default-image

Ιαπωνία: Πυρηνικός σταθμός λειτουργεί κοντά σε ηφαίστειο (!)

Κόσμος
Ιαπωνία: Πυρηνικός σταθμός λειτουργεί κοντά σε ηφαίστειο (!)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τοπικές αρχές στην Ιαπωνία, ψήφισαν την επαναλειτουργία ενός πυρηνικού σταθμού, παρά τις προειδοποιήσεις για αυξημένη ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι μόλις 65 χιλιόμετρα μακριά από τον πυρηνικό σταθμό βρίσκεται το ηφαίστειο Ιογιάμα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμο όλων των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ξεκίνησε την εισαγωγή ακριβών ορυκτών καυσίμων για την κάλυψη του ενεργειακού ελλείμματος, μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011 από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε.

Ωστόσο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Σατσουμασεντάι ενέκρινε συντριπτικά την πρόταση επαναλειτουργίας του σταθμού Σεντάι, ο οποίος είναι ένας από τους βασικούς εργοδότες του Κιούσου, του πιο νοτιοδυτικού νησιού της Ιαπωνίας.

Ο Σεντάι θα αποτελέσει τον πρώτο ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό που θα λειτουργήσει πάλι από το 2011.

Η Ιαπωνία βρίσκεται πάνω στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού», που αποτελεί μια περιοχή μεγάλης αστάθειας στο φλοιό της γης, στην οποία περιέχονται τα τρία τέταρτα των ηφαιστείων του πλανήτη.

Την περασμένη Παρασκευή αναφέρθηκαν μικρές δονήσεις και αμέσως μετά, Ιάπωνες αξιωματούχοι προειδοποίησαν για μια πιθανή έκρηξη, καλώντας τους πεζοπόρους και επισκέπτες να αποφύγουν την περιοχή, η οποία είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός.

Επιπλέον, το εργοστάσιο Σεντάι βρίσκεται μόλις 50 χιλιόμετρα από το Όρος Σακουρατζίμα, ένα εξαιρετικά ενεργό ηφαίστειο που εκρήγνυται συχνά.

Η νέα ηφαιστειακή δραστηριότητα έρχεται μόλις ένα μήνα μετά την έκρηξη του όρους Οντάκε, στις πλαγιές του οποίου σκοτώθηκαν 57 πεζοπόροι.

Η απόφαση αποτελεί μέρος μίας προσπάθειας της ιαπωνικής κυβέρνησης να ανακάμψει την πυρηνική βιομηχανία της χώρας, παρά την αντίθεση της κοινής γνώμης στον απόηχο της καταστροφής στη Φουκουσίμα.

Πριν από την καταστροφή, το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας προερχόταν από πυρηνικές πηγές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News