default-image

Επίθεση από Κωνσταντοπούλου στον ΠτΔ και την κυβέρνηση

Ελλάδα
Επίθεση από Κωνσταντοπούλου στον ΠτΔ και την κυβέρνηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσμικές... κόντρες λαμβάνουν χώρα παράλληλα με τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς η Προεδρία της Δημοκρατίας και η Προεδρία της Βουλής βρίσκονται... αντιμέτωπες, ενώ την ίδια ώρα πρωτοφανείς διατάσεις λαμβάνει και η σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου καθώς τις τελευταίες ώρες έχουν επιδοθεί σε ανταλλαγή βαρύτατων κατηγοριών και αιχμηρών υπαινιγμών.

Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου εξέδωσε εξαιρετικά δηκτική ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλλει την «παράκαμψη» του θεσμικού ρόλου της, τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας!

Η ανακοίνωση της προέδρου της Βουλής έχει εξής:

«Στην παρούσα εξαιρετικά κρίσιμη πολιτική συγκυρία είναι αυτονόητη η επιταγή προσήλωσης στο Σύνταγμα, για τη διασφάλιση της πολύπαθης και πολλαπλώς κακοποιημένης δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών και του πολιτεύματος στην πατρίδα μας.

Θεματοφύλακες των θεσμών είναι πρωτίστως οι πολιτειακοί παράγοντες, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να παρακάμπτουν τις συνταγματικές προβλέψεις χάριν σκοπιμοτήτων, πολιτικών, κομματικών ή άλλων.

Αποτελεί εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός παρέλειψε παντελώς να ενημερώσει την πρόεδρο της Βουλής τόσο για την πρόθεση παραίτησης της κυβέρνησης η οποία είχε λάβει την εμπιστοσύνη της παρούσας Βουλής όσο και για την συντελεσθείσα παραίτηση.

Αποτελεί ακόμη πιο δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επίσης επέλεξε να παρακάμψει την πρόεδρο της Βουλής και να δρομολογήσει εσπευσμένα και χωρίς να πληρούνται οι συνταγματικές προϋποθέσεις τη διαδικασία ανάθεσης διερευνητικών εντολών και, μάλιστα, με νυχτερινά ηλεκτρονικά μηνύματα.

Αποτελεί ιδιαιτέρως οχληρό γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να επικοινωνήσει με την πρόεδρο της Βουλής ακόμη και σήμερα το πρωί, προ της συναντήσεώς του με τον πρόεδρο της Ν.Δ., όταν η ίδια η πρόεδρος τον ζήτησε τηλεφωνικώς.

Αποτελεί, τέλος, θεσμικό ολίσθημα ότι, όταν τελικά επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την πρόεδρο της Βουλής σήμερα στις 11:30, επιχείρησε ερμηνείες του Συντάγματος για να δικαιολογήσει το θεσμικό ατόπημα.

Στο άρθρο 37 παρ. 4 του Συντάγματος, που εφαρμόζεται εν προκειμένω, σύμφωνα με το άρθρο 38 παρ. 1, προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά, με τρόπο που αποκλείει επινοημένες ερμηνείες:

"Η πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο πρόεδρος της Βουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή? η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής".

Ωστόσο, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση ή επικοινωνία από την κυβέρνηση και την Προεδρία της Δημοκρατίας προς τη Βουλή σχετικά με την παραίτηση της κυβέρνησης και πριν καν γίνει η ανακοίνωση της δύναμης των κομμάτων στη Βουλή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία ρητά προβλέπεται ως αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, υπήρξε ανεπίτρεπτη σπουδή που για άλλη μια φορά δοκιμάζει τη συνταγματική νομιμότητα.

Αυτές τις ώρες δε θα έπρεπε να είναι αναγκαία η επισήμανση πως η τήρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτικά από τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα-εγγυητή της δημοκρατίας. Η τήρηση του Συντάγματος αποτελεί ύψιστο θεσμικό καθήκον και επαφίεται στη θεσμική ευσυνειδησία των εκπροσώπων της πολιτειακής εξουσίας, αλλά και στον πατριωτισμό των πολιτών, στους οποίους εντάσσονται και οι πολιτειακοί παράγοντες.

