Ειδήσεις

Απεγκλωβίζονται τα εμπορεύματα στο τελωνείο Ηρακλείου

Περίπου 50 containers γεμάτα με εμπορεύματα από χώρες του εξωτερικού περίμεναν πλέον του ενός μηνός στην Ελεύθερη Ζώνη του Τελωνείου Ηρακλείου για να εκτελωνιστούν. Τα capital controls, αν και επίσπευσαν την ηλεκτρονική πληρωμή που είχε σκοπό να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών σε όλα τα τελωνεία της χώρας, ωστόσο μπλόκαραν τον εκτελωνισμό τους, διότι οι συναλλασσόμενοι εισαγωγείς δεν μπορούσαν να πληρώσουν στους προμηθευτές τους την αξία των εμπορευμάτων τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι προμηθευτές του εξωτερικού να μην μπορούν να στείλουν τα αναγκαία τελωνειακά έγγραφα που απαιτούνται για τον εκτελωνισμό τους.

Τα τελευταία 24ωρα, όμως, οι τράπεζες άρχισαν να διευκολύνουν τις διαδικασίες αποστολής συναλλάγματος στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα οι πληρωμές στο εξωτερικό να γίνονται  συντομότερα και να έρχονται τα τελωνειακά έγγραφα νωρίτερα, οπότε και η διαδικασία εκτελωνισμού επιταχύνεται.

Έτσι, πλέον αρχίζει να διαφαίνεται μια ομαλοποίηση στον εκτελωνισμό των εμπορευμάτων και κατ' επέκταση στην αγορά της Κρήτης. Αυτήν τη στιγμή ο αριθμός των μη τελωνισμένων containers είναι αισθητά μικρότερος. Επισημαίνεται ότι για τα ευπαθή προϊόντα δίδεται άμεση προτεραιότητα τελωνισμού τους. Ο κύριος όγκος των προϊόντων που έρχονται μέσα σε containers στο λιμάνι του Ηρακλείου, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τρίτες χώρες, είναι πρώτες ύλες βιομηχανιών, σίδερα, πλακάκια, λιπάσματα και έπιπλα, καθώς και σε κατεψυγμένη μορφή λαχανικά, κρέατα και ψάρια. Κάθε εβδομάδα έρχεται πλοίο (container ship) και εκφορτώνει περίπου 150 containers με ευπαθή και μη ευπαθή προϊόντα.

Μέχρι στιγμής πάντως, όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος των εκτελωνιστών Κρήτης κ. Μύρων Χανιωτάκης, δεν υπήρξε και δεν υπάρχει ιδιαίτερη δυσαρέσκεια από τους συναλλασσομένους όσον αναφορά την τελωνειακή διαδικασία. Αυτό συνέβη διότι γνώριζαν εξαρχής ότι το πρόβλημα δεν προέρχεται από την Τελωνειακή Υπηρεσία και τα κατά τόπους Τελωνεία, που, παρά την τεράστια έλλειψη προσωπικού, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διευκόλυνση των συναλλασσομένων, πραγματοποιώντας βεβαίως ταυτόχρονα και όλους τους απαραίτητους με βάση τη νομοθεσία ελέγχους.  

Την ίδια ώρα, αναβαθμίστηκαν οι ηλεκτρονικές πληρωμές στα Τελωνεία, όπως τόνισε η διευθύντρια της Τελωνειακής Περιφέρειας Κρήτης κ. Άννα Ηλιάδου. «Μπορεί οι πληρωμές δασμών και φόρων στο Τελωνείο Ηρακλείου να γίνονται και ηλεκτρονικά», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Από τότε που ξεκίνησαν τα capital controls προχωρήσαμε και στην ηλεκτρονική πληρωμή και μάλιστα εντός πέντε ημερών μετά την έναρξή τους. Τι σημαίνει αυτό; Οι πληρωμές γίνονται μέσω e-banking και κατατίθενται στο λογαριασμό του Τελωνείου μέσω του ICIS NET. Το υπουργείο Οικονομικών είχε σκοπό εν καιρώ να κάνει αυτή τη διευκόλυνση του εμπορίου και τώρα έγινε άμεσα», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι τα Τελωνεία δέχονται μετρητά έως 500 ευρώ . Το σύνολο των συναλλαγών γίνεται σήμερα και με τον παλιό τρόπο, με την έκδοση τραπεζικής επιταγής, αλλά πλέον υπάρχει και η επιλογή του συναλλασσόμενου να κάνει και ηλεκτρονική πληρωμή.

Στις 3 Ιουλίου έγινε η πρώτη ηλεκτρονική πληρωμή στο Τελωνείο Ηρακλείου. «Κάθε μέρα έχουμε πλέον άνω του 80% ηλεκτρονικές πληρωμές», ανέφερε κλείνοντας η κ. Ηλιάδου.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια