Ειδήσεις

Διάγγελμα Τσίπρα: "Παραιτούμαι και τίθεμαι στην κρίση του λαού"

Την παραίτηση της κυβέρνησής του και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ανακοίνωσε στο διάγγελμά του προς τους πολίτες, λίγο μετά τις 8:30 το βράδυ της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μετά το διάγγελμα ο κ. Τσίπρας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έδωσε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η πιθανή ημερομηνία των εκλογών είναι η 20ή Σεπτεμβρίου, αν και ο πρωθυπουργός θα ήθελε να γίνουν, ει δυνατόν, νωρίτερα.

Οι εκλογές θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει συμπληρώσει ακόμα ούτε ένα χρόνο διακυβέρνησης, ενώ να σημειωθεί ότι στις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Το διάγγελμα

«Με τη δουλειά όλων μας η συμφωνία θα αποδειχθεί η αρχή του τέλους», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας το μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό. «Δεν είναι εύκολη (συμφωνία) αλλά μας δίνει δυνατότητες. Αρκεί η κοινωνία να είναι όρθια και παρούσα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν πετύχαμε τη συμφωνία που ελπίζαμε. Σε αυτή τη μάχη κάναμε και υποχωρήσεις. Αλλά με δεδομένα όσα κληρονομήσαμε, αυτή η συμφωνία ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να πετύχουμε», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας εξηγώντας τα οφέλη της συμφωνίας με τους δανειστές.

«Ένας κύκλος έκλεισε. Αποφάσισα την παραίτηση της κυβέρνησης», πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός λέγοντας πως η λαϊκή εντολή που πήρε στις 25 Γενάρη «εξάντλησε τα όριά της».

«Εσείς με την ψήφο σας θα αποφανθείτε εάν η συμφωνία που πετύχαμε παρέχει τα εχέγγυα για να βγούμε απ' τα μνημόνια», είπε απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους.

«Τις πιο όμορφες ημέρες δεν τις ζήσαμε ακόμα. Θα διεκδικήσω την κυβέρνηση πιο έμπειρος και πιο προσγειωμένος αλλά χωρίς να προδώσω τις αρχές μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τα κύρια σημεία του διαγγέλματος του Αλέξη Τσίπρα:

- Περάσαμε δύσκολες στιγμές όλοι μαζί

- Οι πιέσεις, οι εκβιασμοί τα τελεσίγραφα, η πιστωτική ασφυξία οδήγησε σε κατάσταση χωρίς προηγούμενο.

- Η λαϊκή αποφασιστικότητα που κατέγραψε το δημοψήφισμα κατέγραψε την απόφαση να αλλάξουν όλα εκείνα που μας οδήγησαν στην αποσύνθεση.

- Αυτή η αποφασιστικότητα ήταν παρούσα σε κάθε φάση των διαπραγματεύσεων.

- Σήμερα αυτή η δύσκολη φάση τελειώνει οριστικά με την επικύρωση της συμφωνίας με την εκταμίευση της πρώτης δόσης 23 δισ. ευρώ.

- Η οικονομία θα αναπνεύσει, οι τράπεζες θα βρουν σιγά-σιγά τον κανονικό τους ρυθμό, θα αποδειχθεί η αρχή του τέλους. Το οριστικό σήμα για την ομαλοποίηση της οικονομίας μας.

- Μια αρχή που δεν είναι εύκολη αλλά μας δίνει προοπτικές, αρκεί η κοινωνία να είναι όρθια, ψύχραιμη και αποφασιστική.

- Θέλω να είμαι ειλικρινής. Δεν πετύχαμε όσα υπολογίζαμε σ' αυτή τη μάχη. Κάναμε υποχωρήσεις. Αλλά με δεδομένα όσα κληρονομήσαμε από την απόλυτη πρόσδεση στα μνημόνια ήταν ό,τι καλύτερο.

- Αυτή τη συμφωνία είμαστε υποχρεωμένοι να την τηρήσουμε αλλά θα προσπαθήσουμε να τη βελτιώσουμε. Χωρίς να αποδεχόμαστε οριζόντιες περικοπές, αφαίμαξη πάντα των ασθενέστερων δυνάμεων.

- Και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

- Θυμηθείτε ποια ήταν η στάση πριν. Αυτή τη στιγμή έχουμε εγκεκριμένη τριετή συμφωνία.

- Θυμηθείτε ότι ζητούσαν άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ, ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ. Δεν έγιναν δεκτά και τα πετύχαμε

- Οι απολύσεις στο Δημόσιο αποτελούν πια παρελθόν - επανήλθαν καθαρίστριες, φύλακες.