Η ιστορία δε χαρίζεται και δε θα χαριστεί σε κανέναν.

Η χώρα και ο λαός δεν αντέχουν άλλη εκτροπή.

Η λαϊκή κυριαρχία δεν είναι σύνθημα, αλλά επιταγή που υποχρεώνει τους πάντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Επικοινωνία

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες Παυλόπουλος-Κωνσταντοπούλου είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα, η οποία, μάλιστα, διεξήχθη σε έντονο κλίμα, με τη Ζωή να διαμαρτύρεται ότι την... παρακάμπτουν και ότι καταστρατηγούνται η συνταγματική και η θεσμική τάξη.

Κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πάντως, αδειάζουν εντελώς την πρόεδρο της Βουλής σχετικά με την τήρηση του Συντάγματος στη διαδικασία διερευνητικών εντολών, και σημειώνουν ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηρεί και εφαρμόζει στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος. Και δε σχολιάζει προσωπικές και καινοφανείς απόψεις ως προς την ερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος, έστω και αν προέρχονται από πολιτειακούς παράγοντες».

Άνοιγμα Μεϊμαράκη προς Ζωή για λύση από την παρούσα Βουλή

Νωρίτερα να διερευνήσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή ζήτησε ο Βαγγέλης Μεΐμαράκης από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά τη συνάντησή τους στη Βουλή αφότου ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρέλαβε τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

«Αυτονόητη υποχρέωσή μου να ανταποκριθώ στο αίτημά σας», δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου - κατηγορώντας ταυτόχρονα τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θεσμικό ατόπημα σε σχέση με τις ακολουθούμενες διαδικασίες.

Στις κοινές δηλώσεις στον Τύπο πριν τις συνομιλίες με την πρόεδρο της Βουλής, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσε ότι απευθύνεται στη Ζωή Κωνσταντοπούλου ως θεματοφύλακα της συνταγματικής διαδικασίας και της ζητά να διερευνήσει εάν μπορεί να προκύψει νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή προς αποφυγή νέων εκλογών.

Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την πρόεδρο της Βουλής, την οποία κάλεσε να προτρέψει τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς κομμάτων να συνεννοηθούν μαζί της για να βρεθεί μία λύση και να εξηγηθεί επίσης για αποφεύχθηκε η πρόταση εμπιστοσύνης.

Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πρωτόγνωρη και πολυσύνθετη, ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η πρόεδρος της Βουλής θα προσπαθήσει να διαφυλάξει τη συνταγματική τάξη.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε ότι είναι αυτονόητη υποχρέωσή της να ανταποκριθεί στο αίτημα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, επισημαίνοντας ότι θα καταβάλει τη μέγιστη προσπάθεια να διαφυλαχθεί το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και κυρίως να θωρακιστεί η Δημοκρατία.

Η ίδια κατηγόρησε και μπροστά στις κάμερες - μετά τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε - τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για θεσμικό ατόπημα διότι δεν προηγήθηκε ενημέρωση της προέδρου της Βουλής πριν την ανάθεση των διερευνητικών εντολών. Χαρακτήρισε δυσάρεστο το γεγονός ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να παρακάμψει την πρόεδρο της Βουλής και να δρομολογήσει εσπευσμένα με ιδιάζουσα και αστισυνταγματική σπουδή τη διαδικασία ανάθεσης διερευνητικών εντολών», ενώ δήλωσε ότι, παρά την απόπειρά της το πρωί να επικοινωνήσει με τον Προκόπη Παυλόπουλο, δεν κατέστη εφικτό να του μιλήσει παρά μόνο αφότου ο Πρόεδρος ανέθεσε την εντολή στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι δεν την ενημέρωσε για την πρόθεση παραίτησης της κυβέρνησης, όσο και για τη συντελεσθείσα παραίτηση.

Ο Β. Μεϊμαράκης ενημέρωσε επίσης, σύμφωνα πληροφορίες, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι κατά τη διάσκεψη των προέδρων το Σάββατο η Νέα Δημοκρατία θα ζητήσει τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις.

