Ειδήσεις

Στις 20 ή 27 Σεπτεμβρίου οι εκλογές

Ο κύβος... ερρίφθη! Οι προσάθειες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να βρεθεί πρόσφορο έδαφος για δημιουργία νέας κυβέρνησης από αυτήν την Βουλή έπεσαν στο κενό, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να τον δει και έτσι την ερχόμενη Πέμπτη (εκτός απροόπτου) προκηρύσσονται οι εκλογές, πιθανότατα για την 20η Σεπτεμβρίου!

Από την ημέρα που πήρε τη διερευνητική εντολή, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είπε πως "θα καλέσω τον κ. Τσίπρα στο γραφείο μου". Το είπε πολλές φορές. Έμενε μόνο το τηλεφώνημα. Αλλά αυτό αποδείχτηκε το... δυσκολότερο κομμάτι.

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας ανέφεραν την Κυριακή πως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό για να του ζητήσει να συναντηθούν μέσα στην ημέρα. Αλλά εκείνος δεν σήκωσε το κινητό του. Μετά, του έστειλε και sms. Αλλά πάλι έμεινε αναπάντητο. Και τελικά αποφάσισε να τηλεφωνήσει στο γραφείο του πρωθυπουργού για να αφήσει νέο μήνυμα.

Τελικά και σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του απάντησε αρνητικά στο αίτημα για συνάντηση.

Ο πρωθυπουργός του εξήγησε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μελλοντικής συνάντησης με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όμως εκτός του πλαισίου της διετευνητικής εντολής...

Η διερευνητική εντολή

Η διερευνητική εντολή βρίσκεται στα χέρια του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος μέχρι τώρα έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους επικεφαλής του Ποταμιού, της Λαϊκής Ενότητας και του ΠΑΣΟΚ, ενώ ενδέχεται να έχει συνάντηση και με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ.  

Ο κ. Μεϊμαράκης αναμένεται να επιστρέψει την εντολή αύριο το πρωί, δεδομένου ότι ο ίδιος είχε πει ότι θα εξαντλήσει το περιθώριο που του δίνει το Σύνταγμα. Ακολούθως θα παραλάβει την εντολή ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος, επίσης, έχει προαναγγείλει ότι θα εξαντλήσει το περιθώριο των τριών ημερών προκειμένου να έχει επαφές με πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς. Με αυτά τα δεδομένα (θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν πιθανότητες καμία από τις δύο εντολές να τελεσφορήσουν) η διαδικασία των διερευνητικών εντολών αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη, όταν και θα επιστρέψει την εντολή και ο κ. Λαφαζάνης.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως ορίζει το Σύνταγμα, θα πρέπει να καλέσει τους αρχηγούς για να επιβεβαιώσει την αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης και με δεδομένο ότι από την παροούσα βουλή δεν μπορεί να προκύψει κυβέρνηση θα προκηρυχθούν εκλογές, πιθανότατα για τις 20 Σεπτεμβρίου καθώς το ελάχιστο χρονικό περιθώριο που απαιτείται είναι 21 ημέρες. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι εκλογές να μετατεθούν για μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή για τις 27 Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι μπορεί να προκύψει κάποια εμπλοκή ή άλλη εξέλιξη που να προκαλέσει αυτή τη μικρή καθυστέρηση. Πάντως, πιθανότερη, ως ημερομηνία εκλογών, μοιάζει η 20η Σεπτέμβρη, που συμπίπτει με την επιθυμία της παρούσας κυβέρνησης όπως προκύπτει από τα λεγόμενα της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη, χθες, στο Mega, η οποία είπε πως η ημερομηνία των εκλογών θα είναι η 20η Σεπτεμβρίου.

Πιθανό να μην γίνει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Μάλιστα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην γίνει καν Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, γιατί, όπως αναφέρει και η Εφημερίδα των Συντακτών, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πάνος Καμμένος έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετέχουν και έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Προκόπης Παυλόπουλος, προτίθεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να τους ενημερώσει για την άρνηση των τριών, και ακολούθως θα προχωρήσει τις διαδικασίες για το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ποια θα είναι η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Σε αυτή την περίπτωση πρόεδρος της υπηρεσιακής κυβέρνησης, πρωθυπουργός δηλαδή, αναλαμβάνει ένας από τους τρεις προέδρους των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου να μοιάζει η πιθανότερη υποψήφια (θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, έστω και σε υπηρεσιακή κυβέρνηση). Σύμφωνα με πληροφορίες, και με βάση το χρονοδιάγραμμα που περιγράφηκε παραπάνω ο σχηματισμός της υπηρεσιακής κυβέρνησης στην κυρία Θάνου θα ανατεθεί το πρωί της 28ης Αυγούστου, ημέρα Παρασκευή. Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί το απόγευμα της ίδιας ημέρα ή το Σάββατο το πρωί.

Σχόλια