Ειδήσεις

Λασιθιώτικη οργή για τον ημικόμβο στα Μάλια

Μετά την παράδοση και τις κορδέλες... η γκρίνια - αν μη τι άλλο δικαιολογημένη απόλυτα - για το έργο του ημικόμβου της παράκαμψης των Μαλίων που παραδόθηκε πριν λίγες ημέρες σε χρήση.

Ως γνωστόν, πέρα από το ότι το έργο αποτελεί από μόνο του ημίμετρο, διότι μιλάμε για προσωρινή λύση μέχρι να γίνει κάποια στιγμή το κανονικό έργο - δηλαδή ο πλήρης ανισόπεδος κόμβος - ακόμα και έτσι, η προσωρινή λύση είναι ημιτελής! Δεν εξυπηρετεί το νομό Λασιθίου, εν προκειμένω την κίνηση των οχημάτων από και προς τον Άγιο Νικόλαο, σε Μάλια και Οροπέδιο Λασιθίου!

Το γεγονός πυροδότησε την έντονη αντίδραση των παραγωγικών φορέων του νομού Λασιθίου προς τον αρμόδιο Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης. Στην κοινή επιστολή διαμαρτυρίας τους, το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου, το Εμπορικό Επιμελητήριο Λασιθίου, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών-Εμπόρων Ν. Λασιθίου και ο Εμποροβιοτεχνικός Επαγγελματικός Σύλλογος Λασιθίου εξαπολύουν σφοδρή κριτική και κάνουν λόγο για μια ακόμα αδικία - σε επίπεδο έργων υποδομών - κατά του νομού Λασιθίου...

«Χωρίς "έκπληξη" διαπιστώσαμε την παράδοση του ημικόμβου (παράκαμψη) Μαλίων, χωρίς όμως την απαιτούμενη παράκαμψη από το νομό Λασιθίου προς Μάλια- Οροπέδιο Λασιθίου και αντίστροφα. Δεν "εκπλαγήκαμε" διότι έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια έργα που αφορούν το Λασίθι, είτε εξ ολοκλήρου είτε εξ ανάγκης (αφού αποτελούν έργα που βασικά εξυπηρετούν την υπόλοιπη Κρήτη), πάντα να καθυστερούν υπέρμετρα (Σεληνάρι 8 χρόνια) ή να παραπέμπονται στο μέλλον.

Διαβάζοντας την ανακοίνωσή σας, αδυνατούμε να κατανοήσουμε πώς γίνεται, έστω και σαν προσωρινή λύση, να παραδίδεται σε κυκλοφορία το μισό έργο, (που δεν αφορά το Λασίθι) και σε ό,τι αφορά το νομό μας να παραπέμπεται στο "άγνωστο μέλλον"!», αναφέρουν το Εργατικό Κέντρο και οι παραγωγικοί φορείς του νομού Λασιθίου και συνεχίζουν: «Αντιλαμβανόμαστε τις τυχόν "οικονομικές δυσλειτουργίες" και γραφειοκρατικές δυσκολίες στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, στις οποίες αναφέρετε στην ανακοίνωσή σας, αλλά δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε πώς ξεπεράστηκαν, έστω και με την προσωρινή λύση, για την κατεύθυνση Ηράκλειο-Μάλια και Ηράκλειο-Οροπέδιο Λασιθίου, αλλά όχι για το κομμάτι που αφορά την ασφαλή και γρήγορη επικοινωνία του νομού Λασιθίου προς και από μια περιοχή του νομού (Οροπέδιο Λασιθίου)!

Εν πάση περιπτώσει, αφού παραδόθηκε ένα έργο ημιτελές και για να εξυπηρετήσει άμεσα συγκεκριμένες ανάγκες, γιατί δεν παραδόθηκε έστω και ημιτελές ολόκληρο; Οι ίδιες ανάγκες δεν υπάρχουν για το νομό Λασιθίου;

Κύριοι:

- Επειδή η Κρήτη είναι ενιαία και επειδή ο νομός Λασιθίου συνεισφέρει στα δημόσια ταμεία πολύ παραπάνω από ό,τι του επιστρέφεται σε έργα και υποδομές,

- επειδή και ο νομός Λασιθίου έχει ανάγκη από οδικό δίκτυο ασφαλές που να εξυπηρετεί κατοίκους, τουρισμό, εμπόριο και μεταφορά αγροτικών προϊόντων,

- επειδή ο κόμπος έφτασε στο χτένι σε ό,τι αφορά συμπεριφορές και αντιλήψεις που κατατάσσουν τους πολίτες του νομού Λασιθίου σε "δεύτερης κατηγορίας", αναμένουμε με ενδιαφέρον την απάντησή σας για το συγκεκριμένο έργο, για να καθορίσουμε ως φορείς που εκπροσωπούμε τα συμφέροντα των Λασιθιωτών τις περαιτέρω ενέργειές μας», καταλήγει η επιστολή διαμαρτυρίας προς τον ΟΑΚ Α.Ε., που κοινοποιείται επίσης στην Περιφέρεια Κρήτης και στους τοπικούς βουλευτές.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Ξεχείλισε το ποτήρι της οργής

Είναι φανερό πως, μετά τα τόσα δεινά και βάσανα που έχουν τραβήξει διαχρονικά σε ό,τι αφορά τις υποδομές και ιδίως τα οδικά έργα οι φορείς και οι κάτοικοι του ανατολικότερου νομού της Κρήτης, με τη "μισή" παράδοση του προσωρινού ημικόμβου ξεχείλισε το ποτήρι της οργής.

Πλέον φορείς και τοπική κοινωνία περιμένουν τάχιστα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά αυτό που έχει υποσχεθεί ο ΟΑΚ: δηλαδή την εξυπηρέτηση μέσω του ημικόμβου στην παράκαμψη Μαλίων και της κίνησης από και προς το νομό Λασιθίου, για την οποία, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έχει δώσει ο ΟΑΚ Α.Ε., έχει συνταχθεί σχετική μελέτη και εκκρεμεί περιβαλλοντική αδειοδότηση από την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια