Ειδήσεις

Αφιερωμένη στους ξενιτεμένους η φετινή παράσταση από τον Σύλλογο Μικρασιατών Ηρακλείου

  Άλλη μια βραδιά ονείρου ζήσαμε αυτή την εβδομάδα στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» με τον Σύλλογο Μικρασιατών Ηρακλείου «Ο Άγιος Πολύκαρπος». Γιατί για όσους έχουν καταγωγή από τα χώματα της Ιωνίας τα όνειρα δεν τελειώνουν ποτέ. Και επειδή γράφουμε για απόγονους προσφύγων αλλά και αυτούς τους λίγους που ήρθαν μετά την καταστροφή και ζουν ακόμα, ακόμα και στις πιο δύσκολες μέρες έμαθαν να επιβιώνουν αλλά και να παράγουν πολιτισμό.

 Ήταν μια παράσταση μουσικής και λόγου με τίτλο «Τα έρημα τα ξένα». Αφιερωμένη σε όσους ξενιτεύτηκαν αλλά και στους σύγχρονους μετανάστες. Αφού προλόγισε για τον Δήμο Ηρακλείου ο κ. Αντωνάκης ο οποίος συνεχάρη το Δ.Σ. και τα μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών και για τον Σύλλογο ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Δημόπουλος που έστειλε μήνυμα λέγοντας «είμαστε εδώ για να κρατάμε την παράδοση και να μη ξεχνάμε τις ρίζες μας» έγινε η αρχή.

 Με γενική επιμέλεια και διεύθυνση Χορωδίας από τη μαέστρος Εύα Κουτσογιαννάκη και τον χορευτικό όμιλο Αετογιάννη όλα ήταν εγγυημένα. Η βραδιά ξεκίνησε με το τραγούδι που ήταν και τίτλος της εκδήλωσης και ολοκληρώθηκε με το «Τζιβαέρι».

 Την επιμέλεια της ορχήστρας είχε ο Γιώργος Μαυρομανωλάκης ενώ έπαιξαν οι μουσικοί: Ελεάννα Πιτσικάκη στο κανονάκι, Γιώργος Μαυρομανωλάκης στο ούτι και στο τραγούδι, Δημήτρης Στεφανάκης στη λύρα, Έφη Μαστορίδη στα κρουστά και στο τραγούδι, Αλεχάντρο στο κοντραμπάσο. Την παράσταση όμως «έκλεψε» μια Τουρκάλα σοπράνο (τραγούδησε τουρκικά και ελληνικά) με την εκπληκτική φωνή της: Πρόκειται για την Uzgul Turgay που ήρθε από την Κωνσταντινούπολη και χειροκροτήθηκε θερμά από τον κόσμο που δημιούργησε και φέτος έδωσε «βροντερό παρών» στην καθιερωμένη εκδήλωση.

 Αντί εισιτηρίου ο Σύλλογος δέχτηκε τρόφιμα μακράς διαρκείας και φάρμακα, που δεν έχουν λήξει, τα οποία θα διατεθούν, από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηρακλείου αλλά και το Κοινωνικό Ιατρείο του Δικτύου Αλληλεγγύης Ηρακλείου, σε άπορους συμπολίτες μας.

Θυμίζουμε πως ο Σύλλογος Μικρασιατών Ηρακλείου «Ο Άγιος Πολύκαρπος» διαθέτει και θεατρική ομάδα η οποία μέσα στο 2014 «ανέβασε» με μεγάλη επιτυχία στο σανίδι την παράσταση «Το διπλανό κρεβάτι» του Κορρέ ενώ μετά τις θερινές διακοπές προετοιμάζει πολλές δραστηριότητες και εκπλήξεις. Το καλοκαίρι του '14 ο Σύλλογος έκανε εκδρομή στα χώματα «της Αγίας Μικρασίας» με βάση τη Σμύρνη, φέτος ταξίδεψε στην Πόλη και πιθανώς το 2016 θα ακολουθήσει η Καππαδοκία. Όπως γράψαμε και στην αρχή το όνειρο δε σβήνει ποτέ. Άλλωστε οι πρόγονοι μας που «μέσα από τις στάχτες» βρέθηκαν στην Κρήτη όταν αντάμωναν έδιναν πάντα την ευχή «καλή πατρίδα».

Γιώργος Μιμίκος

Σχόλια