- Στην Υγεία δεν υπάρχει πια το εισιτήριο των 5 ευρώ.

- Συμφωνήσαμε σε δραματικά μικρότερα πλεονάσματα με αποτέλεσμα τα απαιτούμενα μέτρα να είναι χαμηλότερα κατά 5 δισ. ευρώ.

- Δεν είναι στο αποικιοκρατικού χαρακτήρα αγγλικό δίκαιο αλλά διέπεται από το κοινοτικό δίκαιο.

- Για πρώτη φορά με τόσο ρητό τρόπο προσδιορίστηκε η διαδικασία απομείωσης χρέους.

- Κερδίσαμε σημαντικό έδαφος χωρίς να σημαίνει ότι πετύχαμε αυτό που εμείς και ο λαός μας απαιτούσε.

- Σε λίγο θα μεταβώ στον Πρόεδρο να υποβάλω την παραίτησή μου και της κυβέρνησή μου.

- Η λαϊκή εντολή εξήντλησε τα όριά της, τώρα πρέπει να πάρει το λόγο ο λαός.

- Εσεις με την ψήφο σας θα αποφανθείτε αν η συμφωνία που πετύχαμε παρέχει τις προϋποθέσεις να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα. Θα αποφανθείτε ποιος και πώς μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα, ποιος και πώς μπορεί να επιτύχει καλύτερα την απομείωση του χρέους.

- Θα μας κρίνετε όλους. Και εμάς που δώσαμε τη μάχη εντός και εκτός Ελλάδος και εκείνους που επικαλούμενοι ιδεολογική συνέπεια εισηγούνται ότι η Ελλάδα χρειάζεται μνημόνιο με δραχμή.

- Θα κρίνετε και εκείνους που από το παλιό πολιτικό σύστημα και τη διαπλοκή μας πίεζαν να υπογράψουμε ό,τι ήθελαν οι Ευρωπαίοι.

- Είμαι περήφανος για τη μάχη που έδωσα και εγώ και η κυβέρνησή μου.

- Είμαι περήφανος για τη μάχη που έδωσα - Η Ευρώπη δεν είναι ίδια - Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη.

- Διαπραγματευτήκαμε σκληρά και επίμονα.

- Φτάσαμε σε καταστάσεις οριακές για την κοινωνία και την οικονομία.

Στον ΠτΔ ο Αλέξης Τσίπρας

Μετά το διάγγελμα, ο κ. Τσίπρας μετέβη πεζός στο Προεδρικό Μέγαρο για να δώσει στον Προκόπη Παυλόπουλο την παραίτησή του. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αναθέσει διερευνητική εντολή στους αρχηγούς του δεύτερου και του τρίτου κόμματος σε κοινοβουλευτική δύναμη και μετά αναμένεται να προσδιοριστεί η ημερομηνία των εκλογών. Ως επικρατέστερη ημερομηνία φαντάζει η 20ή Σεπτεμβρίου, αν και ο κ. Τσίπρας θα ήθελε να στηθούν κάλπες ακόμη και στι 13 Σεπτεμβρίου, αν το επιτρέπει το Σύνταγμα.

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο διάλογος των δύο ανδρών έχει ως εξής:

Αλ. Τσίπρας: «Ήταν μια σημαντική ημέρα η χθεσινή. Ολοκληρώθηκε η συμφωνία, εκταμιεύτηκε η δόση, αποκαταστάθηκε η οικονομική σταθερότητα. Τώρα είναι η ώρα να αποκατασταθεί και η πολιτική σταθερότητα. Όπως ορίζει το Σύνταγμα η λύση είναι η προσφυγή στις κάλπες. Θέλω να σας υποβάλω την παραίτηση μου, να πάμε το συντομότερο δυνατό σε μια εκλογική διαδικασία για να κρίνει ο ελληνικός λαός ποιον θέλει για να διοικηθεί η χώρα.

Σας καταθέτω την εντολή δεδομένου ότι η διαδικασία πρέπει να είναι σύντομη, να ολοκληρωθεί τάχιστα. Φρονώ ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συγκρότηση κυβέρνησης που θα λάβει εμπιστοσύνη της παρούσας Βουλής και φρονώ ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε υπηρεσιακή κυβέρνηση».

Πρ. Παυλόπουλος: «Να μην υπάρξει καμία διακινδύνευση της πορείας της χώρας εντός ευρωζώνης».

Σχόλια