default-image

Τρεις παραιτήσεις από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Ελλάδα
Τρεις παραιτήσεις από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραιτήθηκαν από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ οι Στάθης Λεουτσάκος, Σόφη Παπαδόγιαννη και Αντώνης Νταβανέλος. Στη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής αποφασίστηκε νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τη Δευτέρα, καθώς και σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος τις επόμενες μέρες.

Ολόκληρη η δήλωση παραίτησης των τριών:

«Η χθεσινή παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης καθώς και η επιλογή των πρόωρων εκλογών, ερήμην του κόμματος και ενάντια στις αποφάσεις του, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Μετά από μια σειρά παραβιάσεων του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την επιλογή να υιοθετήσει η κυβέρνηση ένα νέο σκληρό μνημόνιο, μετά την ωμή παραβίαση της απόφασης της ΚΕ για έκτακτο συνέδριο του κόμματος, που εισηγήθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος, στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε με ευθύνη του προέδρου και της ηγετικής ομάδας του Μαξίμου. Ως εκ τούτου δεν έχει νόημα η παραμονή μας σε ένα όργανο που έχει στην πράξη διαλυθεί.

Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος της Αριστεράς και των κινημάτων που χρόνια αντιπαλεύει τα μνημόνια και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται, κρατώντας ζωντανές τις αριστερές και ριζοσπαστικές παραδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα διεκδικήσουν την πολιτική και κινηματική εκπροσώπηση του ΟΧΙ, μέσα από τη συγκρότηση ενός πλατιού, ενωτικού, λαϊκού και ριζοσπαστικού Μετώπου που θα παλέψει για την ανατροπή των μνημονίων. Με στόχο να ανασάνουν τα εργατικά και λαϊκά στρώματα που έχουν εξαθλιωθεί από τις αντιλαϊκές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Καλούμε τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε μέσα από τις γραμμές της Λαϊκής Ενότητας.

Για την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

Λεουτσάκος Στάθης

Νταβανέλος Αντώνης

Παπαδόγιαννη Σόφη».

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα ξεκίνησε η ησυνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρωθυπουργό να προσέρχεται στα γραφεία του κόμματος.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα - δηλαδή δύο ώρες αργότερα από την προγραμματισμένη ώρα, με εισήγηση του προέδρου Αλέξη Τσίπρα.

Όπως έγινε γνωστό, στη συνεδρίαση του οργάνου συμμετείχαν και μέλη-στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο κ. Τσίπρας πρότεινε τη συγκρότηση 3 επιτροπών: εκλογικού προγράμματος, κατάρτισης ψηφοδελτίων και επικοινωνίας, ενώ στη συνεδρίαση αποφασίστηκε νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τη Δευτέρα, καθώς και σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος τις επόμενες μέρες.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη υπέβαλε την παραίτησή του από την Πολιτική Γραμματεία και την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέκος Καλύβης, χαρακτηρίζοντας την απόφασή του ως τη «μόνη άμεση στάση πολιτικής διαμαρτυρίας που απομένει».

Στη δήλωση παραίτησής του ο κ. Καλύβης υποστήριξε ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών εξυπηρετεί τη νομιμοποίηση των μνημονίων και κατηγόρησε μέρος της ηγεσίας του κόμματος πως «όχι μόνο υπέκυψε στον εκβιασμό της ευρωπαϊκής ελίτ αλλά αποδέχεται επίσης την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, όταν πρακτικά ισχυρίζεται ότι για να παραμείνει στην εξουσία μια αριστερή κυβέρνηση πρέπει να ασκεί δεξιά πολιτική».

Κατηγόρησε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα και «μια μικρή ομάδα στελεχών» ότι «αποφάσισαν για πολλοστή φορά να γράψουν το κόμμα στα παλιά τους τα παπούτσια και πρακτικά να το καταργήσουν, να ασκήσουν πολιτική με όρους "πολιτικής χαρτοπαιξίας" και να προχωρήσουν σε εκλογές-εξπρές για να νομιμοποιήσουν τον εναγκαλισμό των μνημονίων και την εκδίωξη όσων διαφωνούν».

Παράλληλα, εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με τη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, σημειώνοντας ότι η κίνηση αυτή, «μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού και τα τετελεσμένα που δημιουργεί, μόνο ως προσβολή των συντρόφων μπορεί να εκληφθεί».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News