Ειδήσεις

Η ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ για την "ποινικοποίηση του κάμπινγκ"

Για ποινικοποίηση του ελεύθερου τουρισμού (camping) καταγγέλλει τη σημερινή συγκυβέρνηση η Κ.Ο. Ηρακλείου του ΚΚΕ, η οποία, όπως αναφέρει, αξιοποιώντας αντιλαϊκούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, επιδίδεται σε ένα σαφάρι βίαιης απομάκρυνσης, κατάσχεσης εξοπλισμού και τσουχτερών προστίμων στους ελεύθερους κατασκηνωτές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ Ηρακλείου, «τα τελευταία χρόνια, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα βίωσαν άγρια λιτότητα λόγω των πολιτικών της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων, με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού να μην μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος της διαμονής σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις ή σε οργανωμένους από ιδιώτες χώρους κατασκήνωσης και κάποιοι να επιλέγουν την ελεύθερη κατασκήνωση.

Η σημερινή συγκυβέρνηση, αξιοποιώντας αντιλαϊκούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, επιδίδεται σε ένα σαφάρι βίαιης απομάκρυνσης, κατάσχεσης εξοπλισμού και τσουχτερών προστίμων στους ελεύθερους κατασκηνωτές.

Στις 31/7/2015, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης και Νίκος Καραθανασόπουλος κατέθεσαν μια ερώτηση στους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού με θέμα την ποινικοποίηση ελεύθερου τουρισμού.

Ειδικά σήμερα, αναφέρουν - μεταξύ των άλλων - οι βουλευτές του ΚΚΕ, "στη δύσκολη περίοδο για τους εργαζόμενους, τους άνεργους και την νεολαία, ενώ η κυβέρνηση θα έπρεπε, με κρατική χρηματοδότηση και μέριμνα, να διευκολύνει τους ελεύθερους κατασκηνωτές με την οργάνωση των βασικών υγειονομικών υποδομών, στηρίζοντας τις ανάγκες ελληνικού λαού για φθηνές διακοπές, πρωτοστατεί στην εφαρμογή της σχετικής αντιλαϊκής νομοθεσίας. Επιπλέον, προβάλλει υποκριτικά το ενδιαφέρον της για την προστασία του περιβάλλοντος, ουσιαστικά για να προασπίσει τα συμφέροντα του τουριστικού κεφαλαίου".

Η ερώτηση κατέληγε στην απαίτηση να πάψει να διώκεται ποινικά η ελεύθερη κατασκήνωση και να έχει την κατάλληλη κρατική μέριμνα και στήριξη, όπως επίσης να ακυρωθούν τα μέχρι σήμερα επιβληθέντα πρόστιμα.

Η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, εκτός από την αναφορά στη γνωστή αντιλαϊκή νομοθεσία και τα σχετικά άρθρα που στοχεύουν, όπως ισχυρίζεται ο αναπληρωτής υπουργός, "στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, ως τα σημαντικότερα στοιχεία του εγχώριου τουρισμού", επισημαίνει στη συνέχεια εντελώς προκλητικά και χωρίς δισταγμούς την προώθηση τουριστικών πολιτικών που θα αυξάνουν τα έσοδα από το τουρισμό (χρήση τουριστικών καταλυμάτων και οργανωμένων χώρων camping) καθώς και τις παροχές υψηλού επιπέδου προϊόντων και υπηρεσιών. Προώθηση, δηλαδή, των συμφερόντων των μεγαλοξενοδόχων και των μεγάλων τουριστικών πρακτόρων, τη στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι δεν μπορούν να κάνουν ούτε μέρα διακοπές.

Φυσικά, στον καπιταλισμό είναι αδύνατον να εξασφαλιστεί και να υπάρχει το δικαίωμα σε φθηνές διακοπές, για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, καθώς στα πλαίσιά του ο τουρισμός είναι εμπόρευμα πολυτελείας και όχι κοινωνικό δικαίωμα.

Ειδικά σήμερα όμως, στη δύσκολη περίοδο για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τη νεολαία, η κυβέρνηση πρέπει, με κρατική χρηματοδότηση και μέριμνα, να διευκολύνει τους ελεύθερους κατασκηνωτές με την οργάνωση των βασικών υγειονομικών υποδομών, στηρίζοντας τις ανάγκες του ελληνικού λαού για φθηνές διακοπές».

Στην ανακοίνωσή της η Κ.Ο. Ηρακλείου καλεί «την εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα να αγωνιστούν ενιαία, ώστε να αναπτυχθούν με ευθύνη του κράτους κοινωνικά προγράμματα τουρισμού για όλους τους εργαζόμενους, να αναπτυχθούν κρατικές δομές και δίκτυα ξενοδοχείων - κατασκηνώσεων - εγκαταστάσεων, αγώνας που θα δένεται με την πάλη για κοινωνικοποίηση όλων των μεγάλων μονάδων ώστε να αξιοποιηθούν για τις λαϊκές ανάγκες.

Μόνο με την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής θα εξασφαλιστούν ο ελεύθερος χρόνος και ο οργανωμένος κοινωνικός τουρισμός, θα εξαλειφθεί η αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγής», καταλήγει.

Σχόλια