default-image

Το χρονικό της διάσωσης του ιστιοφόρου με τους δύο Ολλανδούς

Κρήτη
Το χρονικό της διάσωσης του ιστιοφόρου με τους δύο Ολλανδούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη 1.40  μετά το μεσημέρι της Κυριακής κατέπλευσε στο λιμάνι της Ιεράπετρας το ιστιοφόρο ''Blue Heaven'' 14 μέτρων, με πλήρωμα δύο ηλικιωμένους Ολλανδούς ναυτικούς, ρυμουλκούμενο από το αλιευτικό ''Ειρήνη'' και  καπετάνιο τον 32χρονο  αλιέα κ Αντώνη Κορνάρο.

Ο Ολλανδός  καπετάνιος του ιστιοφόρου νωρίτερα είχε εκπέμψει SOS ζητώντας βοήθεια από τον θάλαμο επιχειρήσεων του Εμπορικού ναυτικού, έχοντας χάσει και τα δύο πανιά του, δεν δούλευε η μηχανή  του σκάφους και είχε προβλήματα με τη γεννήτρια του.

Το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας λαμβάνοντας εντολή για να οργανώσει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, έστειλε προς το στίγμα που είχαν δώσει οι δυο Ολλανδοί, το πλωτό Λ.Σ. 138 και ταυτόχρονα ζήτησε από τα μεγάλα αλιευτικά που έπλεαν στην περιοχή να σπεύσουν σε βοήθεια.

«Πήραμε το σήμα του καπετάνιου του πλωτού Λ.Σ. 138 κ Γιώργου Πατεράκη, ενώ ψαρεύαμε κάτω από τη Χρυσή. Κινηθήκαμε αμέσως  8 μίλια ανατολικά της Χρυσής και φτάσαμε πολύ γρήγορα το ιστιοφόρο που κινδύνευε να βυθιστεί  κοντά στο Κουφονήσι. Το ρυμουλκήσαμε και με μικρή ταχύτητα λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και της θαλασσοταραχής, το οδηγήσαμε με τη συνοδεία του σκάφους του Λιμενικού  στο λιμάνι της Ιεράπετρας. Μου φαίνεται πολύ παράξενο και δεν είναι καθόλου συνηθισμένο ένα τέτοιο σκάφος να μένει ακυβέρνητο χωρίς ιστία , μηχανές και γεννήτρια», μας είπε ο καπετάνιος του αλιευτικού «Ειρήνη» και σωτήρας των δύο ναυτικών κ Αντώνης Κορνάρος.

Μόλις το  ιστιοφόρο έδεσε ασφαλώς στο λιμάνι της Ιεράπετρας προκειμένου να γίνει η απαιτούμενη έρευνα στο σκάφος από το λιμενική αρχή,  ο Ολλανδός καπετάνιος μας είπε ότι  ταξίδευαν από τη Μάλτα, απ' όπου είχαν αποπλεύσει πριν από 29 μέρες ενώ  τις τελευταίες πέντε ημέρες, το σκάφος αντιμετώπιζε απανωτά προβλήματα.

«Είχαμε  μείνει ακυβέρνητοι. Στο σκάφος δεν δούλευε τίποτα και αποφασίσαμε να ζητήσουμε βοήθεια. Ευχαριστούμε τους άντρες του Λιμενικού τους ψαράδες που μας ρυμούλκησαν και τον κόσμο που μας βοήθησε στο λιμάνι», μας είπε ο ηλικιωμένος Ολλανδός καπετάνιος του "Blue Heaven".

Τα  πανιά του ιστιοφόρου είχαν γίνει κομμάτια και  είχαν σκιστεί, η μηχανή ήταν  εκτός από μέρες ενώ  δε λειτουργούσε ούτε και η γεννήτρια του. Νωρίς  το πρωί λόγω της θαλασσοταραχής και των  ισχυρών βοριάδων  το σκάφος κινδύνευε να βυθιστεί, και οι ηλικιωμένοι Ολλανδοί ναυτικοί υποχρεώθηκαν, με πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση που βάζει σε σκέψεις τη Λιμενική Αρχή,  να εκπέμψουν SOS…

Το χρονικό της διάσωσης

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από το λιμεναρχείο Ιεράπετρας ξεκίνησε στις 9.30 το πρωί. Το Λιμεναρχείο απέστειλε το πλωτό Λ.Σ. 138, ζητώντας και από τα παραπλέοντα αλιευτικά να έλθουν για βοήθεια.

Το αλιευτικό «Ειρήνη» βρισκόταν κοντά στο Γαϊδουρονήσι και έσπευσε για βοήθεια, καθώς μάλιστα ήταν το μεγαλύτερο από τα σκάφη και είχε τη δυνατότητα να ρυμουλκήσει το  μεγάλο και ακυβέρνητο ιστιοφόρο.

Η απόσταση τους από το ιστιοφόρο,  ήταν αρχικά γύρω στα 8 ναυτικά μίλια και ενώ είχαν τελειώσει το ψάρεμα τους, κινήθηκαν προς το στίγμα του, το οποίο και έφθασαν σε μία ώρα περίπου.

Κατάφεραν μέσα στην θαλασσοταραχή και μέσα σε πολύ αντίξοες καιρικές συνθήκες να δέσουν και να ρυμουλκήσουν με ασφάλεια  το σκάφος.

Ο Ολλανδός καπετάνιος θέλησε να ευχαριστήσει δημόσια και το προσωπικό του λιμεναρχείου Ιεράπετρας και του πλωτού αλλά και τους τέσσερις  ψαράδες του "Ειρήνη" που έφεραν σε πέρας μια πραγματικά δύσκολη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης

Από τους Iεραπετρίτες  πάντως χαρακτηρίστηκε "ύποπτη" η συμπεριφορά των δύο Ολλανδών που επέβαιναν στο σκάφος  η κατάσταση του οποίου εσωτερικά  θυμίζει «πειρατικό» πλοίο, ενώ και όλη η υπόθεση μοιάζει λίγο... "περίεργη".

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_wovjejc1/

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News