Ειδήσεις

Συνέντευξη Κυριάκου Μητσοτάκη σε ραδιοφωνικό σταθμό

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, βουλευτής Β' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε σήμερα, Παρασκευή 21 Αυγούστου, συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99.5» και στo δημοσιογράφο, Bασίλη Αδαμόπουλο.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του κ. Μητσοτάκη:

-Ο κ. Τσίρπας δραπετεύει από το εσωκομματικό του πρόβλημα προκηρύσσοντας εκλογές χωρίς να διερευνήσει το αυτονόητο που θα ήταν ο σχηματισμός μιας άλλης Κυβέρνησης από την υφιστάμενη Βουλή.

-Είναι κακό να πηγαίνουμε σε εκλογές κάθε τρεις και λίγο. Το Σύνταγμα ορίζει ότι οι εκλογές γίνονται κάθε 4 χρόνια. Μια χώρα πρέπει να πηγαίνει σε εκλογές όταν υπάρχει απόλυτο αδιέξοδο. Οι εκλογές έχουν επίπτωση στην πραγματική οικονομία.

-Προσωπικά έχω ταχθεί υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος έτσι ώστε να δυσχεραίνεται η προσφυγή στις κάλπες και υπέρ της λογικής των σταθερών εκλογικών κύκλων διότι θεωρώ ότι το πολιτικό σύστημα και η χώρα έχουν πληρώσει πολύ ακριβά τις πολλαπλές εκλογές στο παρελθόν.

-Ο κ. Τσίπρας είναι τραγικά εγκλωβισμένος μέσα στις αντιφάσεις της δικιάς του πολιτικής  έχοντας προκαλέσει ο ίδιος τη διάσπαση του κόμματός του με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Προσέρχεται σε αυτές τις εκλογές χωρίς κανένα συγκεκριμένο πολιτικό αφήγημα. 

-Το μνημόνιο που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας είναι ένα φιλελεύθερο κείμενο το οποίο δίνει έμφαση στην απελευθέρωση της οικονομικής δραστηριότητας και στον περιορισμό του ρόλου του κράτους και εκτιμώ ότι ο ίδιος αδυνατεί να το υπηρετήσει. 

-Ο κ. Τσίπρας βιάζεται να κάνει εκλογές εξπρές γιατί από τη μια δεν θέλει να δώσει χρόνο στους εσωκομματικούς του αντιπάλους και από την άλλη γνωρίζει ότι η σκληρή πραγματικότητα της οικονομίας θα χτυπήσει τους πολίτες από τον Σεπτέμβριο όταν έρθουν τα ραβασάκια της εφορίας.

-Ας ελπίσουμε ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν με γνώμονα το καλό τους επιστρατεύοντας τη λογική και όχι το συναίσθημα ώστε με τις εκλογές να προκύψει μια καθαρή λύση για τη χώρα. Αυτό είναι το επιχείρημα με το οποίο θα προσέλθει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές. 

-Πολύ καλά κάνει ο κ. Μεϊμαράκης και παραλαμβάνει τη διερευνητική εντολή ώστε να αναγκάσει τον κ. Τσίπρα να προσέλθει στη συζήτηση - με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας - και να εξηγήσει στον Ελληνικό λαό γιατί δεν επιλέγει την προφανή λύση που θα ήταν η συγκρότηση μιας Κυβέρνησης ευρείας πλειοψηφίας από αυτήν τη Βουλή.

-Θεωρώ δεδομένο ότι κανένα κόμμα δεν θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία στις ερχόμενες εκλογές. 

-Αν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να κάτσει στο τραπέζι και να συζητήσει με όσους σήμερα αρνείται να συζητήσει. Θα βρεθούμε πάλι στο ίδιο σημείο που είμαστε σήμερα. 

-Η πρότασή μου για συγκρότηση ενός φιλοευρωπαϊκού μετώπου δεν είχε ιδιαίτερη ανταπόκριση από τα κόμματα και προσωπικά πιστεύω ότι χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία. Τουλάχιστον διαμορφώνονται οι συνθήκες για έναν πιο ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων. 

-Η Νέα Δημοκρατία θα προσέλθει στις εκλογές για να διεκδικήσει την πρωτιά έστω και με μια ψήφο διαφορά και θα αποσαφηνίσει προεκλογικά ότι σε περίπτωση που έρθει πρώτη θα σχηματίσει μια Κυβέρνηση συνεργαζόμενη με τις υπόλοιπες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Τα χαρτιά της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ανοιχτά. 

Σχόλια