default-image

Επτά μήνες με αναστολή στους ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ

Κρήτη
Επτά μήνες με αναστολή στους ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποινή φυλάκισης 7 μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε την Παρασκευή (21/8) το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λασιθίου στον 68χρονο διευθυντή Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Χρήστο Αναγνώστου, και τον 28χρονο γιο του Βασίλη, επίσης ερευνητή, oι οποίοι συνελήφθησαν την περασμένη Τρίτη, στην Ιεράπετρα, την ώρα που έκαναν χαρτογράφηση του λιμανιού.

Το Δικαστήριο έκρινε ένοχους πατέρα και γιο για τις πράξεις της απείθειας και της εξύβρισης. Όσον αφορά στις υπόλοιπες κατηγορίες - μεταξύ των οποίων αντίσταση και απειλή - η Έδρα αθώωσε αμφότερους τους κατηγορούμενους. Αξίζει να προσθέσουμε σε αυτό το σημείο ότι οι δυο ερευνητές άσκησαν έφεση εναντίον της απόφασης.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο neakriti.gr ο Χρήστος Αναγνώστου, ως μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν τρεις από τους άνδρες του Λιμενικού, οι οποίοι είχαν συλλάβει τους δυο ερευνητές, στο λιμάνι της Ιεράπετρας. «Μας έκανε εντύπωση το γεγονός ότι το Δικαστήριο στηρίχτηκε στις καταθέσεις των λιμενικών και μας καταδίκασε», μας είπε χαρακτηριστικά ο 68χρονος.

Στο μεταξύ, στο Δικαστήριο παρουσιάστηκαν και δυο συνάδελφοι του διακεκριμένου επιστήμονα, οι οποίοι κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης του ίδιου και του γιου του. Πρόκειται για το διευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΛΚΕΘΕ, Μιχάλη Παπαδάκη, καθώς και τη συνταξιούχο ερευνήτρια του Κέντρου, Αθηνά Νιωτάκη. Οι δυο μάρτυρες, εξεταζόμενοι από το Δικαστήριο, αναφέρθηκαν στο χαρακτήρα και το ήθος του 68χρονου, με τον οποίον έχουν συνεργαστεί επανειλημμένα ουκ ολίγες φορές. Ωστόσο, κανείς από τους δυο επιστήμονες δεν υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού της περασμένης Τρίτης για να καταθέσει κάτι σχετικό.

«Το Λιμενικό στην Ιεράπετρα τρομοκρατεί»

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο neakriti.gr, ο Χρήστος Αναγνώστου υπογράμμισε ότι, παρά την προσπάθεια του ίδιου και του γιου του, δε στάθηκε δυνατό να πειστεί κανείς από τους αυτόπτες μάρτυρες του συμβάντος να προσέλθει στο Δικαστήριο και να καταθέσει για τα όσα εκτυλίχθηκαν την Τρίτη το απόγευμα στην Ιεράπετρα.

«Γυρίσαμε όλα τα μαγαζιά μπροστά από τα οποία έγινε το περιστατικό. Βρήκαμε κάποιους ντόπιους που ήταν μπροστά στο περιστατικό και οι οποίοι, παρά το ότι μας είπαν πως αυτό που συνέβη είναι ντροπή για την Ιεράπετρα, αρνήθηκαν να έρθουν στο Δικαστήριο, λέγοντάς μας ότι φοβούνται να καταθέσουν εναντίον των ανδρών του Λιμενικού», μας είπε ο κ. Αναγνώστου, ο οποίος έκανε λόγο για «τρομοκράτηση των πολιτών από το Λιμενικό».

Στο μεταξύ, ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στην εμπειρία του μέσα στα κρατητήρια, το βράδυ της Τρίτης, κάνοντας μάλιστα σύγκριση με τα κρατητήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ, όπου είχε οδηγηθεί την περίοδο της χούντας. «Δεν ήταν τις προάλλες η πρώτη φορά που βρέθηκα στην "ψειρού". Έχω ξανακάνει κρατητήριο και στο παρελθόν, επί Δικτατορίας. Μπορώ να πω όμως ότι οι συνθήκες στα κρατητήρια της Ιεράπετρας ήταν πολύ χειρότερες από αυτά της ΕΑΤ-ΕΣΑ. Την Τρίτη το βράδυ, ήμασταν συνολικά επτά άνθρωποι μέσα σε ένα δωμάτιο, ο ένας πάνω στον άλλον».

Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News