδέτερη ζώνη υποχώρησαν και επέτρεψαν τη μαζική είσοδο μεταναστών στο έδαφος της χώρας, οι οποίοι, από τη Γευγελή επιβιβάστηκαν σε τρένα, λεωφορεία και ταξί και μετέβησαν στο Ταμπάνοβτσε, στα βόρεια σύνορα της ΠΓΔΜ, απ' όπου εισήλθαν στη Σερβία με τα πόδια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από τη Γενεύη όπου εδρεύει, πάνω από 7.000 μετανάστες έφτασαν στη Σερβία τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, αφού διέσχισαν την ΠΓΔΜ.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπογραμμίζει ότι οι μετανάστες αυτοί έφθασαν στη Σερβία, αφού κατάφεραν να διέλθουν από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ και να πάρουν το τρένο στη Γευγελή. Αναφέρει επίσης ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τις Αρχές της ΠΓΔΜ πως θα αφήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για τους πρόσφυγες.

Την ουδέτερη ζώνη και τη συνοριακή γραμμή της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα επισκέφθηκε, χθες, ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ Ζόραν Γιόλεφσκι, όπου είχε συναντήσεις με αξιωματικούς του Στρατού σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται στα σύνορα.

Ο Στρατός της ΠΓΔΜ έστησε δύο σκηνές κοντά στην ουδέτερη ζώνη ώστε να γίνεται και εκεί η καταγραφή των προσφύγων που εισέρχονται στο έδαφος της χώρας, για να επιταχύνεται η διαδικασία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News