Ειδήσεις

Νέα ψυχρολουσία για την αγορά (video)

Ήταν που ήταν τελείως στραβό... το κλήμα στην τοπική αγορά στην Κρήτη, το έφαγε δυστυχώς και ο γάιδαρος!.. Εν προκειμένω, η κίνηση της κυβέρνησης να παραιτηθεί, οδηγώντας τη χώρα σε προεκλογική περίοδο και σε νέα περίοδο πολιτικής-οικονομικής αστάθειας, γεγονός που έρχεται να δώσει ένα βαρύ χτύπημα στη σκληρά δοκιμαζόμενη αγορά τη στιγμή που - μετά από πολύμηνη ασφυξία - πήγαινε κάπως να αναπνεύσει!

Ενδεικτικό είναι το κλίμα που επικρατεί στους εμπορικούς δρόμους και πεζόδρομους του Ηρακλείου. Μεταξύ των εμπόρων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών... πρόσωπα κατηφή. Χαμόγελα παγωμένα. Βλέμματα απόγνωσης. Μια ατμόσφαιρα πολύ βαριά, αλλά δικαιολογημένη.

Ο τοπικός εμπορικός κόσμος, μετά από ένα δύσκολο χειμώνα και μια αγωνιώδη άνοιξη, σε μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα σε συμφωνία ή ρήξη με τους εταίρους, στην παραμονή στο ευρώ ή στο Grexit, πέρασε μια καλοκαιριάτικη ψυχρολουσία.

Το παρατεταμένο ρευστό τοπίο στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της χώρας, το δημοψήφισμα και το πρωτόγνωρο στα χρονικά σοκ των κλειστών τραπεζών και των capital controls αποστέρησε την τοπική αγορά από τη μεγάλη ανάσα που περίμενε υπομονετικά.

Ειδικά το καλοκαίρι, αφενός λόγω της τουριστικής κίνησης και αφετέρου λόγω των θερινών εκπτώσεων, οι έμποροι περιμένουν να γεμίσουν το ταμείο, βγάζοντας τα σπασμένα από τις προηγούμενες νεκρές περιόδους. Ωστόσο, λόγω των πολιτικών εξελίξεων αλλά και των πολιτικών ακροβασιών της κυβέρνησης, με το δημοψήφισμα και τους τραπεζικούς περιορισμούς, ολόκληρη η χώρα βίωσε ακραίες, πρωτόγνωρες καταστάσεις μέσα στο καλοκαίρι.

Οι προσδοκίες της αξιοποίησης της τουριστικής κίνησης και των θερινών εκπτώσεων γκρεμίστηκαν όπως τα παλάτια στην άμμο. Μετά από ένα εφιαλτικό δίμηνο, η αγορά είδε με ανακούφιση τη συμφωνία με τους δανειστές να επισφραγίζεται. Τη θηλιά των capital controls να χαλαρώνει κάπως... Και πάνω που περίμεναν μια σχετική επαναφορά της ομαλότητας, έστω βεβαίως και με μια κοινωνία μουδιασμένη από το νέο μνημόνιο, ο δρόμος έγινε ξαφνικά ανώμαλος και πάλι!

Η παραίτηση της κυβέρνησης, η έναρξη προεκλογικής περιόδου και το άγνωστο τοπίο μετά την εκλογική μάχη συνθέτουν ένα ομιχλώδες, ρευστό σκηνικό που πλήττει διπλά την αγορά. Από τη μια υπάρχει ο άμεσος πάντοτε στις προεκλογικές περιόδους ψυχολογικός αντίκτυπος που μεταφράζεται σε καταναλωτικό "φρένο" και σε πτώση του τζίρου και από την άλλη δημιουργείται η παραδοσιακή σε τέτοιες συγκυρίες ασφυξία από την ιδιότυπη στάση πληρωμών που επέρχεται.

Ο φόβος των λουκέτων

Το χειρότερο πάντως, όπως σημειώνει ο τοπικός εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος, είναι ο φόβος του λουκέτου. Τα λουκέτα που καραδοκούν μέσα στο φθινόπωρο, όταν και η πολύμηνη δοκιμασία που έχει περάσει αγορά θα μεταφραστεί πια στην πράξη...

«Μετά το δημοψήφισμα, τα capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών τα προβλήματα στην οικονομία έχουν γίνει τεράστια. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις, πολύ δύσκολες στιγμές», ξέσπασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης.

«Οι εκλογές πάντα, όποτε γίνονται, δημιουργούν πάντα μια αναστάτωση, ένα κλίμα επιφυλακτικότητας, μουδιάσματος στην αγορά. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα... Δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Τουλάχιστον ας είναι σύντομο το διάστημα», ανέφερε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης.

Οι δύο πρόεδροι, πέρα από την προσωπική αγωνία τους, δίνουν και το στίγμα για το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην τοπική αγορά. Αγορά που θυμίζει καζάνι που βράζει λόγω των συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων στις οποίες οδηγείται ο ελληνικός λαός, την ώρα που ζητούμενα είναι η σταθερότητα και η ομαλότητα, και όχι η ανασφάλεια.

Όπως τονίζουν έμποροι και καταστηματάρχες του Ηρακλείου, από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο τα ταμεία δε γέμισαν και μόλις τον Αύγουστο, όταν οι καταναλωτές δειλά-δειλά άρχισαν να ξοδεύουν κάποια χρήματα, η ανασφάλεια επέστρεψε.

Όσον αφορά στις εκπτώσεις, ούτε η γενναία μείωση των τιμών κατάφερε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στην αγορά .Τα νέα μέτρα και οι αυξήσεις στα προϊόντα πρώτης ανάγκης απέτρεψαν τους καταναλωτές να ξοδέψουν το κάτι παραπάνω. Η κατακόρυφη πτώση της αγοραστικής κίνησης φυσικά δεν περιορίζεται μονάχα στην Κρήτη, αλλά σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Μείωση της κατανάλωσης κατά 50%

Αποκαλυπτική για τις δυσμενείς επιπτώσεις που υφίστανται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της επιβολής κεφαλαιακών έλεγχων είναι η σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ.

Σύμφωνα με την έρευνα, 9 στις 10 επιχειρήσεις υπέστησαν μείωση του τζίρου, 3 στις 10 επιχειρήσεις σημείωσαν μείωση πάνω από 70%, ενώ συνολικά η μείωση του κύκλου εργασιών ήταν μεσοσταθμικά 48%. Στο ίδιο διάστημα η κατανάλωση μειώθηκε κατά 50% ή κατά 3,8 δισ. ευρώ, μείωση που οδήγησε σε απώλειες ύψους 570 εκατ. για το Δημόσιο από έμμεσους φόρους. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία MARC στο διάστημα 21-27 Ιουλίου, σε δείγμα 1.005 επιχειρήσεων και στα συμπεράσματα περιλαμβάνονται ακόμη τα εξής: Παράγοντες της τοπικής αγοράς εκφράζουν πλέον την αγωνία τους, ζητώντας να μπει ένα φρένο στο φαύλο κύκλο της καχεξίας στην αγορά που είναι βουτηγμένη στα χρέη.

Μπάμπης Σαββίδης, Μαρία Μαυρομάτη

Σχόλια