Γεροβασίλη: «Παρωδία η συνάντηση Μεϊμαράκη-Κωνσταντοπούλου»

Επίθεση στην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη με αφορμή τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

«Ο κ. Μεϊμαράκης έχει δικαίωμα υπηρετώντας μικροκομματικές σκοπιμότητες να φτάνει μέχρι τη γελοιότητα. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να γελοιοποίει τους θεσμούς. Αποτελεί περιφρόνηση για τη Δημοκρατία το Σύνταγμα και τους θεσμικούς παράγοντες της χώρας η παρωδία της συνάντησής του με την απελθούσα πρόεδρο της Βουλής», τονίζει η κ. Γεροβασίλη και καταλήγει: «Η οποία, σε ευθεία αντίθεση με όσα δηλώνει ότι υπερασπίζεται, εμφανίζεται να συμπράττει με τον κ. Μεϊμαράκη στην επίθεση κατά του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, κατά του πρωθυπουργού και κατά της δημοκρατικής τάξης».

Ζωή σε Γεροβασίλη: «Δεν υπάρχει "απελθούσα πρόεδρος" αλλά απελθούσα κυβέρνηση»

Απάντηση στις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη περί «σύμπραξης» με τον Β. Μεϊμαράκη, περί γελοιοποίησης των θεσμών και περί «απελθούσας προέδρου» έδωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Διαβάστε την απάντηση που εκδόθηκε από το γραφείο της προέδρου της Βουλής προς την παραιτηθείσα κυβέρνηση:

«Είναι θλιβερό και προκλητικό να μιλά για "γελοιοποίηση των θεσμών, περιφρόνηση για τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα και τους θεσμικούς παράγοντες" αλλά και… για "απελθούσα πρόεδρο της Βουλής" η άρτι παραιτηθείσα κυβέρνηση των 4 κατεπειγόντων μνημονιακών νομοσχεδίων. Η κυβέρνηση που άνοιξε τη Βουλή αιφνιδιαστικά για να ψηφιστεί η άκυρη και αντισυνταγματική μνημονιακή εξουσιοδότηση στις 13 Αυγούστου. Η κυβέρνηση που εξίσου αιφνιδιαστικά στη συνέχεια δρομολόγησε διαδικασίες διερευνητικών εντολών με ορίζοντα τις εκλογές, για τις οποίες αποκαλύπτεται ότι, από κοινού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε ενημερώσει τους εκβιάζοντες δανειστές (και συμφωνήσει μαζί τους), σύμφωνα με τις απερίφραστες δηλώσεις των εκπροσώπων της Κομισιόν και της Καγκελαρίας της Γερμανίας, την ώρα που κρατούσε τους πάντες και τη Βουλή στο σκοτάδι.

Για την πρωτοφανή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι η πρόεδρος της Βουλής "εμφανίζεται να συμπράττει με τον κ. Μεϊμαράκη στην επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά του πρωθυπουργού και κατά της δημοκρατικής τάξης", αν αξίζει μία απάντηση αυτή είναι ότι άλλο η θεσμική συνεννόηση της 3ης πολιτειακής παράγοντος με τον 4ο πολιτειακό παράγοντα και άλλο η σύμπραξη, για την οποία μπορεί ακέραια να υπερηφανεύεται η προσχωρήσασα στο μνημονιακό μπλοκ κυβέρνηση και οι βουλευτές που, συμπράττοντας με εκπροσώπους 3 μνημονιακών κομμάτων επιχείρησαν προ μίας εβδομάδας κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με παράκαμψη της προέδρου της Βουλής.

Ως προς τη δημοκρατική τάξη, υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Βουλής εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου. Δεν υπάρχει "απελθούσα πρόεδρος", αλλά απελθούσα κυβέρνηση, η οποία έχει άλλωστε αποχωρήσει και από τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ, επιτιθέμενη στην πρόεδρο της Βουλής και αποχωρώντας συλλογικά και επιδεικτικά κατά την ομιλία της στη Βουλή- κάτι που δεν έκανε ποτέ για κανέναν και καμία βουλευτή ή αρχηγό κόμματος.

Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι κάποιοι όχι απλώς δεν είναι "κάθε λέξη του Συντάγματος", αλλά έχουν τόσο βαθιά περιφρόνηση για τη συνταγματική νομιμότητα που δεν ορρωδούν προ ουδενός. Γι' αυτό και διαλύουν διαμιάς κυβέρνηση, κόμμα και Βουλή».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News