default-image

Θεοδωράκης: "Δε βγαίνει κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή"

Ελλάδα
Θεοδωράκης: "Δε βγαίνει κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το βλέμμα στην επομένη των εκλογών, αλλά χωρίς ενθουσιώδη διάθεση συνεργασίας, τουλάχιστον πριν την κάλπη, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον αρχηγό του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, στο γραφείο του πρώτου στη Βουλή, στο πλαίσιο των διερευνητικών.

Ο κ. Μεϊμαράκης επέλεξε να μην κάνει δηλώσεις μετά τη συνάντηση και δεν έδωσε καμία ουσιαστική πληροφόρηση για το περιεχόμενο αυτής, ενώ ο κ. Θεοδωράκης προέβη σε δηλώσεις στο περιστύλιο της Βουλής και όχι έξω από το γραφείο του προέδρου της Δημοκρατίας.

Ερωτώμενος από δημοσιογράφο, ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι «υπάρχουν πράγματα στα οποία συμφωνούμε και πράγματα στα οποία διαφωνούμε με τον κύριο Μεϊμαράκη. Κοινή μας εκτίμηση, και νομίζω και του περισσότερου κόσμου, της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, είναι ότι μπορούσαμε να αποφύγουμε αυτές τις εκλογές και ότι μπορούσε αυτή η κυβέρνηση να συνεχίσει μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομία, και να κάνουμε εκλογές στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου. Όπως έχουν έρθει τα πράγματα τώρα, και μετά την άρνηση του κυρίου Τσίπρα να βοηθήσει με την Κοινοβουλευτική του Ομάδα την ύπαρξη μιας κυβέρνησης, θεωρούμε ότι είναι αδύνατο να υπάρξει κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή. Μιλήσαμε βέβαια και για τα προβλήματα της χώρας, που αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ οξυμμένα. Θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια, σε αυτή την υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα έρθει, για το μήνα που θα ακολουθήσει, να διορθώσουμε λίγο τα πράγματα ή, τέλος πάντων, να μην τα αφήσουμε να συνεχίσουν να κατρακυλούν. Ιδιαίτερα στο θέμα της μετανάστευσης, όπως επίσης και στο θέμα της ανασφάλειας που νιώθει ο Έλληνας πολίτης, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον αν βλέπει «ανοιχτό παράθυρο συνεργασίας για τη μετεκλογική περίοδο» ο κ. Θεοδωράκης τόνισε πως «δική μας άποψη είναι ότι η χώρα έχει ανάγκη από κυβέρνηση συνεργασίας. Ακόμα και στη θεωρητική περίπτωση που το Ποτάμι ήταν αυτοδύναμο, δε θα μπορούσε από μόνο του να λύσει τα προβλήματα της χώρας. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι χρειάζεται να υπάρχει πνεύμα συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, για να βρούμε, ανάλογα με την ψήφο του ελληνικού λαού, τη σωστή κυβέρνηση για τη χώρα. Χρειαζόμαστε μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες. Τα προβλήματα δεν μπορεί να τα λύσει ούτε το 30%, ούτε το 35%. Χρειάζεται ένα 50 + 1%».

Αναφορικά με την επίθεση της κ. Κωνσταντοπούλου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό, με εκφράσεις όπως «ντροπή» και «παραβίαση του Συντάγματος», ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολίασε, δεχόμενος ανάλογη ερώτηση, πως αυτά που λέει η πρόεδρος της Βουλής «δεν είναι πολιτικές θέσεις στις οποίες πρέπει να απαντάμε».

«Για να είμαι ειλικρινής», είπε συγκεκριμένα, «ρώτησα τον κ. Μεϊμαράκη γιατί συνάντησε την κ. Κωνσταντοπούλου. Μου είπε ότι θεώρησε ότι έπρεπε να δει τα περιθώρια που υπάρχουν για μία κοινοβουλευτική συζήτηση. Θα μου επιτρέψετε να μην έχω παρακολουθήσει τα λεγόμενα της κ. Κωνσταντοπούλου. Είναι πολύς καιρός τώρα που θεωρώ ότι αυτά που λέει η κ. Κωνσταντοπούλου εκφράζουν το δικό της ψυχισμό και δεν είναι πολιτικές θέσεις στις οποίες πρέπει να απαντάμε».

Ερωτηθείς για το εάν επικροτεί την πρόταση που προωθεί ο κ. Μεϊμαράκης για μία κοινοβουλευτική συζήτηση και την οποία θα θέσει μάλλον αύριο στη διάσκεψη των προέδρων, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε πως «όπως έχουν έρθει τα πράγματα είμαι υπέρ του να γίνουν το συντομότερο δυνατόν εκλογές, αλλά με σεβασμό στους συνταγματικούς κανόνες. Υπάρχουν οι διερευνητικές εντολές, υπάρχει η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον ΠτΔ και όταν αυτά εξαντληθούν πρέπει να πάμε σε εκλογές».

«Το γεγονός ότι κάνετε σε διαφορετικό χώρο δηλώσεις σημαίνει κάτι επικοινωνιακά και πολιτικά;», τον ρωτά στη συνέχεια δημοσιογράφος, για να λάβει την απάντηση από τον κ. Θεοδωράκη: «Όχι βέβαια, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι και το σωστό. Ο καθένας έχει τις δικές του απόψεις. Υπάρχει μία συνεννόηση σε πολλά, αλλά υπάρχει και μία απόσταση σε πολλά. Νομίζω όμως ότι αυτό είναι και το πολιτικά πρέπον, ο καθένας να κάνει τις δικές του δηλώσεις».

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τις δηλώσεις Θεοδωράκη μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ν.Δ.

Το μεσημέρι του Σαββάτου η συνάντηση Μεϊμαράκη-Γεννηματά

Το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι ο κ. Μεϊμαράκης αναμένεται να συναντηθεί με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει δηλώσει πως θα εξαντλήσει τις τρεις ημέρες που έχει στη διάθεσή του για τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σημειώνοντας μάλιστα πως επιθυμία του είναι να καθυστερήσει τις εκλογές και να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας από την παρούσα Βουλή. Κεντρική θέση στη Συγγρού είναι πως «οι εκλογές δεν βοηθούν σε τίποτα».

Νωρίτερα το απόγευμα της Παρασκευής συνεδρίασε το άτυπο πολιτικό συμβούλιο υπό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Κατά τη συνάντηση εξετάστηκε η στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα κατά την προεκλογική περίοδο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News