Ειδήσεις

Ανησυχία για τους πάγους που λιώνουν

Η Αρκτική έχει μετατραπεί σε ενσάρκωση της παγωμένης πλευράς του πλανήτη. Το μεγαλύτερο μέρος της Αρκτικής είναι θάλασσα καλυμμένη από πάγους που περιβάλλεται από παγωμένο έδαφος χωρίς δέντρα. Είναι γεμάτη ζωή, από οργανισμούς που ζουν στον πάγο και στη θάλασσα ως τους ανθρώπους που ζουν στις αρκτικές περιοχές.

 Το National Geographic έδωσε στη δημοσιότητα κινούμενες εικόνες, οι οποίες παριστάνουν την ποσότητα των πάγων που έχουν λειώσει μετά το 1995. Χάρη στη δυνατότητα της εικόνας να βρίσκεται σε αργή κίνηση, το μέγεθος της αλλαγής δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας. Το προηγούμενο έτος, το διάσημο περιοδικό έκρινε σκόπιμο να αναμορφώσει τους άτλαντες που τυπώνει και θέτει σε κυκλοφορία. Οι εκπρόσωποί του δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν την κρισιμότητα της κατάστασης στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η Αρκτική είναι πολύ ευαίσθητη στις αλλαγές κλίματος, γι' αυτό και θεωρείται από τους επιστήμονες ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. Υπαρκτός είναι ο φόβος πως ο χάρτης θα χρειαστεί να τροποποιηθεί και την τρέχουσα χρονιά. Άλλωστε τα στοιχεία που συλλέγονται από τους δορυφόρους επαληθεύουν ανά πάσα στιγμή το ρυθμό της επιτάχυνσης.

Αν ρωτήσεις ένα παιδί για το Βόρειο Πόλο, εκείνο θα τον γνωρίζει. Ο λατρεμένος Άγιος Βασίλης εκεί κατοικεί. Με έναν τέτοιο συνειρμό, φτάνω στην καίρια ερώτηση της κλιματικής αλλαγής, όπως περίτεχνα την άκουσα να παρουσιάζεται λίγα χρόνια πριν σε μια τηλεοπτική διαφήμιση: Αν ο παγωμένος Βόρειος Πόλος λειώσει, τότε πού θα ζει ο Άγιος Βασίλης;

Μαριάννα Γιαννιδάκη

Σχόλια