Ειδήσεις

Γέμισαν μπάζα τα ποτάμια - Κίνδυνος πλημμυρών το φθινόπωρο

Λίγους μήνες μετά τις μεγάλες πλημμύρες και τις καταστροφές που ακολούθησαν σε πολλές περιοχές του Ηρακλείου, όπως η περιοχή στο Γιόφυρο, οι Μαλάδες και οι Τρεις Βαγιές, λόγω της υπερχείλισης των ποταμών στην περιοχή, τα ποτάμια της πόλης ξαναγέμισαν με σκουπίδια και μπάζα.

Τι κι αν ο αρμόδιος κλάδος του Δήμου ασχολήθηκε με το θέμα, καθάρισε και ξεχορτάριασε τις κοίτες των ρεμάτων, κάποιοι ασυνείδητοι τις προτιμούν γεμάτες από απορρίμματα και κάθε λογής περιττά αντικείμενα.

Μπάζα, ηλεκτρικές συσκευές, πλαστικά κάθε λογής, κομμένα δέντρα, μηχανολογικά εξαρτήματα μέχρι και νεκρά ζώα είναι μόνο λίγα από αυτά που θα αντικρίσει κάποιος πλησιάζοντας τους, κατά τα άλλα, υπέροχους ποταμούς του Ηρακλείου το μήνα Αύγουστο, γεγονός που αν μη τι άλλο αποτελεί ντροπή.

Γεμίζοντας με σκουπίδια τη ροή του ποταμού, η μόνη διέξοδος των ορμητικών νερών σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης είναι οι γύρω εκτάσεις. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για σεβασμό στη φύση και στο περιβάλλον σε σχετικές οργανώσεις, κάποιοι ακόμα και μετά τις τραγικές εικόνες που αντικρίσαμε σχεδόν ένα χρόνο πριν - με τα ειδικά κλιμάκια μέσα σε βάρκες να απεγκλωβίζουν ηλικιωμένους και παιδιά μέσα από το ίδιο τους το σπίτι - παραμένουν ασυγκίνητοι και επιμένουν να... βάζουν το χεράκι τους και να μολύνουν κατά αυτόν τον τρόπο την υδάτινη φύση της πόλης, αποτελώντας παραδείγματα προς αποφυγήν.

Από την έντονη μόλυνση και δυσοσμία σε πολλά μέρη των ρεμάτων η βιοποικιλότητα αποτελεί παρελθόν εδώ και πολλά χρόνια. Τα βατράχια, οι γυρίνοι, τα άγρια πουλιά και κάθε λογής οργανισμοί είναι ανύπαρκτοι, αφού η θέση τους είναι πλέον κατειλημμένη από τούβλα και πλαστικά.

Εστία μόλυνσης, όμως, αποτελούν και για τους κατοίκους των κοντινών περιοχών, οι οποίοι δεν μπορούν να ανοίξουν ούτε το παράθυρό τους, αφού τα έντομα και τα κουνούπια γίνονται ανυπόφορα, ενώ τα παιδιά που παίζουν στις γύρω περιοχές μπορεί να τραυματιστούν από κάποιο μολυσμένο αντικείμενο.

Από μπάζα και πλαστικά μέχρι νεκρά ζώα θα βρει κανείς στις κοίτες των ποταμών.

Η εύκολη λύση… «Να το πάρει το ποτάμι»

Η εύκολη λύση για το πέταμα των μπάζων και κάθε άλλου αντικειμένου είναι η ρίψη του στην κοίτη ενός ποταμού. Γιατί για ορισμένους φαντάζει δύσκολη η τοποθέτηση  των απορριμμάτων σε κάδους, σύμφωνα με την κατηγορία στην οποία ανήκει. Τα πλαστικά και τα γυαλιά στους μπλε κάδους και τα μπάζα στα σημεία που έχουν οριστεί από τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων. Τι να πρωτοπάρει, λοιπόν, το φετινό ποτάμι που σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί εκ νέου πολλά εκατοστά βροχής...

Αν και η ρίψη σκουπιδιών σε χώρους όπως οι ποταμοί και τα δάση διώκεται ποινικά, πολύ ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν εντοπιστεί από τις Αρχές και έχουν κατηγορηθεί για τις ενέργειές τους και ακόμα πιο λίγοι όσοι έχουν δεχτεί καταγγελία από αυτόπτη μάρτυρα. Και ακριβώς για τον παραπάνω λόγο, οι λιγοστές πινακίδες που προειδοποιούν για τις ποινές σε ανάλογες πράξεις δεν είναι ικανές να σταματήσουν τη δράση των ασυνείδητων πολιτών.

Ελπίζουμε φέτος να μη δούμε τους γείτονές μας να φεύγουν με βάρκες για να σωθούν από τα ορμητικά νερά που εισέβαλαν στο σπίτι τους και οι εικόνες με το Ηράκλειο να γίνεται Βενετία να παραμείνουν στη φαντασία μας...

Ελένη Καμπουράκη

Σχόλια