default-image

Σε χωματερή έχει μετατραπεί το Κεδρόδασος

Κρήτη
Σε χωματερή έχει μετατραπεί το Κεδρόδασος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο νοτιοδυτικό άκρο της Κρήτης, σε απόσταση 76 χιλιομέτρων από την πόλη των Χανίων, βρίσκεται ένας από τους τελευταίους ανέγγιχτους από τον άνθρωπο επίγειους παραδείσους σε όλη την Ευρώπη. O λόγος για το ονειρικό Κεδρόδασος.

Το Κεδρόδασος βρίσκεται μονίμως στη σκιά του γειτονικού (μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά) Ελαφονησίου. Πιο κοσμοπολίτικο και με πιο εύκολη πρόσβαση για το μέσο επισκέπτη, το Ελαφονήσι συγκεντρώνει τους θερινούς μήνες χιλιάδες επισκέπτες σε καθημερινή βάση.

Οι φυσιολάτρες ωστόσο αγαπούν το Κεδρόδασος. Άπαξ και το επισκεφτείς μια φορά, δεν το ξεχνάς ποτέ... Και περιμένεις να περάσει ο χειμώνας για να ξαναπάς. Το Κεδρόδασος εκτείνεται σε 110 στρέμματα και είναι ενταγμένο στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας Natura 2000. Τα γαλαζοπράσινα νερά, η λευκή αμμουδιά, τα άπειρα σκιερά μέρη, η απομόνωση από τον πολιτισμό, η ρηχή παραλία και φυσικά το δάσος με τα δέντρα αρκεύθου και τις αμμοθίνες που θυμίζουν τις τροπικές ακτές του Λιβάνου συνθέτουν ένα εντυπωσιακό σκηνικό που εμπεριέχει όλα τα συστατικά του μέρους που ονειρεύεται ο κάθε κατασκηνωτής.

Ενδεικτικό της μαγείας που εκπέμπει είναι το ότι όποιος Κρητικός επισκέπτεται για πρώτη φορά το Κεδρόδασος δυσκολεύεται να πιστέψει ότι αυτό το μέρος υπάρχει και βρίσκεται στο νησί του...

Ανέκαθεν το Κεδρόδασος προσείλκυε τα καλοκαίρια ελεύθερους κατασκηνωτές. Τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική κρίση στο απόγειό της, οι free campers έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Ωστόσο, η ραγδαία αύξηση του αριθμού τους, δυστυχώς, δε φαίνεται να συνοδεύεται με την απαραίτητη περιβαλλοντική ευαισθησία. Σε αντίθεση με τους αγνούς ελεύθερους κατασκηνωτές, δεν είναι λίγοι οι νεόκοποι campers, οι οποίοι ελάχιστα νοιάζονται για το περιβάλλον. Σε ένα μέρος σαν το Κεδρόδασος, στο οποίο ο ανθρώπινος παράγοντας - μέχρι στιγμής - δεν έχει επέμβει καθόλου, τέτοιες συμπεριφορές είναι ανεπίτρεπτες.

Ελεύθερος κατασκηνωτής, αναγνώστης της "Νέα Κρήτη", που επισκέπτεται μόνιμα το Κεδρόδασος τα τελευταία καλοκαίρια, μας έστειλε οργισμένος φωτογραφίες που απεικονίζουν την αδιαφορία κάποιων για τον παράδεισο που τους φιλοξενεί. Ειδικότερα, όσον αφορά στο θέμα της "ανάγκης" μας, οι άγραφοι κανόνες των free campers είναι αυστηρότατοι και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Και σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση με αυτό το αίσχος που παρουσιάζεται στις φωτογραφίες, όπου το μονοπάτι Ε4 που διασχίζει το Κεδρόδασος έχει μετατραπεί σε χωματερή, εξαιτίας των χαρτιών που πετούν αυτοί οι λίγοι που κάνουν την "ανάγκη" τους και δε φροντίζουν να αφήσουν το μέρος όπως ήταν πριν το βρουν.

Απαραίτητη διευκρίνιση, προς αποφυγή παρεξηγήσεων: Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε υπέρ της δίωξης της ελεύθερης κατασκήνωσης. Πόσω μάλλον σε καιρούς κρίσης, όταν το ελεύθερο κάμπινγκ αποτελεί μοναδικό τρόπο θερινής αναψυχής για χιλιάδες συμπολίτες μας. Το να επιβάλλονται στους κατασκηνωτές πρόστιμα 300 ευρώ για κάθε σκηνή και το να σύρονται για να δικαστούν στο Αυτόφωρο είναι απαράδεκτο.

Η λύση στο πρόβλημα πρέπει να δοθεί από τους ίδιους τους κατασκηνωτές: Η περιβαλλοντική παιδεία πρέπει να διαδοθεί σε όλους τους νέους free campers. Και σε περιπτώσεις που αυτό είναι αδύνατο, οι ανεύθυνοι κατασκηνωτές θα πρέπει να απομονώνονται. Γιατί - δυστυχώς - όπως συνέβαινε ανέκαθεν στην κοινωνία μας, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Και είναι κρίμα...

Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News