default-image

Οι πιο άχρηστες εκλογές στην Ιστορία

Απόψεις
Οι πιο άχρηστες εκλογές στην Ιστορία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανεξαρτήτως του αν οι εκλογές γίνουν στις 20 ή 27 Σεπτεμβρίου ή όποτε γίνουν, σαφώς και θα λάβουν έναν καθόλου επίζηλο τίτλο: αυτόν των πιο άχρηστων εκλογών που έχουν γίνει ποτέ!

Του Γιώργου Ψαρουλάκη

Πραγματικά, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα, μα κανένα, διακύβευμα για εκλογές, δεν υπάρχει λόγος, δεν υπάρχει αιτία, δεν υπάρχει όφελος, ούτε καν αφορμή. Τίποτε. Απλώς μια σειρά από πολιτικούς ελιγμούς από τον Αλέξη Τσίπρα και την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το διακύβευμα των εκλογών - το γράφαμε και χθες - πρακτικά ήταν ένα: να ξεκαθαρίσει ο Αλέξης Τσίπρας το εσωκομματικό του σκηνικό. Να ξεφορτωθεί την "αριστερή" πτέρυγα του κόμματος και τους "δραχμικούς".

Ε, αυτό το πέτυχε ήδη! Οι βουλευτές που αντιδρούσαν είναι ήδη ανεξάρτητοι. Έφτιαξαν δική τους κοινοβουλευτική ομάδα και δικό τους κόμμα. Φύγανε από το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έμεινε πλέον όλος στον Αλέξη Τσίπρα και στην ομάδα που κινείται γύρω του.

Για ποιον λόγο, λοιπόν, θα γίνουν εκλογές; Υπάρχει λόγος για να γίνουν εκλογές; Πλέον, όχι! Αφού το εσωτερικό ξεκαθάρισμα στο ΣΥΡΙΖΑ έγινε δίχως να χρειαστεί να περάσει από τη βάσανο ενός συνεδρίου (το οποίο μπορεί να έφερνε απροσδόκητα αποτελέσματα και συμβιβασμούς με τους οποίους δε θα μπορούσε να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση) δεν υπάρχει - το ξαναγράφω - λόγος για να γίνουν εκλογές!

Οπότε εδώ υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα. Θα μπορούσε να "αλλάξει πλεύση" και να αποδεχτεί τις προτάσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη (που έχει τη διερευνητική εντολή και όπως το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης δεν επιθυμεί εκλογές) να συγκροτήσει μια νέα κυβέρνηση. Μια νέα πολιτική κυβέρνηση. Όσως και με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα ξανά πρωθυπουργό - νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να το δεχτεί αυτό - ίσως με κάποιο άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε ήδη τον Γιάννη Δραγασάκη ως «κατάλληλο υποψήφιο»).

Θα ήταν πραγματικά μια μεγάλη "ντρίπλα" του Αλέξη Τσίπρα μια τέτοια κίνηση, μια εντυπωσιακή αλλαγή δεδομένων. Και θα μπορούσε να λειτουργήσει επ' ωφελεία του - εφόσον σκοπεύει να καταστήσει το ΣΥΡΙΖΑ τον "κεντροαριστερό πόλο" του ελληνικού πολιτικού συστήματος μακροπρόθεσμα.

Γιατί, ας το δούμε ρεαλιστικά, τι ακριβώς μπορεί να περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές;

Το 36,3% του Ιανουαρίου θα είναι δύσκολο έως απολύτως αδύνατο να το πιάσει - καθώς από τη "δεξαμενή" των δυσαρεστημένων θα αντλήσει ψήφους το νέο κόμμα του Λαφαζάνη. Και όσο και αν ο αιφνιδιασμός λειτουργήσει (σίγουρα το ΛΑΕ δε θα είναι πραγματικά έτοιμο να εξαντλήσει τα όρια της δυναμικής του στις εκλογές, δίχως καλά-καλά να έχει σχηματιστεί), θα "κόψει" ένα σεβαστό ποσοστό από το ΣΥΡΙΖΑ. Από τον οποίο θα κόψει ποσοστό πιθανότατα και το ΚΚΕ (βάσει της συνέπειας των θέσεών του, σε αντιδιαστολή με την ασυνέπεια του ΣΥΡΙΖΑ - και μιλάμε κυρίως για ψηφοφόρους του ΚΚΕ που "μετοίκησαν" στο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις).

Δηλαδή υπό κανονικές συνθήκες, ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα πάρει πάνω από 30-31% στις εκλογές, κι αυτό με την προϋπόθεση ότι θα "λεηλατήσει" και τις ψήφους της κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜ.ΑΡ.).

Αν και η Ν.Δ. δε φαίνεται να έχει δυναμική για να πιάσει τέτοια ποσοστά (και άρα να "κλέψει" την πρώτη θέση και το μπόνους των 50 εδρών), ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί μετεκλογικά ΑΚΡΙΒΩΣ στο σημείο που βρίσκεται σήμερα: Αναγκασμένος να συνεργαστεί με άλλα κόμματα για να κυβερνήσει. Όχι με ένα κόμμα, με περισσότερα.

Οπότε, αφού θα συνεργαστεί με Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ (εφόσον μπει Βουλή), ίσως ακόμη και με τη Ν.Δ. (γιατί πιθανόν τα "κουκκιά" να μη βγαίνουν), για ποιον ακριβώς λόγο δεν το κάνει τώρα;

Η απειλή των εκλογών έφερε την απομάκρυνση από το ΣΥΡΙΖΑ του τμήματος εκείνου που δεν αποδέχεται την πολιτική της ηγετικής του ομάδας. Οπότε... αποστολή εξετελέσθη.

Οι εκλογές πλέον είναι άχρηστες ΚΑΙ στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News