default-image

Πάει πίσω η στελέχωση των σχολείων λόγω εκλογών

Ελλάδα
Πάει πίσω η στελέχωση των σχολείων λόγω εκλογών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο φετινό κουδούνι στα σχολεία της χώρας. Την ημέρα αυτή θα γίνει ο αγιασμός και πρέπει να μοιραστούν (αν μοιραστούν) τα βιβλία στους μαθητές. Το φετινό σχολικό έτος φαινόταν πως από την αρχή θα ξεκινούσε με πολλά κενά και προβλήματα, τα οποία ωστόσο πλέον μεγεθύνονται εξαιτίας της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Το κυριότερο πρόβλημα είναι οι εμπλοκές και οι καθυστερήσεις που δημιουργούνται στις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού σε προεκλογική περίοδο. Σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν η παραιτηθείσα κυβέρνηση μπορεί να υπογράφει διοικητικές πράξεις μέχρι την αντικατάστασή της από υπηρεσιακή. Αν μπορεί, οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις θα υπογραφούν άμεσα και θα υλοποιηθούν αυτήν τη βδομάδα. Σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαστεί η άδεια της τριμελούς επιτροπής του ΣτΕ και η διαδικασία θα καθυστερήσει...

Το θέμα είναι πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια για καθυστερήσεις... Τα κενά σε πανελλαδικό επίπεδο υπολογίζονται σε πολλές χιλιάδες. Μόνο στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία του νομού Ηρακλείου οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών δίνουν 1.000 κενά, ενώ σε αυτά του νομού Λασιθίου πλησιάζουν τα 350.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμιά απολύτως εικόνα για τον αριθμό πιστώσεων τακτικού προϋπολογισμού προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία. «Πρωτοφανές» χαρακτηρίζει το γεγονός ο αιρετός του ΠΥΣΠΕ Λασιθίου Αλέξανδρος Αλεξάκης, ο οποίος επισημαίνει πως «η στήριξη προσλήψεων στο ΕΣΠΑ (12.000), όπως και η ταχυδακτυλουργική απόκρυψη κενών, δυστυχώς δε βοηθούν καθόλου»...

Ο κ. Αλεξάκης προβλέπει πως, αν δε γίνουν προσλήψεις έγκαιρα, θα υπάρξουν σχολεία που δε θα γίνει αγιασμός, ενώ προσθέτει πως δεν μπορεί κάθε χρόνο τα σχολεία να στελεχώνονται μέχρι τα Χριστούγεννα. Η τακτική αυτή είναι αντιπαιδαγωγική και οδηγεί σε πασαλείμματα της ύλης, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την προαγωγή μαθητών με τεράστια κενά από τη μία τάξη στην άλλη.  

Η Κρήτη, ως νησί, ειδικά όσο η οικονομική κρίση κορυφώνεται, είναι μια περιοχή με έντονες υπηρεσιακές μεταβολές. Καθώς δεν έχει την επάρκεια των δασκάλων που είχε στο παρελθόν, παρατηρείται κάθε χρόνο το φαινόμενο πολλοί εκπαιδευτικοί να φεύγουν με απόσπαση και ελάχιστοι να έρχονται. Δημιουργείται έτσι ένας μεγάλος αριθμός κενών θέσεων προς κάλυψη, στον οποίο, όταν προστεθούν και τα λειτουργικά κενά, είναι δύσκολο να καλυφθεί...

Αποσπάσεις

Σύμφωνα με τον αιρετό του ΚΥΣΠΕ Δημήτρη Μπράτη, σήμερα και αύριο συνεδριάζει το ΚΥΣΠΕ για τις μεταθέσεις των κοινών ειδικοτήτων της ΠΕ, τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, τις μετατάξεις και τις παραιτήσεις. Στη σημερινή συνεδρίαση θα "τρέξει" το σύστημα και θα ανακοινωθούν τα ονόματα των μετατιθέμενων εκπαιδευτικών των κοινών ειδικοτήτων.

Στη συνέχεια θα εξετασθούν τα θέματα των αποσπάσεων -Ειδικής και Γενικής Αγωγής- ως προς τις ειδικές κατηγορίες ,τις αμφισβητούμενες αιτήσεις ,τις ανακλήσεις κ.λπ. Ακολούθως θα ζητηθούν τα λειτουργικά κενά από τις Διευθύνσεις της χώρας, προκειμένου να γίνουν οι αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, για όλες τις ειδικότητες -και ΠΕ60, 70 - που υπηρετούν στην Π.Ε.

«Καλώς εχόντων των πραγμάτων», εκτιμά ο κ. Μπράτης, «τα ονόματα των αποσπασμένων συναδέλφων θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή»...

Εγκύκλιος αναπληρωτών

Στο μεταξύ, εμπλοκή έχει υπάρχει και με την εγκύκλιο των αναπληρωτών. Όπως είναι γνωστό, το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του ανέστειλε την εγκύκλιο αναπληρωτών Γενικής Εκπαίδευσης, καθώς (ως κανονιστική πράξη και όχι ως απλή εγκύκλιος) έπρεπε να είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πλέον, μετά την απόφαση του ΣτΕ, η εγκύκλιος αναπληρωτών Γενικής Εκπαίδευσης βρίσκεται στο εθνικό τυπογραφείο για δημοσίευση. Σύμφωνα με πληροφορίες του κ. Μπράτη, δίνονται τρεις μέρες προθεσμία για υποβολή αιτήσεων, μετά τη δημοσίευση. Όσοι έχουν κάνει ήδη αίτηση δε χρειάζεται να ξανακάνουν, μπορούν όμως να τροποποιήσουν ή να αλλάξουν τις δηλώσεις τους, εφόσον το επιθυμούν.

Το θέμα είναι πως, ύστερα από αυτή την εξέλιξη, η ανάρτηση των προσωρινών πινάκων θα καθυστερήσει κι άλλο. Το πιθανότερο είναι να έχουμε αναρτήσεις των σχετικών πινάκων τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Αυτό σημαίνει πως θα καθυστερήσει αναλογικά και η εμφάνιση των αναπληρωτών στα σχολεία για ανάληψη υπηρεσίας.

Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News